• DOLAR 32.513
  • EURO 34.561
  • ALTIN 2494.805
  • ...
Eczacılar uyardı: Binlerce kalemde ilaç bulunamayabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda piyasada binin üstünde kalemde ilacın olmadığını söyledi.

 

İlaç erişiminde yaşanan sıkıntılara değinen Bayhan, zam beklentisi yüzünden ilaç firmalarının üretim yapmadığını, bu nedenle ne eczaneler ne de ecza depolarının yeteri kadar ilaç alamadığını belirtti.

Geçen ay piyasada 657 kalemde ilacın bulunmadığını, bu sayının binin üstüne çıktığını vurgulayan Bayhan, yeterli miktarda ilaç üretilmemesi halinde bu sayının birkaç ay içerisinde yaklaşık 3 bini bulabileceğine dikkat çekti.

Adnan Bayhan

“Ne eczanelerde ne de ecza depolarında yeterli ilaç yok”

İlaç sıkıntısının tüm Türkiye’de olduğu gibi Batman’da da olduğunu dile getiren Bayhan, “Avrupa’da 10 avro olan ilaç Türkiye’de 6 avrodan 4.67 sabit kurla çarpılıp Türkiye’deki ilaç fiyatları belirleniyor. Haliyle ilaç bazında her şeyin avro üzerinden alındığı için üretim bakımından ciddi sıkıntı var. Bu sıkıntılardan kaynaklı ilaç firmaları üretim yapamıyorlar. İlaç firmaları üretim yapamadıklarından ne eczaneler ne de ecza depoları maalesef yeteri kadar ilaç alamıyorlar.” dedi.

“Bunlar yine iyi günlerimiz”

Hiçbir şekilde eczacılık alanında karaborsacılığın olmadığını savunan Bayhan, şöyle devam etti:

“Yoktaki ilaçların nedeni ilaç politikalarından kaynaklıdır. Bunlar yine iyi günlerimiz. Geçen aya kadar 657 kalem ilaç piyasada yoktu. Şu anda ise tahminimce binin üstünde ilaç piyasada yok. Her yıl şubat ayında ilaç fiyatlarına zam yapılıyor. Bu zamana kadar ilaç firmalarının mevcut fiyatlarla bu ilaçları üretme ihtimali çok mümkün görünmüyor. Böyle olunca bin olan yoktaki ilaç sayısının şubat ayına kadar 2 bin veya 3 binleri bulacağından korkuyoruz.”

“Zam kademeli olarak yapılmalı”

İlaç zammının sadece bir ayla belirlenmemesi gerektiğini ifade eden Bayhan, “İlaç sıkıntısı ancak şu şekilde giderilir; eğer ilaç fiyatlarına zam yapılacaksa kademeli yapılmalıdır. Kasım ayından itibaren ilaç firmaları avro kurundaki dalgalanmalara bağlı olarak üretim bandını kırıyor. Üretim yapmadığı için de ilaç eksikliği yaşanıyor. Gerekirse her ay yüzde 1 veya 2 zam ya da indirim yapılması lazım. İlaç zamları yılın bir ayına indirgenmemesi lazım.” diye konuştu.

“Hayati öneme sahip ilaçların verilmesi çok mümkün görünmüyor”

“Hükümet reel fiyat politikaları ile hareket etmesi lazım” diyen Bayhan, “Türkiye’de 10 lira olan ilaç Avrupa’da 10-15 avroya satılıyor. Böyle olunca yurt dışı menşeli ithal edilen hayati öneme sahip ilaçlar bunların Türkiye’ye mevcut politikalarla verilme ihtimali çok mümkün görünmüyor. Sene başında 4.67 olan avro kuru bugün 13 buçuklarda ve git gide artmaktadır. Devlet ilaç yoklarının önüne geçmesi için yapacağı en iyi şey, ilaç firmalarıyla yapacağı kotaları artırmak için aylık bazda indirim ya da artış sağlaması lazım.” ifadelerini kullandı.

“Bu sorunun nedeni eczacılar değil”

İlaç sıkıntısının eczanelerden kaynaklandığını belirten Bayhan, son olarak şunları söyledi:

“Vatandaşlarımıza sadece şunu söylemek istiyorum; ilaç yokluğunun nedeni kesinlikle eczaneler ve eczacılar değildir. Bu tümüyle dünyadaki ekonomik buhranlardan kaynaklı, Türkiye’deki ilaç politikalarından kaynaklı şeylerdir. Bu noktada lütfen bu sıkıntıları eczanelerden görmesinler. Çünkü bu sıkıntı eczacıların sıkıntısı değil sağlık politikasının sıkıntılarıdır.”(İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir