• DOLAR 32.325
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2282.007
  • ...
Tarihte bugün: 5 Aralık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1904: Japonlar, Port Arthur’da Rus Donanması’nı yok etti. Japonya’nın Rusya’yı, Uzakdoğu’daki yayılmacı politikadan vazgeçmek zorunda bıraktığı ve Eylül 1905’e kadar süren Rus-Japon Savaşı; Kore ve Mançurya üzerindeki nüfuz çekişmesinden kaynaklanmıştır. (Japonlar, Port Arthur’da Rus Donanması’nı yok etti)

1923: Halifeliğin kaldırılmasının büyük bir hata olacağının bildirildiği ve Hindistan-Pakistan Müslümanlarının liderleri Emir Ali ve Ağa Han tarafından Türkiye hükümetine gönderilen mektup, henüz resmî açıklama yapılmadan, İstanbul gazetelerinin bazılarında yayınlandı. (Hindistan-Pakistan Müslümanlarının liderlerinde hilafet mektubu)

1927: Cumhuriyet döneminin ilk kâğıt paraları tedavüle çıkarıldı. 1, 5, 10, 50, 100, 500 ve 1000 liralık olmak üzere 7 ayrı değerde çıkarılan banknotlar, eski Türkçe ve Fransızca bastırıldı.(Cumhuriyet döneminin ilk kâğıt paraları tedavüle çıkarıldı)

1996: Türkiye’de MHP Lideri Alparslan Türkeş, Susurluk Olayı’nın bir kaza değil, dış kaynaklı bir suikast olabileceği iddiasında bulundu. Devlet içinde organize olmuş bu derin çetelerin ülkücü ve milliyetçi cephe ile ilişkili olduklarının iddia edildiği bir dönemde Türkeş’in bu sözleri manidar bulundu. (Susurluk Olayı)

2003: YÖK Başkanlığı’nı 8 yıldır yürüten Profesör Doktor Kemal Gürüz’ün görev süresi sona erdi. Laikçi, çatışmacı bir portre çizen Gürüz, 7 Ocak 2009 tarihinde Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştır.  (Kemal Gürüz’ün görev süresi sona erdi)

2012: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, büyükşehir belediyeleriyle ilgili yasayı onayladı. Yasa, nüfusu 750 bini aşan illerin büyükşehir belediyesi kapsamına alınabilmesine imkân tanıyordu. Yasaya göre; Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehirler arasına katıldı. (Büyükşehir belediyeleri  yasası)

2012: Taliban Afganistan’ın en büyük ikinci şehrinin havaalanına bir eylem düzenledi. Taliban, eylemde 4’ü helikopter beş hava aracının imha edildiğini ve 18 ABD’li askerin öldürüldüğünü duyurdu. (Taliban’dan havaalanına eylem)

2014: Diyarbakır’da 6-8 Ekim Kobani bahaneli saldırılar sırasında PKK/HDP’liler tarafından vahşice katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının katil zanlıları olarak gözaltına alınan 24 kişiden 17’si serbest bırakıldı. Zanlılardan sadece 7 kişi tutuklandı. Katil zanlılarının sorgularının yapıldığı Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan Diyarbakır halkı ise, karara tepki gösterdi. (6-8 Ekim katliamı davası)

2015: Hazar Denizi’ndeki güneşli petrol yatağı bünyesindeki 10’uncu Platform’da yangın çıktı. Azerbaycan devlet petrol şirketi, yangının güçlü kasırga nedeniyle çıktığını açıkladı. Yangında, platformda görevli 32 işçi hayatını kaybetti. 42 işçi ise yangından kurtarıldı. (Hazar Denizi’nde yangın; 32 işçi hayatını kaybetti)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir