• DOLAR 32.33
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2283.071
  • ...
Cavit Çağlar: “Türkiye-Rusya savaşını ben engelledim”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türk iş insanı, medya patronu, ve bir dönem Bursa Milletvekilliği ve Devlet Bakanlığı görevlerinde bulununan Cavit Çağlar daha önce de benzer bir açıklamayı Türkiye ile Rusya arasında uçak krizini çözerek 15 Temmuz'un farklı bir şekilde gelişmesine katkı sunduğunu açıklamıştı.
Çağlar, şimdi de Türkiye-Rusya savaşını kendisinin engellediğini öne sürdü.

Putin- Erdoğan arasında arabuluculuk yaptı
24 Kasım 2015'te Suriye sınırında sınır ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya'ya ait SU-24 savaş uçağı Türkiye F-16'ları tarafından düşürülmüş, bir Rus pilot hayatını kaybetmişti.
Bu olay Rusya'da infial yaratmış iki ülke arasında tansiyonu yükseltmişti.
Ankara-Moskova hattında çıkan krize arabuluculuk yapan eski devlet bakanı Cavit Çağlar, bu konuda Independent Türkçe'den Can Bursalı'ya konuştu.

Çağlar, kriz süresince Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in söylediklerini birbirlerine ilettiklerini ifade etti.

Detay vermedi
Çağlar, “(Hulusi Akar ile) iyi bir dostluğumuz var. O albayken, İsmail Hakkı Karadayı'nın özel kalem müdürü idi. Ta o günden beri bir dostluğumuz vardı. O bana ‘Durum çok kötü, her an kapışabiliriz' dedi. Ben de ‘Çözeriz' dedim. ‘Nasıl çözeceksin?' dedi. Sonra Rusya'ya gittim. Neyse, daha fazla girmek istemiyorum o konulara. Hulusi Akar eski bir dostum benim. Rusya'da da çok dostum var. Ben dostluğa çok önem veririm” dedi.

15 Temmuz'un akıbeti çok farklı olabilirdi
15 Temmuz gecesi ile ilgili Rusya'nın rolü hala tartışılırken, Çağlar bu konuda gazeteci Nagehan Alçı'ya 8 Kasım 2017'de şu açıklamayı yapmıştı: “Putin ve Sayın Cumhurbaşkanımız olmasaydı uçak krizi aşılamazdı ve 15 Temmuz'un akıbeti çok farklı olabilirdi.”

Putin Dostluk Nişanı verdi
İki ülke arasındaki ilişkiler 24 Kasım 2015'te Türkiye-Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesiyle kopma noktasına gelmiş, Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı ambargo sonucu ticaret ve turizm alanlarında sıkıntılı bir döneme girilmişti. Bu süreçte Türkiye ile Rusya arasında arabuluculuk yapan Çağlar'a 2017 yılında Rusya Devlet Başkanı Putin dostluk nişanı vermişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir