• DOLAR 32.348
  • EURO 35.162
  • ALTIN 2305.25
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep’te 170 gram olan pide ekmeğin fiyatı 1 TL 50 kuruştan 2 TL’ye 200 gram francala ekmek 1 TL 75 kuruştan 2 TL’ye yükseldi. Böylece ekmek fiyatları iki ayda üst üste zamlandı.

Ekmeğe yapılan zammın ardından birçok ilde olduğu gibi Gaziantep'te de ucuz ekmek için halk ekmek büfeleri tekrar gündeme geldi.

 

Nüfusu yaklaşık 3 milyonu bulan Gaziantep'te vatandaşlar artan un fiyatlarıyla birlikte ekmeğe yapılan zamlardan şikayetçi olduklarını belirterek, “halk ekmek” uygulamasıyla ucuz ekmek tüketmek istiyor.

Vatandaşlar daha önce Gaziantep’te de olan ancak sonradan kapatılan ve şu anda İstanbul, Ankara ile Adana'daki halk ekmek fabrikalarını ve büfelerini örnek göstererek “halk ekmek” fabrikası ile büfelerinin tekrar kurulmasını istiyor.

Halk ekmeğin uygun üretim yapılan ve kâr amacı gütmeyen, vatandaşa ucuza ekmek yedirmeyi amaç edinmiş işletmeler olduğunu belirten vatandaşlar, Türkiye’nin birçok şehrinde belediyelerin işlettiği halk ekmek fabrikalarının Gaziantep’te de kurulması yetkililere seslendi.

Vatandaşlar, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin dar gelirlileri düşünerek bir an önce “halk ekmek” fabrikası kurması gerektiğini belirterek, fabrikanın açılmasıyla kentin belirli yerlerinde satış noktası oluşturulması, dar gelirlilerin temel ihtiyaçlarının en başında gelen ekmeği en kaliteli ve en ucuza satması çağrısında bulundu.

“Vatandaş ucuz ekmek yer”

Yerel yönetimlerin ucuz ekmek üretip vatandaşa ulaştırması talebinde bulunan Memik Özdemir, “Halk ekmek fabrikalarını yeniden kurulsun. Halk ekmeği satışı başlarsa daha iyi olur, vatandaş ucuz ekmek yer. Halk ekmek büfelerinin kurulmasının vatandaşa faydası olur. Ben günlük 10 ekmek alıyorum ve geçimimizi zor sağlıyoruz.” dedi.

“Asgari ücretle çalışanlar nasıl yapacak?”

Alım gücü zayıf olan ailelerin ekmek zamları ile birlikte mağdur olduğunu belirten İsmail Yıldız, “Halk ekmek satışı tekrar başlarsa çok güzel olur. Bir ekmek 2 lira olmuş. Bazı ailelerin nüfusu neredeyse 15 ve bu insanlar günde 10-15 ekmek alıyor. Bu tür aileler sadece kuru ekmekle bile zor geçiniyor. Asgari ücretle çalışanlar nasıl yapacak? Biz iki kişiyiz, günde 4 ekmek tüketiyoruz. Fakat nüfusu kalabalık olan aileler var. Daha önce Gaziantep'te ‘halk ekmek’ satışı vardı, tekrar olursa iyi olur.” ifadelerini kullandı.

“Her şeye zam yapılıyor ama asgari ücrete zam yapılmıyor”

Halk ekmek satışının başlamasının dar gelirli aileler için iyi olacağını belirten Hayri Açıkgöz, “İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerin hepsinde ‘halk ekmek’ satışı var. Gaziantep'te de daha önce ‘halk ekmek’ fabrikası vardı, kapandı. Her şeye zam yapılıyor. Fakat asgari ücrete zam yapılmıyor. 2002'de asgari ücretle kaç ekmek alınıyordu şu anda kaç ekmek alınıyor; bunun hesabını yapılması lazım. Her şeye zam yapılıyor. Fakat asgari ücrete zam yapılmıyor. Bu Türkiye'de kanayan büyük bir yaradır. Halk perişan ve acilen ‘halk ekmek’ satışının başlaması lazım. Kalabalık bir ailenin aldığı ekmek bir asgari ücreti buluyor. Bir asgari ücret sadece ekmeğe gidiyor.” şeklinde konuştu.

“Ucuz ekmek olursa halk sevinir”

Gaziantep’e halk ekmek fabrikasının kurulması gerektiğini belirten Adil Kaya, “Her ay zam geliyor. Gerçekten bir şey alamıyoruz, alım gücümüz de kalmadı. Ucuz ekmek olursa halk sevinir. En az nüfuslu aile 6 kişidir. Her biri günde bir ekmek yese 6 ekmek yapıyor. Ucuz ekmek olursa seviniriz. 6 kişiyiz ve günlük 15 ekmek tüketiyoruz. 15 ekmek 2 liradan 30 lira yapıyor. Günlük sadece 30 lira ekmeğe veriyoruz. Ayda sadece 900 lira ekmeğe paramız gidiyor.” diye konuştu.

“5 kişilik bir aile günde 10 ekmek tüketse 20 lira ödemek zorunda”

Birçok ürüne yapılan zam gibi ekmeğe yapılan zammın da fakirin belini biraz daha büktüğüne dikkat çeken Ahmet Murat Korukluoğlu da şunları söyledi:

“Uzun yıllar İstanbul'da ikamet ettim. İstanbul’da ‘halk ekmek’ alıyordum. Hatta bir yıla yakın sürede halk ekmek dağıtımında çalıştım. Her tarafta ‘halk ekmek’ satışının olması iyi olur. Gaziantep'te ‘halk ekmek satışı başlarsa daha güzel olur, vatandaşta faydalandır. Çünkü şu anda ekmek 2 liradan satılıyor.” (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız