• DOLAR 32.319
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2292.318
  • ...
Süre bugün doluyor! Türkiye aleyhine ihlal süreci mi başlatılacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Delegeler komitesi  üç gün boyunca yapacağı toplantılarda, Osman  Kavala ile ilgili Türkiye’ye yönelik ihlal sürecinin başlatılıp başlatılmamasına karar verecek.

Türkiye ile ilgili ihlal süreci başlatılırsa, bununla ilgili resmi bir bildirim Türkiye’ye gönderilecek ve Ankara’dan belirli bir süre içinde yanıt vermesi talep edilecek.

İkinci aşamada ise Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesinin kendisine verdiği yetki uyarınca Türkiye'yi toplu bir şekilde AİHM'ye şikayet etmek için ayrı bir karar alacak.

AİHM kararlarını uygulamadığı için bir Konsey üyesine karşı ilk dava 2017 yılında Azeri muhalif Ilgar Mammadov'un tutukluluğu nedeniyle Azerbaycan'a karşı açılmıştı. Mammadov, Ağustos 2018'de ise serbest bırakıldı.

AİHM'in Kavala kararında şöyle denilmişti; 

"30 Kasım - 2 Aralık 2021'de gerçekleşecek 1419'uncu toplantıya kadar başvuru sahibinin serbest bırakılmaması durumunda; Sözleşme'nin 46-4 maddesi uyarınca Türkiye'ye yönelik yargılamaları başlatma niyetlerini Türkiye'ye resmi olarak bildirme konusundaki kararlılıklar ifade edildi.

Komite, Türk makamlarına, özellikle Türkiye'nin yapısal bağımsızlığına ilişkin olarak Avrupa Konseyi standartlarından ilham alarak, yürütme organı da dahil olmak üzere Türk yargısının tam bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlamak için yasal ve diğer önlemleri almaya çağrılarını yinelediler."

Bu haberler de ilginizi çekebilir