• DOLAR 32.549
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2424.423
  • ...
İstanbul Turizmde Rekora Gidiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İstanbul / Doğruhaber

Turizmde tüm zamanların en iyi ilk çeyreği geride kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2013 yılının ilk çeyreğinde turizm gelirleri, 4.9 milyar dolara ile tüm zamanların en yüksek birinci çeyrek rakamına ulaştı. Geçen yılın aynı çeyreğine göre turizm gelirleri yüzde 39,6 artış gösterdi.

Ziyaretçi sayısında da en iyi ilk çeyrek yaşandı. Ülkeyi ziyaret edenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine 18,7 oranında artarak 5 milyonu geçti.
Ziyaretçi sayısı ve gelirindeki artışa rağmen ortalama harcamalarda önemli bir değişim yaşanmadı. Ziyaretçilerin kişi başı ortalama harcaması ilk çeyrekte 982 dolar oldu. Yabancı uyruklu ziyaretçilerin ortalama harcaması ise 868 dolarda kaldı.

Turizm harcamalarında da geçen yıla göre yüzde 39 artış yaşandı. Turizm giderleri ilk çeyrekte 1,2 milyar dolar oldu. Kişibaşı ortalama turizm gideri ise 726 dolar olarak gerçekleşti.
Sektör temsilcileri de yüksek turizm verilerinin devamını bekliyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İstanbul`a artan ilginin yüksek turizm verilerinde belirleyici olduğunu belirtiyor. "İstanbul Türkiye`yi turizmde taşıyor" diyen Ulusoy, "İstanbul hakettiği yeri buldukça Türkiye`nin turizm rakamları da artıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ulusoy, yılın geri kalanında rakamların iyi gelmeye devam etmesini beklediklerini, sadece kongre turizmi ile 250 bin turistin ülkeye gelmesini beklediklerini kaydetti.

Jolly Tour Onursal Başkanı Sinan Vardar`a göre ise turizm gelirlerindeki artışta Suriye`deki iç savaştan kaçıp Türkiye`ye gelenlerin etkisi de dikkate alınmalı. "Suriye`den girenlerde sonuçta bu istatistiklerde yer alıyor" diyen Vardar, "Ancak her halukarda hem gelir hem de ziyaretçiler de artış var. Hava taşımacılığının büyümesi ve İstanbul`a artan ilgi bunda en büyük etken" diye konuştu.

780 milyon dolar revizyon beklentisi
Ekonomistler turizmde güçlü rakamların bu yıl cari açığa önemli katkıda bulunmasını bekliyor. Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, güçlü turizm verilerinin bu yıl artışa geçmesi beklenen cari açığı sınırlayacağını kaydetti. Bürümcekçi, ilk çeyrek itibariyle ödemeler dengesinde net turizm gelirlerinde 780 milyon dolara yakın yukarı revizyon beklediğini belirtti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir