• DOLAR 32.512
  • EURO 34.924
  • ALTIN 2422.666
  • ...
“Rusya Ukrayna’ya, 175 bin askeri personel ile saldıracak”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Washington Post muhabirlerinin Ukrayna'nın doğusuna dair bir Amerikan istihbarat değerlendirmesine dayandırdıkları habere göre Moskova yönetimi, Ukrayna'nın doğusunda en az 175.000 askerin katılımıyla pek çok cephede aynı anda başlayacak bir saldırı planlarken haber Putin ile Biden arasındaki görüşmenin hemen öncesinde yayınlandı. Kremlin yönetiminin ABD'den Ukrayna'nın NATO ittifakına katılmayacağına ve NATO'nun Ukrayna çevresinde askeri faaliyetlerde bulunmayacağına dair açık bir garanti istiyor. 

Gazeteye konuşan bir Amerikan güvenlik bürokrasisi mensubu, "Rus tarafı 2022'nin başlarında Rus Ordusunun geçtiğimiz bahar aylarında sınır boyunca gerçekleştirdiği tatbikatın en az iki katı bir kuvvetle Ukrayna'da bir karşı saldırı planlıyor. Tahminlere göre plan subayları, zırhlı birlikler, topçu bataryası mensupları ve piyadelerle birlikte tahmini 175.000 askeri personel ile 100 tabur boyutundaki bir taktik grubun kapsamlı harekatını içeriyor" şeklinde konuştu. 
İsminin açıklanmaması koşuluyla görüşmek üzere konuşan bir yönetim yetkilisi, "Rus planları, 2022'nin başlarında, Rusya'nın geçtiğimiz baharda Ukrayna sınırlarına yakın ani tatbikatı sırasında gördüğümüzün iki katı bir kuvvet ölçeğiyle Ukrayna'ya karşı bir askeri saldırı çağrısında bulunuyor" dedi. hassas bilgi. "Planlar, zırh, topçu ve teçhizat ile birlikte tahmini 175.000 personel ile 100 tabur taktik grubunun kapsamlı hareketini içeriyor."

Washington Post'un ele geçirdiği ve içerisinde uydu fotoğraflarının da yer aldığı istihbarat belgesine göre Ukrayna'nın doğusuna saldırı planlayan Rus güçleri dört noktada yoğunlaşmış durumda. Bu bölgeye yeni ulaşan tanklar ve toplarla birlikte toplam 50 taktik tabur konuşlandırıldı. 

Ukrayna tarafının analizlerine göre ise Rusya'nın Ukrayna sınırına mücavir alanda yaklaşık 94.000 askeri unsuru bulunuyor. Amerikan tarafı net sayıyı 70.000 olarak hesaplasa da bölgede 175.000 Rus askeri civarında bir yığınak bulunması ihtimali öngörüyor. Amerikan istihbarat servisine göre Rusya bu görüntüyü hem niyetlerini gizlemek hem de kapsamlı harekat planıyla ilgili birliklerini güvende tutmak için manipüle ediyor. Washington tarafının bölgedeki duruma dair analizi yakın geçmişte bölgeden temin edilen ve Rus birliklerinin konuşlanmasını gösteren uydu fotoğraflarına dayanıyor. ABD bu bilgiye dayanarak Avrupa devletlerine Dışişleri Bakanı Blinken üzerinden bilgilendirerek "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı agresif bazı operatif planları olduğuna dair kanıtlar" sundu.

Rus yetkililer ise hem Ukrayna tarafının askeri yeteneklerini artırma hamlelerinden hem de ABD'nin bölgedeki söyleminden endişeli. Bu nedenle bölgeye yönelik yığınağın yedek kuvvetlerin de eklenmesiyle daha da artması muhtemel görünüyor. Lavrov'un 'Her ihtimale karşı hazırlıklı olmalıyız' söylemi de hem Avrupa hem NATO hem de ABD için endişeleri ciddi şekilde besliyor. 

Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın doğusundaki silahlı milis güçleri eğittiği merkezlere olası bir sürpriz saldırıda kullanılabilecek türden askeri ekipmanları bıraktığına dair istihbarat belgeleri aynı zamanda bölgedeki Rus tatbikatının esasında bir sürpriz saldırının hazırlığı olduğunu ortaya koydu. Aynı zamanda ABD tarafına göre Rusya olası bir işgal girişimi için ciddi bir propaganda savaşı da yürütüyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Amerikan istihbarat servisi yetkilisi, Rus vekillerinin ve medya kuruluşlarının Ukrayna ile NATO'yu hedef alan içerikleri sıkça kullanmaya başladığını kaydederken bu hamlenin olası bir askeri saldırıdan Ukrayna tarafının sorumlu tutulması için yapıldığını ifade etti. Rus yetkililer bu bağlamda Ukraynalı liderlerin Batı tarafından görevlendirildiği ve Rus dünyasından nefret ettiklerini ısrarla dillendiriyorlar. Öte taraftan Rus yayın organlarına göre Ukrayna liderlerinin bu tutumu "Ukrayna halkı"nı da tehdit ediyor. 
Kaynak: Washington Post

Bu haberler de ilginizi çekebilir