• DOLAR 32.329
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2295.738
  • ...
SON DAKİKA
`Resullulah`ı anlamak O`nun gibi yaşamaktır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - İlim Yayma Cemiyeti Batman şubesi, Kutlu doğum etkinlikleri kapsamında Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Profesörü Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma`nın katılımıyla "Peygamberimiz Hazreti Muhammed`e Göre İnsan Onuru" adlı panel düzenledi.
 
Yeni Kültür Merkezi`nde düzenlenen panele Prof. Dr. M. Mahfuz Söylemez, Batman`daki siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, bazı kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Yoğun ilginin olduğu panel, İbrahim Halil Yakut`un Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından İlim Yayma Cemiyeti`ni tanıtan sine vizyon gösterimi ile devam etti.
 
Panelin açılış konuşmasını yapan İlim Yayma Cemiyeti Batman Şube Başkanı Dr. Davut Okçu, Nisan ayının kutlu doğum etkinliklerinin yapıldığı bir ay olarak bilindiğini söyleyerek, her sivil toplum kuruluşunun kendisine düşen görevi ifa etmeye çalışması gerektiğini kaydetti.
 
Peygamberimiz gelmeden önce ırkçılık had safhadaydı
Dr. Şemsettin Dursun`un moderatörlüğünü yaptığı panelde ilk söz alan Prof. Dr. M. Mahfuz Söylemez, Peygamberimizin insan onuruna çok önem verdiğini belirterek, "Peygamberimiz gelmeden önce ırkçılık had safhadaydı. Peygamberimiz insanlık onurunu ön plana koyarak ırkçılığı kaldırdı. Peygamberimiz hiçbir ırkın hiçbir ırktan üstünlüğünün olmadığını ve üstünlüğün yalnızca takvada olduğunu söylüyordu. Peygamberimiz sınıf ayrımcılığını kaldıran bir sistem getirdi ve ırkçılığı kaldırdıktan sonra insanlar birbirlerine kardeşçe bakmaya başladı. İslamiyet sınıf ayrımcılığını ortadan kaldırdığı vakit, neredeyse bütün dünyaya yayıldı. Peygamberimiz zamanında nasıl bir hayat sürdüyse, bu zamanda da O`nun hayatı gibi bir hayat sürersek gerçek İslami hayatı yakalarız" dedi.
 
Müslümanlar okumaktan aciz
Yaklaşık bir saat süren panelde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Allah`u Teâlâ`nın ilk emrinin `Oku` olduğunu belirterek, "Peygamber Efendimizi anlamak; O`nu öğrenmek, öğretmek ve O`nun gibi yaşamaktır" dedi.
 
Sırma, "Gelen ilk ayetlerde `Allah`ın adıyla oku` diyor. Allah, okumaktan, öğrenmekten, kalemden bahsediyor. Avrupalılar ve diğer dünya milletleri okuyor, Müslümanlar ise okumaktan aciz hale geldiler. Bugün Müslümanların yoğun yaşadığı bölgelerde büyük bir karışıklık ve kaos yaşanıyor. Suriye` de, Mısır`da, Tunus`ta, Yemen`de ve daha birçok ülkede yaşanan bu olayların asıl sebebi, Müslümanların dinini, inancını ve Peygamber efendimizin örnek yaşamından tamamen uzak kalmaları ve okumamalarından kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.
 
Peygamberimiz Avrupa`da büyük bir saygınlık görüyor
Sırma, konuşmasının devamında Hz. Peygamber`in hayatı ve Kuran-ı Kerim`den örnekler de verdi. Dünyanın birçok ülkesinde İslam tarihi ile ilgili tebliğler sunduğunu ifade eden Sırma, Dünyanın her ülkesinde bulunan kütüphanelerde, peygamber efendimizin yaşamını anlatan kitapların olduğunu ve bunun da Allah`ın bir mucizesi olduğunu belirtti.
Viyana Üniversitesi İslam Akademisi`nde görevli olduğunu anlatan Sırma, geçmiş yıllarda Viyana`nın en büyük konferans salonunda, Kutlu Doğum Haftası kapsamında, peygamber efendimizin örnek hayatı üzerine bir konferans düzenlendiğini söyledi.
 
Konferansa, Avrupa`daki Müslümanların yanı sıra, Avusturya Meclis Başkanı`nın da katıldığını dile getiren Sırma, peygamber efendimizin örnek yaşamı ve örnek ahlakının, günümüz dünyasında büyük bir saygınlık gördüğünü ifade etti.
 
Panel daha sonra soru-cevap şeklinde son buldu. (M. Fatih Akgül - İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir