• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İstanbul Valisi Avni Mutlu: Kontrolsüz Göç Bitti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Siyasetin önemli simalarının onur konuğu olduğu “Türkiye Toplantıları`nın” 20.`si dün akşam İhlas Holding VIP Salonu`nda gerçekleşti. Türkiye Gazetesi`nin ev sahipliğindeki toplantının konuğu İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu oldu. Genel Yayın Yönetmenimiz Nuh Albayrak`ın oturum başkanlığını yaptığı toplantının konusu ise “İstanbul” idi. Toplantıya bürokrasi, siyaset, ekonomi ve medya dünyasından çok sayıda önemli isim katıldı.


Nuh Albayrak, “Türkiye Toplantıları`nın” seyri hakkında davetlilere kısa bir bilgi verdi. Özellikle temmuz ile ağustos aylarında başlayan tatil takvimi ve Ramazan-ı şerif sebebiyle toplantılara kısa bir süre ara vereceklerini belirten Albayrak, bu ayrılığın fazla uzun sürmeyeceğini ifade etti. Eylül ayı itibarıyla toplantıların aynı formatta, yeni konu ve konuklarla devam edeceğini kaydeden Albayrak, “Çünkü bizler, sizleri ve bu ortamı çok sevdik. Bu hizmeti yerine getirirken çok sevdiğimiz misafirlerimizi memnun etmenin heyecanını yaşıyoruz” dedi ve daha sonra sözü Hüseyin Avni Mutlu`ya bıraktı.

SOKAKTA 250 KİŞİ VAR
Vali Mutlu, sözlerine davetlilere ve Türkiye Gazetesine teşekkür ederek başladı. Türkiye Toplantılarıyla güzel bir geleneğin başlatıldığını vurgulayan Mutlu, “Sohbetin konusu güzel. Şehrimiz çok daha güzel. Aziz İstanbul`un çok değerli hemşehrileriyle olmak çok büyük bahtiyarlık” diyerek İstanbul ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi. 13 milyon 722 bin insanın yaşadığı mega kente “aç ve açıkta” kimsenin bulunmadığını vurgulayan Vali Mutlu, “Yoksul vatandaşlarımıza yüzde 99 ulaşıyoruz ve bundan eminiz. Ama mutlaka bilmediğimiz, ulaşamadığımız olabilir. Fakirlerin sesini duyuyor gerekenleri yapıyoruz. Yani 13.5 milyonluk bir şehirde fakir kaybolmaz. Nerede olursa olsun devletimiz, yetkililer bunu bulurlar. Mesela, sokakta yaşama konusu kamuoyunda tahmin edilenin aksine çok fazla yoğun değil. İstanbul`da yaklaşık 250 sokakta yaşayanımız var” diye konuştu.

YILLIK 340 BİN NÜFUS ARTIŞI
Vali Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul`u rakamlarla anlattı. Mutlu`nun ortaya koyduğu manzara sanki bir kentin değil de bir ülkenin emareleri gibiydi. “Bu şehirde yaşayan vatandaşımızın tamamını İstanbullu yapmak için uğraşıyoruz” diyen Mutlu, şöyle konuştu: “İstanbul nüfusu 13 milyon 722 bin nüfusa ulaşmış durumda. Kentimizin nüfusu ülke nüfusunun yüzde 18`ine tekabül ediyor. Her yıl 220 bin doğum oluyor, 55 bin kişi vefat ediyor. Bir yıl içerisindeki nüfusumuz 340 bin arttı. 104 bin çiftimiz evlendi. Geçen yıl 27 bin 100 kişi boşandı. Her 4 evlilikten biri boşanma ile sonuçlanıyor. İstanbul`da doğanların sadece yüzde 37 olduğunu görüyoruz.”

BÜTÇESİ 31 MİLYAR LİRA
Büyük şehri yönetmenin başlı başına bir yetenek istediğini ve insanları hizmetin nasıl gittiği konusunda ilginç bilgiler veren Mutlu, İstanbul`un 2011 yılı toplam yatırım bütçesinin 31 milyar 286 milyon lira olduğunu vurguladı. Söz konusu bütçenin yüzde 66`lık kısmının ulaşım ve altyapıyla gittiğini anlatan Vali Mutlu, geri kalan kısmın ise enerji, eğitim ve sağlık konularında kullanıldığını belirtti. Mutlu eğitimle ilgili de şunları söyledi: “Öğrenci sayımız 2 milyon 550 bin. 97 bin öğretmenimiz var. Üniversitelerde okuyan öğrenci sayımız 345 bin. Öğrencilerimiz içerisinde yüzde 10`luk dilimi İstanbul`da eğitiyoruz. İstanbul`u bir öğrenci şehri olarak görürüz çünkü 9 devlet, 34 vakıf üniversitesi var.”

YILDA 48 BİN KAZA YAŞANIYOR
Mega kentte yaşanan asayiş olayları hakkında da enteresan rakamlar veren Mutlu, İstanbul`un kendi ölçeğindeki kentlerle kıyaslandığında onlardan en az 1 gömlek daha iyi bir pozisyonda olduğunu söyledi. Geçtiğimiz 2010 yılı itibariyle kent genelinde 310 bin suç oluştuğunu hatırlatan Vali Mutlu, bazı suçlarda büyük bir düşme yaşandığını vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıl İstanbulumuzda 48 bin 800 trafik kazası yaşandı. 266 vatandaşımızı kaybetmişiz. Bir yılda 315 milyon liralık trafik cezası kesmişiz. Ceza tutanak sayısı 2 milyon 480 bin.”

İstanbul Valisi Mutlu İstanbul`u rakamlarla anlattı:
>“İstanbul`da 13 milyon 722 bin kişi yaşıyor. Her yıl 220 bin kişi doğuyor. 55 bin kişi ölüyor. Bir yılda nüfusumuz 340 bin arttı. Hâlâ göç almaya devam ediyoruz.
> Dünya şehrini bir yılda ziyaret eden turist sayısı 7.5 milyon. Bu kentte; eğitim, sağlık, turizm ve asayiş açısından muadilimiz olan şehirlere göre iyi konumdayız. Bu kente aç ve açıkta kalan insan sayısı da yok denecek kadar az. Sokakta yaşayan vatandaşımızın sayısı ise sadece 250.”
> Geçen sene 104 bin çiftimiz evlendi. Boşanan çiftlerimizin sayısı ise 27 bin. 2010`da 48 bin kazada 266 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Turizm denilince yüzümüz gülüyor
İthalat ve ihracatın yüzde 36`sının İstanbul`dan yapıldığını hatırlatan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye`de vergi gelirlerinin yüzde 44`ünün bu şehirden karşılandığını söyledi. “Turizm dendiğinde yüzümüz gülüyor” diyen Vali Mutlu, turizmdeki tabloyu şu şekilde anlattı: “370 yıldızlı otelimiz var. Toplamda da 850`yi buluyor otel sayımız. 90 bin yatak kapasitemiz var. 36 5 yıldızlı, 76 da 4 yıldızlı otelimiz bulunuyor. Geçen yıl ülkemizi 27 milyon 500 bin kişi ziyaret etti. Bunların 7.5 milyonu İstanbul`a geldi.”
İstanbul`da mevcut nüfusun hareketliliğine de değinen Vali ulaşımla ilgili olarak da “Her gün 12 milyon 500 bin hareketlilik görüyoruz. 12 milyon 500 bin bir yerden bir yere intikal var. Bu intikallerin yüzde 80`i tekerlekli toplu taşıma vasıtalarıyla yapılıyor. Raylı sistemlerde ise günlük 1 milyon kişi taşınıyor. 500 bine yakını deniz yoluyla taşınıyor. 8.5 milyonu kara yoluyla taşınıyor. Ve 2.5 milyon kişi de kendi vasıtalarıyla intikal ediyor. 100 bin vasıta ile 10 milyon kişiyi taşıyoruz. Her gün 1 milyon 700 bin araçla insanlar kendi araçlarını kullanıyor. 75 kilometre metro hattımız var. Marmaray`la birlikte kapasitemiz 2 milyona çıkacak. 2014-15`e kadar bu sayının 5 milyona çıkacağını düşünüyoruz” diye anlattı.

VALİ MUTLU, SORULARA CEVAP VERDİ:
ABD`NİN TAHMİNİ "2040`IN SÜPER GÜCÜ TÜRKİYE"
--------------------------------------------------------------

Vali Mutlu, “Tahlillere göre 2040 yılında Polonya ve Japonya ile birlikte öne çıkan tek bölge ülkesi Türkiye” dedi.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu`nun İstanbul`a ilişkin anlatımında sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Konu İstanbul olunca, kentte yaşayanların soracakları soruların da haliyle fazla olduğu görüldü. İşte, Mutlu`nun cevaplandırdığı sorulardan bazıları:

İstanbul`a göçün artışında ivme hangi yönde?
İstanbul`a ciddi anlamda bir göç artışı var. Geçen yıl dışarıdan şehre 175 bin kişi gelmiş. Buraya gelen kolay kolay geri dönemiyor. Çok fazla dönüş olduğu zannetmiyoruz. Geçmiş dönemlerde İstanbul`un kontrol edilemez bir göçü vardı. Çünkü insanlar istedikleri yeri işgal edebiliyorlardı. İşportacılar, otobüs duraklarında bilet satanlar herkes istediği işi yapabiliyordu. Ama şimdi böyle bir tablo yok. Kuralları konulmuş olan bir şehirde yaşamaktasınız. İstanbul artık herkesin gelip yerleştiği bir şehir değil. Kontrollü bir göç var.

KAPALIÇARŞI KAPANMAMALI
Amerika`da 24 saat açık alışveriş merkezi var. İçinde acil ihtiyaç olan her esnaf bulunuyor. 13.5 milyonluk bir şehir olan İstanbul`da niye açık AVM`miz yok?

Bunlar teknik konular bilemiyorum. Ben esnafa Kapalıçarşı`nın pazar günleri mutlaka açık olması gerektiğini söyledim. Ama açtırtamadık. 600 bin turist gelecek. Bu kişiler pazar günü ziyaret etmiş olsa burayı göremezler. Ticaretin kurallarını ticaret erbabı koyar. Ama bana göre 24 saat açık kalması gereken yerler kütüphaneler olmalı.
Londra`da yaz okulları sebebiyle dünyanın dört bir tarafından gelen milyonlarca öğrenciye İngilizce ve İngiliz kültürü öğretilmektedir. İstanbulumuz için böyle bir proje düşünülüyor mu, bu mümkün müdür?

İNCE GÜCÜN MERKEZİ
Bu tabii bizim özellikle etkili bir ülke olabilmemiz için üzerinde çalışmamız gereken alanlardan birisi. İnce güç diye değerlendirilen yeni bir anlayış var. Yani sizin silahlı kuvvetlerinizin dışında tarihî zenginliğiniz, müzeleriniz, festivalleriniz, sinemanız, fuarlarınız var. Bu ince güç merkezleri aynı zamanda dış politikada etkinizi artıran kabul edilebilirliğimizi artıran hususlardan biri. Dolayısıyla Türkçe eğitim, İstanbul`un merkez olmasında fevkalade önem arz ediyor. Biz şu anda 2023`ü değerlendiriyoruz. Ama 2040 tahlilleri var. Amerika düşünce kuruluşları, İngilizce hâkimiyetini mutlaka devam ettirecek, Amerika liderliğini sürdürecek diyor, arkadan üç ülkeyi ilave ediyor: Polonya, Japonya, Türkiye. 2040`tan sonra üç önemli güç merkezi bunlar olacak.

Netgazete

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir