• DOLAR 32.566
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2432.943
  • ...

Dalından koparılıp tüketilebilen ve tuzlanmaya ihtiyaç duymayan hurma zeytin, eşsiz lezzeti ve taşıdığı besin değerleriyle özellikle tansiyon ve böbrek hastalarının tercihleri arasında yer alıyor.

İsmini hurma meyvesine benzerliğinden alan ve dalında tatlanan hurma zeytinin hasadı Urla ilçesinde başladı. Erkenci ağaçlarında yetişen hurma zeytin, eşsiz lezzeti ve yüksek besin değeriyle dikkat çekerken, tuzlanmaya ihtiyaç duymadığı için dalından koparılıp tüketilebiliyor. Hurma zeytinin en meşakkatli aşaması ise hasat aşaması. Bir ağaçta hem hurmalaşmış hem de hurmalaşmamış zeytinlerin bulunması sebebiyle hasat aşaması zeytinlerin tek tek koparılmasıyla yapılıyor. Hasat için belli aralıklarla bahçelere tekrar tekrar gitmek gerekebiliyor. Hurma zeytini tansiyon ve böbrek hastalarının yanı sıra sağlıklı beslenmeye dikkat edenler tercih ediyor.

Hurma zeytinlerle ilgili bilgi veren Kimyager Berna Didin, "Hurma zeytin, mikroklima iklimi etkisiyle Phoma Oleae adındaki bir mantarın zeytinleri ağaç üzerinde olgunlaştırmasıyla oluşuyor. Özellikle çiğ yağdığı zamanlarda çok daha fazla görebiliyoruz. Direkt dalından alıp yiyebildiğiniz için tuz oranı yok. Hurma zeytin sert bir zeytin değildir, sofralarda bulunan olgunlaşmış zeytinler gibi yumuşak bir zeytindir" dedi.

Dünyada sadece dört bölgede yetişiyor