• DOLAR 32.412
  • EURO 35
  • ALTIN 2324.401
  • ...
Petrol fiyatları artınca, kapanan kuyular da yeniden açılıyor. Türkiye ihtiyacının yüzde 9`unu karşılayan Batman`da, kapatılan petrol kuyuları fiyatların yükselişe geçmesiyle birlikte yeniden açılmaya başlandı.

Batman`ın Batı Raman bölgesindeki petrol sahasında, yer tespitleri tamamlanan bazı noktalarda yeni kuyuların açılacağı da belirtiliyor.

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti`nce, "Çözüm süreci" kapsamında düzenlenen Güneydoğu gezisine katılan 12 gazeteci, Batman Valisi Yılmaz Arslan`la Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı`nın (TPAO) petrol üretim sahasına gitti. Batı Raman bölgesindeki günde 80 varilin üretildiği kuyunun başında Yılmaz ve gazetecilere bilgi veren TPAO Batman Bölge Müdürlüğünden petrol mühendisi Ersan Duygu, petrolün ortalama 1400 metre derinlikten çıktığını söyledi.

Batman`ın, Türkiye ihtiyacının yüzde 9`unu ürettiğini ifade eden Duygu, "Ülkede çıkarılan petrolün yüzde 72`si de Batman`da üretiliyor" dedi.

YENİ TESPİTLER VAR
Yılda 10`un üzerinde kuyu kazıldığını anlatan Duygu, kuyu açıldıkça verimin arttığını kaydetti.
Her kuyunun ortalama 1 milyon liralık maliyetle açıldığını belirten Duygu, kuyunun verimli olması halinde hemen işletildiğini söyledi.

Duygu, yeni noktalar tespit edildiğini vurgulayarak, "Noktalar bize Ankara`dan geliyor. Uygun olup olmadığı değerlendiriliyor. Buna göre yeni tespitler var. Yeni petrol kuyuları açılacak" dedi.
ABD, Venezuela ya da Ortadoğu`da kullanılan ekipmanlarla, kendi kullandıkları arasında fark bulunmadığını belirten Duygu, aynı teknolojiyle petrol çıkarıldığını söyledi.

KAPANANALAR AÇILDI
Vali Arslan ise bu bölgenin sismik incelemelerinin yapıldığını ve bunların genel müdürlüğe gönderildiğini aktararak, orada yapılan tespitlere göre burada kuyu açıldığını anlattı.

Bazı kuyulardan az petrol çıktığını dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

"Kuyu açılıyor ve hesaplamaları yapılıyor. Petrol fiyatları düşük ve kuyudan az petrol çıkıyorsa ekonomik olmuyor. Bu yüzden o kuyu kapatılıyor. Fiyatlar artınca o kuyunun işletmeye açılması karlı oluyor. Daha önceden kapanan, işletilmeyen kuyular, son dönemlerde petrol fiyatlarının artmasıyla tekrar açıldı. Bölgede önümüzdeki dönemde yeni kuyular açılacak. Bu, günlük verimi olumlu etkileyecek."

Bir gazetecinin, "Kuyularımız dış güçler yüzünden çalıştırılmıyor. Petrol kaynaklarımız var ama hayata geçirilmiyor" şeklinde bir algının bulunduğunu belirtmesi üzerine Arslan, "Bana göre efsane. Büyük fedakarlıkla çalışıyorlar. Arkadaşlar yoğun çaba içindeler. Böyle bir şey söz konusu değil kesinlikle. Şu anda özel şirketler de bizim bölgede çalışmalar yapıyor. Para harcıyorlar, bulunca neden çıkarmasın" dedi.