• DOLAR 32.33
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2283.071
  • ...
Van`da yüz binlerce Muhammedi gül açtı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Peygamber Sevdalıları Platformu Van İl Koordinatörlüğü tarafından bu yıl 8.`si düzenlenen kutlu doğum etkinliğine yüz binlerce Peygamber sevdalısı katıldı.
 
Sabahın erken saatlerinden itibaren peygamber âşıkları, tekbir ve salâvatlar eşliğinde alana doğru yürüdüler. Belirlenen 6 noktadan da halk ücretsiz olarak alana taşındı.
 
Yoğun güvenlik önleminin alındığı etkinlikte Peygamber âşıkları, arama noktasından geçebildikten sonra alana girebildi.
 
Etkinlik öncesi öğle namazı sırasında konuşmacı molla Abdulbari Çelik, ezan okudu. Okunan ezanın ardından topluca namaz kılındı.
 
Etkinliğe dakikalar kala sanatçı Derviş Madsor`un seslendirdiği ezgi ve ilahiler, etkinlik öncesi katılımcılara coşkulu anlar yaşattı.
 
Etkinlik sırasında tarihi Van Kalesine Peygamber âşıkları tarafından 30 metre uzunluğunda 2 metre genişliğinde Arapça "Allah" ve "Muhammed" yazılı dev afis asılırken yine bir peygamber aşığı tarafından yapılan yaklaşık 3 metre uzunluğunda, üzerinde `Önder Muhammed" yazılı uçurtma Van`ın semalarında seyretti.
 
Bayan ve erkeklerin ayrı olduğu etkinlik, 13.30`da, Abdulvahap Akkay ve Serdar Anlamaz`ın sunumu ile Suat Hocanın okuduğu Kur`an tilavetiyle başladı.
 
Gözyaşları yetim Peygamber için…
Ardından Türkçe ve Kürtçe Mevlid-i şerif okundu. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed`in babası Abdullah`ın vefatını konu alan beyitler okunduğu sırada bir çok katılımcı gözyaşlarına hâkim olamadı.
Okunan duygu dolu Mevlid-İ Şerifin ardından sanatçı Mustafa ve Derviş Madsor ile Grup Rahmet sanatçıları birbirinden güzel ezgi ve ilahiler seslendirdi. Seslendirilen ezgi ve ilahilere yüz binlerce peygamber aşığı hep beraber iştirak etti.
 
Sık sık tekbir ve salâvatların getirildiği etkinlikte eğitimci Yahya Oğraş, Türkçe bir konuşma gerçekleştirdi. Bu topraklarda kardeş kavgasının bitmesi için Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed`in mirasını yüklenmek gerektiğine dikkat çeken Oğraş, Peygamber Efendimizin dönemine atfen misaller verdi. Hz. Muhammed`in insanlık olarak çöküntü yaşayan bir toplumu yeniden inşa ederek kendi dönemi ve tüm zamanların en şerefli toplumunu oluşturduğunu belirtti.
 
"O`nu (sav) senenin 12 ayında yüreklerimizde yaşatacağız"
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed`in önceleri bir haftaya ve bir aya sığdırıldığını söyleyen Oğraş, "Resulullah (sav)`mi senenin 1 ayında 2 ayında 3 ayında değil. Senenin 12 ayında yüreklerimize yuvalarımıza çocuklarımız yaşatacağız ve bunda çok kararlıyız. Rabbime binlerce şükürle olsun hakikatler, İslam nuru, Peygamber Efendimizin getirdiği vahiy artık meydanlarda artık alanlarda artık çarşıda ve Van kalesinde yaşanıyor" dedi.
 
"Gönüllerde peygamber aşkı olursa Van İslam`ın diyarı olacaktır"
Uğraş şöyle konuştu: "Gönüllerde peygamber aşkı olursa Van`ın bütün caddeleri bütün mahalleleri, bütün sokakları İslam`ın diyarı olacaktır. Emin olun Resulullah gibi ahlaklanırsak Kur`an ile ahlaklanırsak şu Van Kalesi gibi hakikatler, çağrılar, ilahi hükümler aynen Van kalesi gibi yükseklerde ve zirvelerde olacaktır.
 
"Bize düşen O`nun mirasını yüklenmektir"
Onun sancağı altında toplanan Allah`ın izniyle kardeşliği, huzuru, barışı, saadeti bulacaktır ve sürurla yaşamına devam edecektir. Eğer gerçekten biz de şu bölgede şu toprakta kardeş kavgasını sona ermesini istiyorsak bizler yek vücut olarak bir arada bulunmayı biliyorsak Hz. Muhammed (sav)` min tebliğiyle, irşadıyla, cehdiyle gayretiyle şemsiyesi altında bulunursak rabbim mahşer gününe de bizi onun sancağı altında gölgelendirecektir. Bize düşen O`nun mirasını yüklenmektir. Hz. Muhammed kimsenin malı değil; o bütün cihanın ortak mirasıdır."
 
"Allah biliyor Resulullah da sizi seviyor"
Seslendirilen ilahi ve ezgilerin ardından molla Abdulbari Çelik ise Kürtçe bir konuşma gerçekleştirdi. Barış ve sevgi için Kur`an ve sünnete sarılmamız gerektiğini söyleyen Çelik hoca, miting alanında toplanan yüz binlerce peygamber sevdalısının bu halini Medinelileri peygamber efendimizi karşılamasına benzetti. Çelik, "Sizin bu sevginiz muhabbetiniz biliyor musunuz neye benziyor? Hatırlayın Resulullah Mekke`den Medine`ye girdiği gün Medinelilerin bayramı olmuştu. İşte şimdi bugün duyduğunuz aşk ve muhabbet o günün muhabbetini gösteriyor. Resullullah onlara soruyordu "ey Medineliler siz beni seviyor musunuz? Onlar da 3 kez seni seviyoruz diyordu. Resullullah onlara "ben de sizi seviyorum" diyordu. Ey Vanlılar siz Resulullah`ı seviyorsunuz değil mi? Allah biliyor Resulullah da sizleri seviyor" dedi.
 
Allah ve resulü Hz. Muhammed`e kucağının açanların evinin bereket ve nurla dolacağını söyleyen Çelik Hoca, "Ya rabbi sen şahit ol! Kürdistan`ın bu aziz milleti olan Vanlı kardeşlerim memleketlerini resulullaha açtılar.
 
"Ey Üstadım bugün Muhammedi güller yetişti"
Üstad bediüzzaman`ın tarihi Van Kalesindeki mağadaradan düşerken "Ah Davam" deyişini hatırlatan Çelik Hoca, "Ey güzel Vanlılar unutmayacağımız biri de Üstat Bediüzzaman`dır. Hani "davam davam" diyordu. Ey Üstad`ım! Sen şahit ol ki senin Van`ında bugün insanlar senin davana sahip çıkmışlar; müjdeler olsun sana. Ey peygamber sevdalıları! Özgürlük, barış, sevgi ve muhabbet için bizler inşallah Kur`an ve sünnet ile olacağız. Sabredin Allah`ın izniyle Muhammedi sevda ile kurtuluşumuz yakındır. Üstad Bediüzzaman şöyle diyordu. "Ben kışta geldim. Kışta da çiçek yetişmez. Benden sonra bahar gelecek ki o gün güller yetişecek." Ey Üstadım bugün Muhammedi güller yetişti. Bir gün bu güller senin mezarını şenlendirecek." dedi.
 
Programın sonunda Rahmet Tiyatro Grubu`nun, İslam tarihinin yaşanmış acı örneklerinden Habbab Bin Eret`e yapılan işkenceleri konu alan tiyatro gösteriminin sahnelenmesi esnasında yaşanan duygu yoğunluğu Nihat Tay hocanın yapmış olduğu dua ile doruğa çıktı.
 
Program toplu olarak yapılan dua ile son buldu. Programın sonunda Van`da yaklaşık 6 milyar salâvatın Peygamber efendimiz için okunduğu ifade edildi.
 
(Fikret Özkan/Fırat Arslan/ Murat Dalgın/Sedat Karatay- İLKHA)
 




Bu haberler de ilginizi çekebilir