• DOLAR 32.386
  • EURO 35.098
  • ALTIN 2326.487
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Asgari ücretle ilgili görüşlerini paylaşan Batman’daki işçiler, İLKHA muhabirine konuşarak asgari ücretin bugünkü şartlar göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

 

Hayat pahalılığının her geçen gün arttığını, yaşam kalitesinin ise düştüğünü belirten işçiler, günümüz şartlarında asgari ücretle geçinmenin neredeyse imkan hale geldiğini vurguladı.

Emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade eden işçiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan asgari ücretlilere destek olmasını istedi.

Zeliha Ancu

“Asgari ücret zamlara göre artırılmalıdır”

Geçimin oldukça zorlaştığına işaret eden işçi Zeliha Ancu, “Her şeyin fiyatı arttığı gibi asgari ücretin de buna göre artması gerektiğini düşünsünler. Şu anki asgari ücret 4 kişilik bir aileye yetmiyor. 5 litre sıvı yağın fiyatı 100 lirayı geçmiş. Makarna, ekmek, salça gibi her şeyin fiyatı yükselmiş durumda. Bir koli yumurtayı 2 hafta önce 28 liraya alıyordum şu anda 36 lira olmuş durumda. Bir hafta sonu çocuklarımla oturup bir yumurta bile haşlamayalım mı? Allah yardımcımız olsun diyorum.” dedi.

Zammın enflasyona göre belirlenmesi gerektiğini ifade eden Ancu, “Her şeyin fiyatı o kadar yükselmişken asgari ücretin 4 buçuk bin lira bile olsa bizi kurtarmayacağını düşünüyorum. Bir kapıcı aidatı 200 lira, kira, doğalgaz gibi birçok şeyin fiyatı iki kat arttı. Yetkililere sesleniyorum; lütfen asgari ücretin zammını ürünlere gelen zamlara göre artırmalarını istiyoruz.” diye konuştu.

Erhan Budak

“Asgari ücretle geçinemiyoruz”

Asgari ücretle ilgili görüşlerini dile getiren Erhan Budak, “Tekstilde makineci olarak çalışıyorum. Evli, iki çocuk babasıyım. Son zamanlarda her şeyin fiyatı çok aşırı bir şekilde yükseldi. Tabi ki asgari ücretin de bu minvalde yükseltilmesini istiyorum. Şu anki asgari ücretle artık geçinemiyoruz. Kira, faturalar, market alışverişi olsun her şeyin fiyatı yüzde yüz arttı. Asgari ücretin an az 5 bin 500 olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu rakamla geçinebiliriz. Bu konuda Cumhurbaşkanına sesleniyorum; asgari ücretlilere destek olmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çetin Akdoğa

“Bir ekmek bile almaya çekinir hale geldik”

Çocuklarının geleceğinden endişe duyduklarını söyleyen bir diğer işçi Çetin Akdoğa ise şunları söyledi:

“Çalışmak istiyoruz fakat hayat koşulları o kadar zorlaşmış ki artık bir ekmek bile almaya çekinir hale geldik. Çünkü bugünkü fiyatlar ile yarın ki fiyatlar arasında dağlar kadar fark var. Artık günlük fiyatlar değişiyor. Kendimizden vazgeçtik ama çocuklarımızın geleceğinden endişe duymaya başladık. 3 çocuğum var, üçü de okuyor ve ben tek başıma çalışıyorum. Ürünlere gelen zamlar ciddi anlamda belimizi büktü. Şu anki asgari ücretle artık kimse geçinemez, mümkün değil. Fakat asgari ücretin artan maliyetlere göre dengeli olarak artması gerekiyor.”

Sevda Saruhan

“Asgari ücrette iyi bir iyileşme olursa halkın yarası kapanabilir”

Hayat şartlarının gittikçe ağırlaştığını belirten Sevda Saruhan, “Evliyim, bir çocuğum var. Kirada oturuyorum, evi tek başıma geçindiriyorum. Şu an şu şartlarda geçinemiyoruz. Asgari ücrette iyi bir iyileşme olmasını bekliyoruz. Ekonomi çökmek üzere ve televizyon ekranlarına gelen zamlar yüzünden artık televizyon seyretmeye korkuyoruz. Her gün zam haberleri geliyor ve her şeyin fiyatı 3-4 kat arttı. Asgari ücrette iyi bir iyileşme olursa halkın yarası kapanabilir. Şu anda bir koli yumurtanın bile fiyatı 40 lirayı geçmişken ne denilir ki.” diye konuştu.

Sadık Kaya

“İşverenler olarak destek bekliyoruz”

İşveren Sadık Kaya ise işverenlere yönelik de destek paketlerinin açıklanmasını istediklerini kaydetti. İşverenlere destek olunmaması halinde birçok iş yerinin kepenk kapatacağını ifade eden Kaya, hükümetten vergi, sigorta ve elektrikte indirim yapmasını talep etti.

Kendilerinin de asgari ücrettin artmasını istediğini dile getiren Kaya, “Ama bir işveren olarak da devletten destek bekliyoruz. Şu anda 65 çalışanımız var. 2 bin 825 lira olan asgari ücret alan bir çalışanın işverene maliyeti 4 bin liranın üstünde oluyor. Çalışanın yemeği, sigortası ve ulaşımı gibi maliyetleri de var. İşveren olarak 2020 yılı için asgari ücret üzerinden yapılan görüşmelerde işverenlere de destek paketi çıkmasını bekliyoruz. İş yerimizin elektrik, kira, yakıt ve maliyetleri baya yüksektir. Asgari ücretin yükselmesiyle işverene destek olunmazsa birçok iş yeri kepenk kapatacaktır. Şayet asgari ücret 4 bin lira olarak açıklansa işverene maliyeti 6 bin lirayı bulur. Devletten işverenlere vergi, sigorta ve elektrikte indirim yapılmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız