• DOLAR 32.587
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2512.563
  • ...
"Din ve vicdan özgürlüğü doğuştan gelen bir haktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
GAZİANTEP - Sivil Dayanışma Platformu, Anadolu Platformu ve Bülbülzade Vakfının işbirliği ile Şehitkâmil Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen "Yeni Anayasa ve Sürecin Değerlendirilmesi" konulu toplantıya katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de katıldı.


Toplantıda konuşan Şahin, "Temel hak ve özgürlükler; din ve vicdan hürriyeti, doğuştan gelen bir haktır. Hiçbir anayasayla, hiçbir kalıba sığdırılamayacak kadar önemli bir haktır. Hiçbir organ tarafından kısıtlanamaz" dedi.


Hürriyet ve ekmeğin ikiz kardeş olduğunu belirten Şahin, "Yasakçı, vesayetçi, dayatmacı, asimile eden, tek tipçi bir anlayışla sürdürülebilir kalkınma mümkün değildir. Yasaklar mutlaka kaldırılmalıdır" şeklinde konuştu.


Yeni Anayasa sürecinde bazı sorunlara takıldıklarını ifade eden Şahin, "Geldiğimiz noktada üç temel noktaya anlaşılabilir hala, dönüştürmemiz gerekiyor; devletin ideolojik yapısını, resmi ideolojisini ve temel hak ve hürriyetleri. Eğer milletin istediği noktaya dönüştüremezsek, din ve vicdan hürriyetini istediğimiz noktaya dönüştüremezsek, ortak dili bulabilmemiz çok zor olacak" dedi.


Yeni Anaysa sürecinde muhalefetin süreci zorlaştırdığını iddia eden Şahin, "En büyük sorunumuz da demokrasilerdeki temel ihtiyaç olan muhalefetteki kafa karışıklığıdır. Kendi içindeki çözüme ulaşamamadır. Kendi içinde liderlik sorunudur. Aslında muhalefetle birlikte bu yolculuğu çok hızlı bir şekilde götürebilsek, belki sizlerin bu kadar zamanını almamıza ve yormamıza da gerek kalmayacak. İşte o zaman bu gelinen noktada hızlandırıcı etkiniz, üretici gücünüz ve takılan noktayı milletimizle beraber çözebilme anlayışıdır" ifadelerini kullandı.


Akademisyen, hukukçu, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı "Yeni Anayasa ve Sürecin Değerlendirilmesi" müzakere toplantısı iki gün sürecek. (Şefik Mert- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir