• DOLAR 32.452
  • EURO 34.519
  • ALTIN 2470.401
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu bugün itibariyle başlarken kurala uymayan araçların sürücülerine 846 lira ceza kesilecek.

Zorunlu uygulama öncesi Gaziantep’te de oto lastikçilerin yoğun mesaisi başladı. Kış lastiği taktırmak isteyen sürücüler oto lastikçilerin yolunu tuttu.

 

Zorunlu kış lastiği uygulaması nedeniyle oto lastik tamircilerinde yoğunluk yaşanırken oto lastikçiler hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmeden araçların lastiklerinin değiştirilmesinin önemine vurgu yapıyor.

Gaziantep’te 35 yıldır oto lastik tamircisi olan Veysel Mutlu, yola tutunma, yolu kavrama gücü, daha az kaza yapma riski ve çok daha güvenli bir sürüş sağlama özelliği bulunan kış lastiklerinin, hem hayati hem de maddi açıdan önem arz etiğine dikkat çekti.

Can ve mal güvenliği için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerektiğini ifade eden Mutlu, kış lastiğinin kazaların önlenmesinde ve yakıt tüketiminin azaltılmasında önemli rol oynadığını söyledi.

Kış lastiğinin önemini vurgulayan Mutlu, “Zorunlu kış lastiği uygulamasını bugün itibariyle başladı ve uygulama 1 Nisan 2022’ye kadar devam edecek. Kış lastiği takması zorunlu olan ticari araçlarımız kış lastiklerini takmaya başladı. Bizde araçların kış lastiklerini takıyoruz.” dedi.

“Yoğun mesai dönemimiz başladı”

Zorunlu kış lastiği uygulamasının başlamasıyla yoğunluklarının da başladığını belirten Mutlu, “Bugün itibariyle yoğun mesai dönemimiz başladı. Müşterilerimizin sayısı arttı. Kış lastiği takması zorunlu olan ticari araç sürücüleri araçlarına kış lastiklerini taktırıyor. Çünkü uygulama bugün başladı. Bugünden itibaren artık zorunludur.” ifadelerini kullandı.

“Doların yükselmesi bizi de olumsuz etkiledi”

Havaların kurak olması ve yağışların olmaması nedeniyle son yıllarda sadece sadece kış lastiği takması zorunlu olan ticari araç sürücülerinin araçlarına kış lastiği taktıklarını ifade eden Mutlu, şunları söyledi:

“Geçen yıla göre işlerimizde biraz düşüş var. Şu anda işlerimizde biraz zayıflık var. Doların yükselmesi bizi de olumsuz etkiledi. Şu anda da sadece kış lastiği takması zorunlu olan ticari araçların sürücüleri araçlarına kış lastiği takıyor. Fakat kış lastiği takması zorunlu olmayan araçların sürücüleri ise henüz daha gelmiyorlar.”

“Kış lastiğine önem göstermemiz lazım”

Kış lastiğinin önemine değinen Mutlu, “Kış lastiği taktıktan sonra fren mesafesi az oluyor. Kış lastiği estetikli ve daha yumuşak oluyor. Kaydırma olasılığı olmuyor. Kış lastiğinin yere tutunması da daha kuvvetli oluyor. Hem bizim hem karşı tarafın can güvenliği hem de aracımızın güvenliği için kış lastiği önemlidir. Kış lastiğinde fren mesafesi daha kuvvetli oluyor. Kış lastiğinin dişleri daha derin oluyor. Bu nedenlerden dolayı kış lastiğini biraz daha önemsiyoruz. Yaz lastiği kayar ama kış lastiğinde kayma olmaz. Kış lastiğine önem göstermemiz lazım.” şeklinde konuştu.

“Araçlarımıza kış lastiği takalım”

Geçen yıla göre kış lastiği fiyatlarının yüzde 100 oranında arttığını belirten Mutlu, “350 lira olan bir kış lastiği şu anda 700 lira oldu. Zamlar bütçemizi zorluyor. Bütçemizi zorlasa da kış lastiğini takmamız lazım. Çünkü hem karşının hem de kendi can güvenliğimizi sağlamamız lazım. Can önemlidir. Fiyat artışından dolayı sürücülerin çoğu daha önceki yıllarda aldıkları kış lastiklerini takıyorlar. Genelde iki yeni iki de çıkma takıyorlar. Fakat genelde çıkma takıldığı için ve yüksek fiyattan dolayı yeni lastiklere talep biraz daha az oluyor. Bilinçli sürücü aracına kış lastiği takıyor. Fakat bilinçli olmayan aracına kış lastiği takmıyor. Lütfen bu konuda bilinçli olalım. Araçlarımıza kış lastiği takalım.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız