• DOLAR 32.403
  • EURO 35.37
  • ALTIN 2325.517
  • ...
Suriyeli mülteciler zor günler geçiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN - İnsani Yardım Vakfı (İHH) Suriye İnsani Yardım Koordinasyon Toplantısının ikincisini Hatay, İskenderun, Kilis, Gaziantep, Urfa, Mardin temsilcilerinin katılımıyla Mardin`de gerçekleştirdi.


Toplantıda Suriye insani yardım çalışmaları, Türkiye`de bulunan sığınmacıların karşılaştıkları problemler, sivil toplum kuruluşları ve illerdeki kamu kurumlarından beklentiler gibi konular konuşuldu.

Sınır boyunca yaşayan mültecilerin sorunlarını anlatan İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, "Valilik ve belediyelerin aktif çözüm noktalarına odaklanması gerekir. Bu güne kadar Bosnalı, Çeçenistanlı, Kosovalı, Iraklı sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkemiz ilk kez 500 bin gibi büyük bir insan kitlesi ile karşılaşması dolayısıyla koordinasyon sıkıntısı yaşıyor. İstikrarlı ve sürdürülebilir yardım planı ile STK ve kamu kurumlarıyla gereken ilişkiyi sağlamlaştırmalıyız. Ülkemizde evlerde yaşayan sığınmacıların gıda, sağlık ve eğitim problemlerine düzenli projeler kapsamında çözümler üretmeliyiz" dedi.

Osman Atalay`ın verdiği bilgi ve rakamlara göre, Türkiye`deki mültecilerin 197 bini çadır kentlerde, 300 bin insan ise, kiraladıkları evlerde kendi imkânları ile yaşam mücadelesi veriyor. Sağlık, eğitim ve gıda problemleri çözülmeyen mültecilerin hepsi sivil toplum kuruluşlarının yardımları ile geçinmeye çalışıyor.

Kilis`teki Suriyeli sığınmacı sayısı 40 bine ulaştı. Evlerde yaşayan insanların genel sorunu hastane ve sağlık problemi.

Mardin`de evlerde kalan Suriyeli sığınmacıların ciddi eğitim ve sağlık problemleri bulunuyor.

Şanlıurfa`da 70 bin Suriyeli çadır kentlerde, 30 bin insan evlerde kalıyor. Evlerde kalanlar sadece eğitim sorunu yaşıyor.

Gaziantep`te, 60 bin Suriyeli evlerde yaşıyor. Gıda, eğitim ve sağlık problemleri STK`larca karşılanıyor.

Suriye içerisine yapılan insani yardımlarda ciddi azalmalar var, 7 milyon insan açlık sorunu yaşıyor.

Türkiye sınır bölgelerinde çadırlarda yaklaşık 60 bin insan tuvalet, banyo ve temiz sudan yoksun yaşıyor.

Havaların ısınması ile birlikte özellikle çocuklarda bulaşıcı hastalık salgını, bitlenme ve uyuz vakaları artıyor.                   (İLKHA)
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir