• DOLAR 32.511
  • EURO 34.982
  • ALTIN 2432.432
  • ...
AK Parti B Planını Devreye Sokuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Salı günü akşam TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında bir araya gelecek olan Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, komisyonun geleceğiyle ilgili görüşlerini dile getirecek ve çalışmalar hakkında bir karara varılacak. Toplantıdan Çiçek`in liderle görüşmesi kararının çıkması bekleniyor. Bu kararın alınması halinde Çiçek, mayıs ayının ilk haftası liderlerden randevu isteyecek. 4 parti genel başkanı ile ayrı ayrı görüşecek.

BİR AY UZATILDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , komisyona mart ayı sonuna kadar süre tanımış, daha sonra bu süre MHP `den gelen talep de dikkate alınarak 1 ay daha uzatılmıştı. O süre de doldu ancak komisyon çalışmalarında bir mesafe alınamadı. Bu nedenle Başbakan Erdoğan`ın Çiçek`ten artık komisyonun çalışmalarına son vermesini talep edeceği belirtiliyor. Daha önce çalışmaların devamından yana olan muhalefet partileri genel başkanlarının ise çıkan tablodan sonra nasıl bir tavır sergileyecekleri merak konusu. Çiçek`in liderlerle yapacağı görüşmenin ardından komisyonun çalışmalarına son verilmesi bekleniyor.

29 MADDEDE UZLAŞILDI

Şu ana kadar 150 maddeyi müzakere eden komisyon, sadece 29 madde üzerinde tam mutabakat sağlayabildi. Diğer maddeler ise parantez içerisinde ve en az bir partinin muhalefeti nedeniyle kırmızı yazıldı. Üzerinde anlaşmaya varılan maddelerden 24`ü temel hak ve özgürlükler bölümüne ait. Uzlaşıya varılan diğer 5 madde ise yasama, yargı ve başlangıç bölümlerinde yer alıyor. AK Parti , başkanlık sistemini önerdiği için yürütme bölümünde üzerinde uzlaşma sağlanan bir madde bulunmuyor.

AK PARTİ KENDİ TEKLİFİNİ SUNACAK

Bugün`de yer alan habere göre Anayasa Uzlaşma Komisyonu`nun çalışmalarına son verilmesi durumunda AK Parti, başkanlık sistemini içeren kendi teklifini Meclis`e getirecek. CHP ve MHP`den başlayarak uzlaşı arayacak. Ancak hem CHP`nin hem de MHP`nin AK Parti ile uzlaşarak anayasa yapma ihtimali çok zayıf görünüyor. Bu durumda AK Parti`nin BDP ile bir metinde uzlaşarak referanduma gidebileceği belirtiliyor. Böylece Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç`ın dile getirdiği `yeni anayasanın referanduma gitmesi gerektiği` görüşüyle oluşan beklentiler de karşılanmış olacak.

CHP İKİYE BÖLÜNDÜ

Çalışmalara süre kısıtlaması konulmaması gerektiğini savunan CHP, kendi içinde bölündü. Komisyonun CHP`li üyesi Süheyl Batum artık anayasa çalışmalarına katılmayacağını açıkladı. CHP`nin de masadan kalkması gerektiğini belirtti. Partide genel kanaat masadan kalkma yönünde olmasa da çalışmaların gidişatı artık bir değerlendirme yapılması gerektiğine CHP`yi de ikna etti. CHP`ye göre çalışmalardaki tıkanıklığın nedeni AK Parti`nin başkanlık sistemini öneriyor olması. AK Parti`nin bu önerisini geri çekmesini isteyen CHP, yeni anayasanın uzlaşı olmadan bir ya da iki partinin ittifakıyla yapılması durumunda ise meşruiyet sorunu yaşanacağını ileri sürüyor.

MHP YAPILAN ÇALIŞMAYI ÖNEMSİYOR

MHP ilk defa milletin iradesinin tam temsil edildiği bir anayasa çalışması yapıldığını belirtiyor. Bu nedenle de komisyonun bu güne kadar yaptığı çalışmaları önemsiyor. MHP`ye göre komisyonu AK Parti`nin başkanlık sistemi önerisi ve terör örgütüyle yürütülen müzakere sürecinin tıkıyor. MHP, AK Parti`nin başkanlık sistemi önerisine karşı, terör örgütünün de federal sistem talebi bulunduğunu ileri sürüyor.

BDP’NiN ÖNCELiĞi KÜRT MESELESİ

BDP ise yeni anayasada Kürt meselesinin çözümüne yönelik adımlar atılmasını istiyor. Bunun için verdiği teklifler kabul edilmese de komisyonun dağılması durumunda AK Parti ile masaya oturarak yeniden müzakere etmeye sıcak bakıyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir