• DOLAR 32.421
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2327.379
  • ...
Hobi olarak topladığı sanat eserlerinden galeri oluşturdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Uzman Dr. Kasım Sezen, tarihi eserlerin toplumun geçmişi ile geleceği arasında bir bağ oluşturduğunu belirterek, mini galeri salonunda sergilenen eserlerin tarihi özelliklerinden dolayı ziyaretçilerin de tarihe ve Kur’an-ı Kerim ile hat sanatlarına sahiplenme bilincinin arttığını söyledi.

 

Türkiye'nin özel koleksiyondan oluşan ilk ve tek Kur’an-ı Kerim ve hat sanatları müzesi olan ‘Nurettin Sezen Kur’an ve Hat Müzesi'nde sergilediği eserlerle tarihe tanıklık ettiğini belirten Sezen, Osmanlı dönemine ait yaklaşık 100 eserin sergilendiği müzede birçok tarihi Kur’an-ı Kerim ve hat sanatları bulunduğunu belirtti.

Ankara’nın Çankaya ilçesinde Hicri 945 tarihinde el yazmalı Kur’an-ı Kerim ve o tarihten sonra da sanat dünyasında yer alan Kur’an-ı Kerimler ile hat sanatları, adeta bir yaşam kültürünün belgesi olarak sergileniyor.

“Hizmet edilecek Mushafları satın alıyorum”

Kasım Sezen

Galeri salonu yaptıktan sonra topladıkları hatları ve el yazmalı mushafları sergilediğini söyleyen Sezen, “Biz bunlarla çalışırken aslında hat sanatıyla Türkiye’de ilgilenen, evinde ve işyerinden sergileyen binlerce insanın olduğunu gördük. Ama mushaflarla ilgilenen el yazması Kur’an-ı Kerimlerle ilgilenen hiç kimsenin olmadığını gördük. Bu defa hat sanatını destekleyen, yazan ve bunun üzerinde çalışan insanlar olduğu için yeterince de zaten hat sanatıyla ilgili burada numuneler bulunduğu için ben onları olduğu gibi bıraktım. Mushafların üzerinde çalışıyorum. Mushaflar hususunda eksper oldum. Türkiye’nin neresinde bir Mushaf varsa gidip bakıyorum. Hizmet edilecek, tamir edilecek, eksik sayfaları yazdırılacak Mushafları satın alıyorum. Bunların eksikliklerini tamamladıktan sonra burada sergiliyoruz.” dedi.  

“İslam medeniyetinin bir cüzünü merak edenler galerimize gelsinler”

Talip olduğu ve aldığı Mushafların sanat için yazılmış olduğunu dile getiren Sezen, “Topladığım Mushaflar Osmanlı zamanında beyler paşalar yazdırmışlar. İyi hattatlara yazdırmışlar. Buradaki eserlerin hemen hemen hepsi sanat için yazılmış Mushaflar. Bir de okunsun diye yazılan Mushaflar var. Bunlardan da el yazmalı Mushaflar çok fazla ama okunsun diye yazıldıkları için çok kullanılmış. Çok kullanıldığı için Mushaflar perişan olmuşlar. Mushafların başı veya sonu yok. Ben bunlarla da ilgileniyorum. Elimden geldiğince bunlara da hizmet vermeye çalışıyorum. Şu an talip olduğum burada sergilediklerimiz hemen hemen hepsi sanat için yazılmış. Tensipleri ve hatları çok güzel olan Mushaflar. Galerimiz Ankara’nın merkezinde Gazi Mustafa Kemal Bulvarı 84 numara Maltepe Fizik Tedavi Merkezinin galeri salonu. Burası mesai saatlerinde devamlı açık. Burayı görmek isteyen hat ve el yazma eser severler İslam medeniyetinin bir cüzünü merak edenler gelsinler her zaman için onlara rehberlik etmeye hazırız.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir