• DOLAR 32.333
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2282.641
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dövize yatırımın memlekete faydalı olmadığını ve vatandaşın kurdaki yükselişe aldanmamaları gerektiğini belirten emlak danışmanı ve aynı zamanda inşaat mühendisi olan Cemil Ay, halkın emlak yatırım yapmalarının daha mantıklı olduğunu belirtti.

Gayrimenkule yapılacak yatırım hem önemli kazanç sağladığını ve hem de kurlara göre daha sağlıklı ve güvenilir olduğunu belirten Cemil Ay, yapılacak yatırımın kente ve ülkeye faydasının olduğunu, bunun aynı zamanda istihdam oluşturduğunun altını çizdi.

 

"Son zamanların en iyi yatırımının gayrimenkul olduğunu düşünüyoruz"

Gayrimenkule ve kurlara yapılan yatırım arasında bir kıyaslama yapan emlak danışmanı Cemil Ay, "Müşterilerimiz arıyor, 'paramızı dövize mi yatıralım? Altına mı yatıralım? Gayrimenkul mu alalım diye?' Kesinlikle son zamanların en iyi yatırımının gayrimenkul olduğunu düşünüyoruz ve tavsiye ediyoruz. Çünkü emlak yatırımında hiç zarar edeni görmedim. 2017, 2018 yılında emlak yatırımı yapmış olan bir kişiyi kura göre hesapladığımızda daha mantıklı ve karlı olduğunu görüyoruz. Yatırım yapanı kıyas yaptığımızda iki kat daha fazla kar elde ettiğini görüyoruz." dedi.

Cemil Ay, "Demir geçen yıl tonunu 6-7 bin TL alırken bu yıl 11-12 bin TL'ye ancak alabiliyoruz. Geçen yıl bir mikaf c25 betonu 200 TL'ye c30 betonu ise 230 TL'ye alıyorduk. Şimdi ise birini c25 betonu 370 c30 ise 410 TL'ye alıyoruz. Haliyle yüzde 100 bir artış sağlanmış. Ama yapsatçı arkadaşlarımız ne yapıyor, geçen yıl 400 bine satmış oldukları bir daireyi şuan 520 bin, 550 bin TL aralığında satabiliyorlar. Artış yüzde yüz, yüzde 80 ama yapsatçı arkadaşlarımızın satış oranı ise yüzde 30, yüzde 40. Onlar daha önceki kar oranından düşürüp şuan satış yapıyorlar. Acaba altın mı almak mantık yâda döviz mi? Diye değerlendirdiğimiz zaman zaten yapsatçı arkadaşlar yüzde 30-40 destek sağlıyorlar, kendi karlarından düşürüp vatandaşın kazanmasını istiyorlar. Aynı zamanda arsa yatırımı üzerine konuşayım. 2017-2018 yılında 700 bin TL'ye arsa satın alan biri bu arsayı şimdi 4 milyon 500 bin TL satabiliyor. Mesela Ağrı'nın Yekmal, Çukurçayır dediğimiz bölgesinde 50 bin TL'ye arsa alan bir kişi şuan 300 bin TL'ye satılıyor. Kar oranı 6 kat." diye konuştu.

"Paranızla yabancı devletlere hizmetine sunmaktansa kendi ülkemize istihdam alanlarına yatıralım"

Gayrimenkule yapılacak yatırımla istihdam alanlarının oluştuğuna dikkat çeken Ay sözlerini şöyle sürdürdü:

Ama altının veya kurun 2017-2018 yıllarında değerlendirdiğimiz zaman 6 TL olan kur oranı şuan 12-13 TL yani iki kat değer kazanmış. Arsaya yatırım yapan arkadaşımız 4 kat kazanmış oluyor. Gayrimenkule yatırım daha mantıklıdır. Tüm zamanların en iyi yatırım aracı gayrimenkuldür. Gayrimenkul yerine dövize yatırım yaptığımız zaman ister istemez bazı şeylerin artmasına vesile oluyoruz. Kendimiz kendi alacağımız mala zam yapmış oluyoruz yani sürekli Dolar'a yatırım yaptığınızı düşünün doların değerini daha da yükseltirsiniz. Ama gayrimenkule yatırım yaptığınız zaman gayrimenkulün değeri ister isteme yükseliyor, Dolar ve altının değeri de düşüyor. Tüm paranızla yabancı devletlere hizmetine sunmaktansa kendi ülkemize istihdam alanlarına yatıralım. Sürekli gayrimenkule yatırım yaptığınızda istihdam alanları da oluşuyor.

Jeoloji mühendisi olan Dilan Oruç ise birikmiş parası ile gayrimenkule yatırım yapmak istediğini söyledi.

Oruç, "Gayrimenkule yatırım yapmak bence çok mantıklı çünkü şu zamanı değerlendirdiğimizde kurların hali ortada. Para değerini kaybettikçe insanlar maddi olarak zora düşmekte. Bende o yüzden gayrimenkule yatırım yapmayı düşündüm ve ev almayı mantıklı gördüm." ifadelerini kullandı.

Evini satışa çıkaran Mustafa Kızıldağ ise evini sattıktan sonra gelecek olan paranın bir kısmı ile borçlarını bir kısmı ile de arsa satın alarak yatırım yapmayı düşündüğünü belirtti.

Kızılaslan, "Şuan herkes bir şey almanın peşinde bende satışa çıkardığım bu evimi satarsam paranın bir kısmı ile borçlarımı ödeyeceğim. Bir kısmı ile de arsa almayı düşünüyorum. Gayrimenkule her yatırım yaptığında önemli kazanç elde ettim, bundan dolayı gayrimenkule yatırım yapmaktan vazgeçmem. Halkı da dövizden ziyade gayrimenkule yatırım yapmaya davet ediyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız