• DOLAR 32.542
  • EURO 34.887
  • ALTIN 2486.012
  • ...
 Mavi Marmara`da davaların düşmesi bilmecesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsrail`den gelen heyetle Mavi Marmara mağdurlarına ödenecek tazminat ile ilgilin yapılacak görüşmelerin ikincisi önümüzdeki hafta yapılacak.

İsrail`den Yaakov Amidror ve eYosef Ciechanover`in katılacakları görüşmelerde Türkiye`yi Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Feridun Sinirlioğlu temsil edecek. Heyetlerin mutabakata varacağı kararlar TBMM tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

`DAVALAR DÜŞECEK` İDDİASI

Bu arada iddialara Meclis`in onayı sonrasında anlaşma, Mavi Marmara davasının dayanağı yasaların üstünde bir hukuki statü kazanacak. Ardından İsrail, Türk tarafına bir fon veya benzeri şekilde parayı yollayacak. Ailelere ödemeyi Türk devleti yapacak. Ödemeyi almayı reddeden aileler de haklarından feragat etmiş olacak.

İsrail medyası da İsrail ile yapılacak anlaşmanın TBMM`de onaylanması durumunda milletlerarası anlaşma hükmü kazanacağını ve Türkiye Anayasası`nın 90. maddesine göre kanunların üzerinde olacağını savunarak anlaşmayla davaların kalkacağını dillendirmeye başladı.

Mağdur ailelerinin tazminatı reddedecek olmalarının iki ülke arasındaki anlaşmaya engel olup olmayacağı merak edilirken geçtiğimiz hafta bir Türk yetkili "Ailelerin tavrı anlaşma için sorun olmayacak." demişti. Başbakan yardımcısı Bülent Arınç da Yeni Akit`e yaptığı açıklamalarda üzerinde uzlaşılan metnin Meclis`in de onayına sunulacağını ve bundan sonra yürürlüğe gireceğini belirtmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir