• DOLAR 32.583
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2439.024
  • ...
Avrupa`da Beş Vakit Ezan Neden Olmasın?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İsveç tarihinde bir cami minaresinden hoparlörden ilk defa dün cuma namazı öncesi ezan okundu. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Botkyrka İslam Kültür Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Fittja Ulu Cami minaresinden her cuma vaktinde ezanın okunmasında, Mardin’den İsveç’e göçen Süryani bir meclis üyesinin büyük desteği oldu.

Ezan izni belediye meclisinde görüşülürken, göçmen karşıtı aşırı sağcı İsveç Demokratları partili meclis üyeleri, ezanın minareden okunmasına izin verilmemesi yönünde meclisi ikna etmeye çalıştı. İsveç Yeşiller Partisi Botkyrka Belediye Meclis Üyesi Süryani asıllı Isak Betsimon söz alarak, Türkiye’den göç eden Hıristiyanlar olarak İsveç devletinin kendilerine her türlü dini imkan ve özgürlüğü tanıdığını belirterek, kendilerine tanınan bu hakkın, din özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilerek Müslümanlara da tanınması gerektiğini savundu.

"BEŞ VAKİT EZAN NEDEN OLMASIN?"

Konuyla ilgili Cihan’a açıklamada bulunan Isak Betsimon, belediye meclisinde ezan konusu görüşülmeye başlandığında söz alarak bir konuşma yaptığını belirterek, “30- 40 yıl önce buraya geldiğimizde Süryaniler olarak bize sağlanan bütün hakların, bu camii cemaatine de sağlanması gerektiğini söyledim. Demokrasiyi, din ve inanç özgürlüğünü savunuyorsak bu meseleye de bu çerçeveden bakarak iznin verilmesi gerektiğini vurguladım.” diye konuştu.

Betsimon, “Arkadaşlarımız arasında günde beş defa ezan okunması konusu da tartışılıyor. Ben bunun olmaması için bir neden görmüyorum. Demokrasi için mücadele veriyoruz. Din özgürlüğü de demokrasinin direklerinden biridir.” dedi. Ezana sadece aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi’nin karşı çıktığını aktaran Betsimon, diğer bütün partilerinin destek verdiğini kaydetti.

Isak Betsimon, Mardin`de arazi anlaşmazlığı sebebiyle hazine ile mahkemelik olan Mor Gabriel Manastırı`nı da işaret ederek, "Umarım bu yaklaşımımız Türkiye’deki yetkililere de bir sinyal olarak yansır, onlar da orada yaşayan azınlıkların dini yaşayışlarını barış ve huzur içerisinde yaşamaları için ortam sağlar.” dedi.

Cihan

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir