• DOLAR 32.571
  • EURO 34.88
  • ALTIN 2433.427
  • ...
SON DAKİKA
Ülkeyi ikiye bölen tartışma: 7 milyar dolar ne olacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

11 Eylül sürecinden etkilenen 150 aile üyesi, 20 yıl önce, El Kaide ve Taliban'a kayıpları için açtığı davada davacılara yaklaşık 7 milyar dolar değerinde tazminat ödenmesine karar verildi.Fakat diğer yandan Afganistan'da kontrolü ele geçiren Taliban, Afganistan'ın eski hükümetinin ABD Federal Rezerv'deki merkez bankası hesabının kendilerine ait olduğunu ifade ediyor.  

Peki 7 milyar dolar kime verilecek?

NY Times'a göre Biden yönetimindeki üst düzey yetkililer, paranın Taliban'a mı yoksa 11 Eylül davacılarına mı verileceğini görüşüyor. 

Açıklığa kavuşturulması gereken konulardan birinin ABD'nin merkez bankası hesabındaki parayı kullanmak için Washington'ın Taliban'ı meşru hükümet olarak görüp görmeyeceği belirtiliyor.

Biden yönetiminin mahkemeye dahil olması durumunda 7 milyar dolar üçe bölünecek. Paranın bir kısmı 11 Eylül kurbanlarının yakınlarına giderken, bir kısmı davaya dahil olmayan ve teknik nedenlerle terör mağdurları için kurulan bir tazminat fonundan ödeme almayan binlerce eş ve çocuğuna gideceği ifade edildi. 

Paranın kalan kısmı ise Afganistan'da gıda ve ilaç sağlamak gibi insani yardım çalışmaları yapan çeşitli kuruluşlara bağışlanması bekleniyor. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir