• DOLAR 32.602
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2503.559
  • ...
Cami Kapatılması Kararı Müslümanları Sokağa Döktü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
FRANSA-Montrouge şehrinde Montrouge Kardeşlik derneğine ait olan tek caminin belediye tarafından kapatılmak istenmesi, müslümanları sokaklara döktü. Birçok kesimden yaklaşık 2 bin kişi kararı protesto etmek amacıyla sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi.
 
Yaklaşık bir ay önce Belediye Başkanı Jean-Loup Metton güvenlik nedenlerinden dolayı Montrouge şehrinde bulunan tek camiyi kapatmak istemişti. Kararı protesto etmek amacıyla, her kesimden insanlar, camiden belediyeye sessiz bir yürüyüş düzenleyerek bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
 
Saat 14.30`da cami önünde toplanan halk, belediyeye kadar sessiz bir şekilde yürüdü.
 
Daha sonra burada bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına Cami İmamı ve dernek başkanının yanı sıra çok sayıda insan hakları kuruluşunun yetkilisi konuşma yaparak Montrouge Belediyesinin aldığı karara tepki gösterdi.
 
"Cami eşitliğin ve kardeşliğin mekanıdır"
Basın açıklamasında protestonun demokraside var olan bir hak olduğunu ifade eden Montrouge Kardeşlik Derneği Kadın Kolları Başkanı, "İbadet yerine sahip olma ve inancını yaşamak vatandaş hakkıdır, bugün bu haklar Montrouge`da tehdit altında.
Hangi nedenle, bir kitleyi, rahatlatmak mı? Aşırı sağ seçimlerini kazanmak mı?
Namaza çağrı, meleklerin alıp götürdüğü göğe yükselen kutsal bir söz, hasta komşusuna veyahut ölmüş birine bir dua, dul ve yetim için zekat, hayat ve mezaket hakkında bir uyarma.İşte müslümanın camide yaptıkları…
 
Biz kadınları da camide yeri var,zira İslam`da erkeklerin ikiz kardeşleriyiz. Cami erkek ve bayan arasında haksızlığın öğretildiği bir yer değil, birbirimize boyun eğme yeri de değil. Bilakis, eşitliğin ve kardeşlin, paylaşmanın ve birliğin mekanıdır.
Bireyciliğin tüm değerlerin üstüne alındığı bir toplumda, stresin doğal olduğu bir yaşamda, cami hayat ve uzlaşma yeridir, bir kaç dakikalığına şahsi sorunlarımızı unuttuğumuz bir mekandır.Montrouge müslümanlarının projeleri bu prensipler üzerine gerçekleştirilmek isteniyor. Kavga ve siyasetten uzak, diğer kültürlerle bir arada huzur içinde.
Burada cumhuriyetçi esaslar etrafında güven vermek için toplandık. Eşitliğin ve kardeşliğin sağlandığı bu mekanın serbest olmasını istiyoruz. Hep birlikte seferber olalım,hepinize teşekkür ediyorum." dedi.
Montrouge Kardeşlik Derneği Başkanı Jamel Abdennasser ise yaptığı konuşmada, "Şehrimizde Hıristiyan,Yahudi ve diğer inançlara mensup insanların bir ibadet mekanı bulunmakta, İslami toplum ise belediye tarafından sindirilmek isteniyor. Küçük bir toplumuz ancak yüreğimiz büyüktür. Burada toplanan halk da gösteriyor ki bu çağrı gerçek bir çağrıdır. Desteğiniz için teşekkür ederim."
 
Sosyalist Parti (P.S)`den olan Bayan Robino da kalabalığa hitaben, "Bugün bir hayli kalabalıksınız. Belediye Meclisinde başkanın kapatma kararına karşı itiraz ettim. Sizi destekliyorum, zira her hangi inanç olursa olsun, herkesin bir ibadet mekanına sahip olmasından yanayım. Memnun olmanız ve caminin kapılarını iabdete açması için elimizden geleni yapmaktayız. Teşekkür ederim." İfadelerini kullandı.
 
"Özel olsun olmasın, İnsan Hakları adına tüm mekanlarda güvenliğin sağlanması gerektiği bilincindeyiz." diyen İnsan Hakları Ligi yetkilisi Claude Richard yaptığı açıklamada "Ancak her inanca mensup insanların şehirde ibadet mekanına sahip olma hakkı var. Bu nedenle Belediye Başkanı Jean-Loup Metton`a diyalog çağrısı yapıyoruz. Gelin bu işi aracılarla çözelim, İslami-Hıristiyan derneği çerçevesinde. Her inancın cumhuriyette yasalara uyduğu sürece yeri vardır." Şeklinde konuştu.
 
"Müslümanlar oldu mu diyalogları reddediyorsunuz?"
Fransa İslamofobiyle Karşı Mücadele (C.C.İ.F) Derneği Başkanı Samy Debah "Esselamu aleykum" diyerek başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "İlk olarak Belediye Başkanı Metton`a bir şeyler söylemek istiyorum. Metton bey, tüm Montrouge halkının başkanı olmak için seçildiniz, onları temsil ediyorsunuz, hepsinin adına bu güzel şehri yönetiyorsunuz. İkna olmamış bir cumhuriyetçi olarak Metton beyden şüpheleneceğiz, çok eminimki ülkemizin prensip ve değerlerini koruyordur. Eminim ki kendisi için özgürlük, eşitlik, inanç özgürlüğü kelimeleri bir şey ifade ediyordur. Ama aynı zamanda Metton beye söylemek istiyorum, başka inanca mensup insanların ibadet mekanına izin verirken, taşıdığınız üç renkli cumhuriyeti temsil eden aşarpınızla,neden,neden halkınızın bir kısmının, özgürce inançlarını yaşamalarını engelliyorsunuz? Savunduğunuz prensiplere uygun bir davranış mıdır? Sanmıyorum.
Tabi Metton bey yüksek sesle bu kararın güvenlik nedenlerinden kaynaklandığını belirtiyor. Evet, anlıyorum, ve Montrouge Kardeşlik Derneği (A.F.M) derneği, hiç bir şekilde müslümanların hayatını tehlikeye atmaz. Tabiki güvenlik önemli bir unsurdur, inancını sakin yaşamak için. Ama neden Metton kapıları kapatıyorsunuz? Sitem ettiğimiz bu. Güvenlik sizin göreviniz, biz ona karşı çıkmıyoruz. Ama neden AFM oldu mu, Müslümanlar oldu mu tüm diyalogları reddediyorsunuz?"
 
Chatillon kentinin İmam da yaptığı konuşmada "Rahman ve Rahim olan Allah`a hamd olsun. Peygamberimize, ehli beytine, ashabına ve yolunu sürdürenlere salat ve selam olsun. Sizleri İslam ve barış selamıyla selamlıyorum.Esselamun aleykum ve rahmetullahı ve berakatuhu. Çok şey söylemiyeceğim. Örnek yürüyüşünüz için teşekkür ederim. İslam`ı gösterdiniz. Cumhuriyete saygı duyulabileceğini gösterdiniz. İsterizki onlarda bize saygı göstersinler. Ve bizde İslam toplumu olarak , diyaloga hep açığız."
 
Kendilerine destek verenlere teşekkür eden Montrouge Cami İmamı Toure Abdullah "Bu dayanışma Fransız vatandaşlar arasında sosyal bağın varlık delilidir. Burada bulunmamızın amacı gerilim oluşturmak değil, kine teşvik değil. Bilakis, amacımız barış,kardeşlik, özgürlük mesajı vermektir. Fransa insan hakları ülkesi, renk, kültür ve inanç bakımından ayırım yapmadan bir asırdır inanç özgürlüğünü garantiliyor. Bu bize mirasdır.Fransız vatandaşıyız ve haklarımızı biliyoruz. Engellenmeyi hiçbir zaman kabul etmeyiz. Bu yüzden burada toplanmış bulunmaktayız, haklarımızı korumak için, eşitsizliğe, haksızlığa, ayrımcılığa, hayır demek için. Barış, adalet, özgürlük, eşitlik, kardeşlikten yanayız. Montrouge müslğmanlarının özgür ve yakışır bir şekilde inançlarını yaşamaları için, bir çözümün bulunmasını istiyorum." İfadelerini kullandı.
 
Basın açıklamasına her kesimden destek
Basın açıklamasından sonra İLKHA`ya konuşan Montrouge Cami İmamı Toure Abdullah 2005`ten itibaren Montrouge Camiinde imamlık yaptığını belirterek şu açıklamalarda bulundu: "Derneğimiz olan Montrouge Kardeşlik Derneği 2002 açılmıştır ve 2005 yılında cami açma kararı aldık. Caminin açılışından itibaren hiç kimseyle, hiç bir kesimle bir sorunumuz olmadı. Bügün burda toplanmamız Belediye başkanın kararına tepki göstermek içindir. Kısacası bir Fransız vatandaşı olarak bizim haklarımız var ve bizde bu hakları sonuna kadar kullanacagız çünkğ Fransa`da insan hakları uygulanıyor. Biz civarımızdaki herkes tanıyor nasıl bir cami olduğumuzu Fransız komşularımız aramızla çok iyidir bunun örneği bu yürüyüşte görünüyor Fransızıyla, Arabıyla ve Afrikalıyla bugün burada toplandık. Dilerim güzel bir şekilde anlaşırız. Bu arada bizim sesimizi duyurduğunuz için size teşekkür ederim."
(Enes Suiçer-İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir