• DOLAR 32.592
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2506.925
  • ...
Tarihte Bugün: 29 Kasım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

29 Kasım’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

1925: Sivas’ta Şapka Kanunu aleyhine yapılan gösteri, anında bastırıldı. Baskı, şiddet ve idamlarla bastırılmaya çalışılan halk tepkisi dinmiyor ve şapkaya karşı direnç tüm Anadolu’ya yayılıyordu. Bunca tepkiye karşın aynı gün İtalya ve İngiltere’den şapka yüklü 3 gemi İstanbul’a geldi.

1937: Hatay’da bağımsız rejim yürürlüğe girdi. Hatay, artık kendi özel anayasası ve sistemi olan bağımsız bir cumhuriyet oldu.

1944: Arnavutluk Halk Cumhuriyeti kuruldu. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Enver Hoca liderliğinde kurulan sosyalist rejim, zamanla tam bir diktatörlüğe dönüşmüş ve 1967’de dünyanın ilk resmi ateist devleti olarak tarihteki yerini almıştır. Bütün cami, kilise ve ibadethanelerin kapatıldığı dönem boyunca dini yaşam, tümüyle yasaklanmıştır.

1945: Yugoslavya Federal Cumhuriyeti kuruldu. Balkanlar’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren bu sosyalist federal cumhuriyetin kurulduğu alanda bugün; Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

1947: Birleşmiş Milletler, İslam Dünyası’nın şiddetli muhalefetine karşın, Filistin’in bölünmesini ve bağımsız bir israil rejiminin kurulmasını kararlaştırdı.

1990: Kadının çalışmasını kocanın iznine bağlayan Medeni Kanun’un 159’uncu maddesi, Anayasa Mahkemesi’nce iptal edildi. İptal kararı 2 Temmuz 1992 tarih ve 21272 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

1996: Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi’nde, 1200 Boşnak’ın öldürülmesine karışan bir Hırvat asker 10 yıl hapis cezasına mahkûm oldu. Soykırım suçunun cezasını böyle takdir eden mahkeme, her şeyiyle göstermelik bir mahkeme olduğunu ortaya koyuyordu.

2014: IŞID saldırılarının Avrupa medyasında yoğun bir şekilde abartılı yayınlar ile verilmesi, bu ülkelerde yaşayan Müslümanlara yönelik saldırıların da artmasına neden oldu. Avusturya polisi, IŞİD bahanesiyle aralarında camilerin de bulunduğu 40 adrese baskın düzenledi.

2016: Adana’nın Aladağ ilçesindeki 3 katlı özel bir öğrenci yurdunda akşam saatlerinde, yangın çıktı. Yangında, 10’u öğrenci 12 kişi hayatını kaybetti; 24 kişi yaralandı. Pencereden atlayan ve dumandan etkilenen 24 öğrenci hastanelere kaldırıldı. Türkiye’yi yasa boğan facianın araştırılması için 3 cumhuriyet savcısı görevlendirildi, 14 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ise olayla ilgili Aladağ ilçesi Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararı ile yayın yasağı getirildiğini duyurdu. Bu yurtta lise öğrencileri kalıyor, aynı zamanda Kur’an-ı Kerim eğitimi veriliyordu. Yurtta Kur’an eğitiminin verildiğinin anlaşılması üzerine sol ve İslam düşmanı yayın kuruluşları, bu olaylar üzerinden İslam’a canhıraş bir şekilde saldırmaya başladı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir