• DOLAR 32.506
  • EURO 34.944
  • ALTIN 2439.99
  • ...
Sudan-Etiyopya çatışması: Beklenen savaş başlıyor mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mavi Nil Nehri üzerine inşa ettiği baraj projesi nedeniyle Etiyopya ile ilişkileri çok gerginleşen Mısır ve Sudan, baraj projesinin sürmesini Nil Nehri'nden kendilerine ulaşan su miktarına tehdit olarak gördüklerinden savaş sebebi sayacaklarını açıklamışlardı.

Sudan ve Etiyopya sınırında sorunlu bir bölge olan El-Faşaga'da Sudan ve Etiyopya orduları arasında bu sabah çatışmaların yaşandığı bildiriliyor. İki taraf arasındaki çatışmada ilk belirlemelere göre 6 Sudan askeri hayatını kaybederken Etiyopya tarafının da kayıpları bulunduğu tahmin ediliyor. Fakat Etiyopya henüz kayıplarına dair bir açıklamada bulunmuş değil.

Sudan tarafından yapılan açıklamada El-Faşaga'da Etiyopya güçlerinin Sudanlılara saldıran taraf olduğu öne sürüldü.

Sudan'ın açıklamasına göre, El-Faşaga'da tarlalarındaki hasatlarını kaldıran Sudanlı çiftçilere Etiyopya güçlerinin sınırı geçip saldırması üzerine Sudan güçleri vatandaşlarını korumak üzere harekete geçti.

Fakat Etiyopya güçleri Sudan güçlerine de saldırdı ve böylece çatışma başladı. Çatışma sonucunda Etiyopya güçleri püskürtüldü.

Beklenen savaş başlıyor mu?
Uzun yıllardan bu yana gergin ilişkilere sahip olan ve zaman zaman çatışan iki ülke, sınırlarındaki El-Faşaga'yı bölüşmekte sorun yaşıyor. Sınırın tam olarak belli olmamasının bu bölgeyi beklenen Sudan-Etiyopya savaşının köprü başı yapabileceği tahmin ediliyor.

Etiyopya'nın Sudan'ın yaklaşık 3 katı nüfusa sahip olması bu ülkeyi avantajlı durumda gibi gösterse de kendi içinde oldukça bölünmüş bir ülke olması Etiyopya'nın elini zayıflatıyor.

Özellikle bu sene Etiyopya'daki merkezi yönetimin Tigraylara karşı savaşta başarısız kalmasının ve Tigrayların Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa yönünde sağladıkları ilerlemenin şu aşamada çıkabilecek Sudan-Etiyopya savaşında kazananın Sudan olmasını sağlayabileceği tahmin ediliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir