• DOLAR 32.379
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2325.65
  • ...
Perre Antik Kentte kazı sezonu sona erdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

​Adıyaman-Çelikhan yolu üzerinde bulunan Perre (Pirin) antik kent merkezinin tarihi dokusunun gün yüzüne çıkarılması için kazı alanındaki çalışmalara genişletildi.

Komagene Krallığın 5 büyük şehirlerinden biri olan Perre Nekropol alanı (ölü şehir) halk arasında pirin mağaraları olarak adlandırılmaktadır. Kent, önemli bir piskoposluk alanı olarak tarihte yer edinmiştir. Ölümden sonraki hayata olan inançlarından dolayı ölülerini eşyalarıyla birlikte gömen Perreliler mezarlarını sosyal statülerine göre dizayn etmişlerdir.

 

Milattan önce birinci yüzyıl, milattan sonra 72 yılları arasında hüküm sürmüş olan Kommagene Krallığına ait kaya mezarlar, yaklaşık bin 500 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. Günümüzde çok az bir kısmı yeryüzüne çıkarılmış olan kaya mezarların büyük bir kısmı ise henüz gün yüzüne çıkarılmayı beklemektedir.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Müze Müdürü Mehmet Alkan, "24 Mayıs 2021 yılı itibariyle Perre Antik Kentinde başlamış olduğumuz üç alandaki kazılar devam etmektedir. Roma Çeşmesinin yanında bulunan alanda yapılan kazılarda bir tapınağa ait olan taş döşemeler, kuzey kısmında ise bir hamam ve fırın yapısı tespit edilmişti. Bu Türk Tarih Kurumu'nun finansal destekleriyle 10x10 ebatlarında 10 açma açtık. Bu 10 açmadaysa M.S. 6'ıncı 7'inci yüzyılda Kuzey Mezopotamya'da gerçekleşen bir depremin Samsat'ı ve dolayısıyla da Perre Antik Kentindeki konut mimarisini de etkilediği ortaya çıkmıştı." dedi.

Dokumacılıkta kullanılan ağırlık taşları

Perre antik Kentte dokumacılık yapıldığına dair bulgular ele ettiklerini belirten Alkan, "Kazı sezonunun sonuna kaldığımız günlerdeyse bol miktarda ağırlık taşlarını bu alanda tespit ettik. Bu ağırlık taşlarını tespit etmemizle beraber Perre antik Kentindeki boyama atölyesine dair elimizde veriler vardı fakat bir dokuma atölyesinin olduğuna dair elimizde herhangi bir veri yoktu. Ağırlık taşlarının ortay çıkmasıyla burada bir dokuma atölyesinin varlığından söz edebiliriz. Küçük ölçekli değirmen taşlarının olması Perre Antik Kentinin tahıl üretiminin yanında bağcılık, şarap üretimi ve aynı zamanda da dokumacılıkla ilgili bir alanında olduğunu tespit ettik. Alanda bulunan sarnıçların ve işliklerin burada çok ciddi bir sivil mimariye ait yaşamsal bilgiler ortaya çıkarıyor.  Bir çömlek içerisinde bulunan ve küçük bir kanatlı hayvana ait yemin bulunması ayrıca farklı bir bilgi katmaktadır. İklim sezonunun ağırlaşması nedeniyle kazı alanını kapatıp 2022 yılında kazılara devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 

 



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir