• DOLAR 32.335
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2302.143
  • ...
​Bekira aşiretinden evliliklerde 80 gram altın sınırlaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bekira Çevre Köyleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, aşiret mensubu üyeleriyle bir araya gelerek son zamanlarda artan altın fiyatlarının evlenecek çiftleri daha fazla etkilemesi için bir dizi karar aldı.

Bir otelde biraraya gelen aşiretin ileri gelenleri ve mensupları adına konuşan derneğin başkanı Mehmet Şah Arzık, düğün masrafları ve altın alım miktarlarına yönelik paylaştıkları 7 madde üzerinde köy imamları, muhtarları ve ileri gelen şahsiyetlerinin desteği ve yüzlerce köylünün de katılımıyla karar kıldıklarını belirti.

Arzık, "Bildiğiniz gibi günümüzde düğünler büyük maliyetlere, ekonomik sıkıntılara ve birçoğunun gücü aşan borçlara sebebiyet vermektedir. Bu konuda hemen hemen herkes şikâyet etmekte ıstırap çekmektedir. Bazıları da çocuğunu evlendirmekten kaçtığı veya ertelemektedir. Birçok kişi size dert yandığı gibi bize de gözü ağlamaklı bir şekilde dert yanmaktadır. Şahit olduğumuz gibi gerçekten düğün masrafları çığırından çıkmış. Maliyetin 250-400 bin TL’ye ulaştığını görüyoruz. Özellikle bu meblağa ulaşmanın sebebi hayat pahalılığı ve istenen yüksek miktardaki altınlardır." diye konuştu.

"Düğünlerde istenen altın miktarı 80 gramı geçmeyecek"

Bu durum karşısında kayıtsız kalamadıklarını belirten Arzık,  düğünlerin daha kolay ve fazla külfete girmeden makul bir seviyeye getirmek için 7 madde üzerinde kararlar alınmasını zorunlu kıldıklarını ifade etti.

Arzık, maddelerini şöyle sıraladı:

1-Şirani dediğimiz (Şerbet) ayrı bir günde ve ayrı mekânda değil, nişan yani yüzük takma gününde aile içinde yapılması.

2-Kına gecesi için gelinin veya damadın evinde, en yakın aile efradıyla sade bir şekilde yapılması.

 3-İmkânlar dâhilinde ve zorunlu olmadıkça geline şerbetlik ve gelinlik yerine yöresel kıyafetler giydirilmesi, kuaförde değil evde süslenmesi.

4-Düğünler yer ve zaman müsaitse evlerin önünde veya köy meydanında yapılması.

5-Düğün sırasında takı ve hediye merasimi yapılmaması, yardım veya hediye vermek isteyen gizli bir şekilde vermesi.

6-Düğünden sonra kadınlar arasında yapılan üç gün dediğimiz (Se Roj) adetin yapılmaması.

7-Toplantımızın ana konusu, büyük külfetlere sebep olan kız isteme sırasında istenen ve mecburi kılınan altın miktarıdır. Altın miktarı 80 gramı geçmeyecek şekilde karar verilmiştir."

"Alınan kararın takipçisi olacağız"

Arzık, "Kadınlarımız, kızlarımız, gelinlerimiz daha fazla miktarda altınlarla layıktırlar fakat onlar da yeni ailesinin borç batağına, ekonomik sıkıntılara duçar kalmalarını istemezler. Bu nedenle yapılan bir dizi görüşmeden sonra bundan böyle altının miktarı toplam 80 gramı geçmeyecek şekilde makul karar verilmiştir. Bu kararların uygulanmasının takibini Seydalarımız, muhtarlarımız ve büyüklerimize düşmektedir." ifadelerini kullandı.

Karara uymayanların düğünlerine gidilmeyecek

Karara uymayan ailelerin düğünlerine iştirak etmeyeceklerinin bilinmesi gerektiğinin altını çizen Arzık, kararın hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Bir diğer sorunlarının da taziyelerde verilen yemekler olduğuna dikkat çeken Arzık, "Yapılan görüşmelerden sonra taziyeye gelen misafirlere yemek teklifi yapılmaması, taziyeler bir yerde ve üç gün yapılması ve ev önünde tekrar oturulmaması, memlekette yapılan taziye İstanbul veya diğer şehirlerde tekrar kurulmaması, taziye masrafları aileler ve akrabalar arasında paylaşılması kararı alınmıştır." ifadelerini kulandı. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir