• DOLAR 32.345
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2309.178
  • ...
SON DAKİKA
Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle yetiştiriciler hayvanlarını kesiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçen yıl 50 kilogramlık bir çuval yemin fiyatı 120 lira iken bu yıl son dönemlerdeki zamlardan dolayı 200 lirayı aştı. Hayvan yetiştiricileri ise artan yem fiyatları karşısında hayvancılığın artık sürdürülemez duruma geldiğine dikkat çekiyor.

Hayvan yetiştiricileri yem fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle zor günler yaşadıklarına dikkat çekiyor. 2020 yılına kadar her yıl ciddi bir artış göstererek hayvan sayılarının arttığı Gaziantep’te 2021 yılında gerileme yaşandığını ve bunun sebebinin ise yem fiyatlarının artmasına bağlayan hayvan yetiştiricileri, yem, saman, arpa ve ilaç başta olmak üzere diğer girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle zor günlerden geçtiklerini belirtiyor.

Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle üreticilerin hayvanlarını erken kestiğini belirten Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, bu yöntemin hayvancılığı bitirdiğine dikkat çekti.

“Her gün zarar eden üreticiler ineklerini ve koyunlarını kestiriyorlar”

Yem maliyetlerinin yüzde 100'ün üzerinden artmasından dolayı 1 kilogram süt ile 1,5 kilogram yemin alınması gerektiğini belirten Türkman, “Şu anda ancak 1 kilogram süt ile 800 gram yem alınabiliyor. Yem fiyatlarının artışı devlet tarafından serbest bırakılırken, süt fiyatlarının artışı devlet kontrolünde olup arttırılmadığından her gün zarar etmeye devam eden üreticiler ineklerini, koyunlarını kestiriyorlar, kestirebilmek için müşteri arıyorlar.” dedi.

“Süt ve et fiyatlarının üzerindeki baskı bugünden kaldırılmalı”

Artan maliyetler nedeniyle hayvanların kesilmesinin hayvancılığı bitireceğini ifade eden Türkman, “Dişi hayvan kesimi demek önümüzdeki yıllarda buzağının, kuzunun azalması, ineğin, koyunun, dananın, düvenin, toklunun azalması, sütün, etin ve sakadatın azalması demektir. Azalan üretim vatandaşın sofrasına pahalılık, enflasyon, köylerin daha da boşalması olarak yansıyacaktır. İşsizlik artışına katkı olarak yansıyacaktır. Geleceğimizin kesilmemesi için süt ve et fiyatlarının üzerindeki baskı bugünden kaldırılmalı, yarına bırakılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Köylüyü, çiftçiyi, üreticiyi görmezden gelmek, gıdamızı ve geleceğimizi bitirmektir”

Hayvan yetiştiricilerine sahip çıkılması ve zamların önüne geçilmesi çağrısında bulunan Türkman, “Türkiye için hep fedakarlık yapan bu sessiz kesim, nasırlı elleri ve alın teri ile ‘gel’ dediğinizde geldi, ‘git’ dediğinizde gitti. ‘Oy ver’ dediğinizde oy verdi ve bu ülke, bu bayrak için kan vermek gerektiğinde kan, can vermek gerektiğinde sağına soluna bakmadan can verdi. Dolara değil de ahırına, tarlasına yatırım yaptığı için bu insanlar suç işlemedi, suç işlemiş muamelesi yapılmamalı. Yarınlarda dolar ile alabileceğimiz gıda bulamazsak şaşırmayalım, enflasyonu ve doları düşürmek istiyorsanız üretimi arttırın, üretim artarsa enflasyon, dolar düşer. Unutmayalım köylüyü, çiftçiyi, üreticiyi görmezden gelmek, gıdamızı, geleceğimizi bitirmek demektir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir