• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
ZALİMDEN KAÇTILAR ZALİME YAKALANDILAR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / Mehmet Erkan Yavuz

CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın mültecilere yönelik zulmü devam ediyor. CHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla kentte yaşayan yabancı uyruklu kişilerin Bolu Belediyesine başvurarak evlenmesi halinde nikah ücreti 100 bin lira, suyun metreküpü ise 2,5 dolar olarak belirlendi.

Toplantıda, Özcan'ın yabancı uyruklu kişilere 10 kat daha pahalı su ücreti ile yabancı uyrukluların nikah ücretleri konusunda önceki toplantılarda gündeme getirdiği maddeler de kabul edildi.

CHP’li belediye başkanının muhacirlere yönelik aldığı kararın zulüm olduğunu dile getiren HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal İşler Başkanı Abdullah Aslan, Emperyalistlerin müdahalesi ve zalim yöneticilerin kendi vatandaşlarına gaddarca muameleleri karşısında topraklarını terk etmek zorunda kalan insanlara Türkiye’nin kapılarını açarak imkânlar ölçüsünde yardımcı olmaya çalışması takdire şayandır. Ancak emperyalistlerin yerli işbirlikçilerinin ve zalim yöneticilerin yerli dostlarının bu topraklarda da muhacirleri rahat bırakmamaları dikkatlerden kaçmıyor.” dedi.

NİKAH ÜCRETİ 100 BİN LİRA, SUYUN METREKÜPÜ İSE 2,5 DOLAR 

Bütçe görüşmelerinde kabul edilen Fiyat-Tarife Cetveli'nde yabancı uyruklu kişilerin Bolu Belediyesine başvurarak evlenmesi halinde nikah ücreti 100 bin lira, suyun metreküpü ise 2,5 dolar olarak belirlendi.

Fiyat-Tarife Cetveli, AK Parti ve MHP grubunun ret oylarına karşın CHP ve İYİ Parti grubunun kabul oyları ile kabul edildi. Başkan Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce gündeme getirdiği iki konunun Mecliste kabul edildiğini kaydetti.

FAŞİZME KILIF: KALIRSANIZ BU TÜR UYGULAMALARIN MUHATABI OLURSUNUZ

Özcan, sığınmacılara seslenerek, “Ben sizi Bolu'ya davet etmedim. Devlet de sizi Bolu'ya zorla göndermedi. Kendi iradenizle Bolu'ya geldiniz. Nasıl Bodrum'da pahalı beache gidip 1 liralık suyu 10 liraya içmek bir tercihse Bolu'da kalmak da bir tercihtir. Kalırsanız bu tür uygulamaların muhatabı olursunuz.” dedi.
CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilen önerge, Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.
Bolu Belediye Meclisinde 14 CHP'li, 11 AK Partili, 4 İYİ Partili ve 2 MHP'li üye bulunuyor.

ÖZCAN SÖMÜRÜDE SINIR TANIMIYOR

Faşist uygulamaları ile mültecileri hedef alan Özcan’ın, kentteki kaldırım taşlarını döşeyen işçileri mültecilerden seçtiği ortaya çıktı. Bolu Belediyesine 5 dakika yürüme mesafesinde olan Karaçayır mahallesindeki kaldırımları yeniden döşeyen taşeron firmasının çalışanlarının çoğunluğunun Iraklı mülteciler olduğu vatandaşların dikkatini çekti. Kendi aralarında Arapça konuşan ve Arapça müzikler dinleyen işçilerin yoğun bir şekilde çalıştığı görüldü.

BELEDİYENİN TAŞERON FİRMASI MÜLTECİ ÇALIŞTIRIYOR

Mülteci düşmanlığının nedenini Bolu’da yaşayan vatandaşların mülteciler yüzünden iş bulamamasına bağlayan Özcan’ın, kaldırım düzenlemesini ihale ettiği taşeron firmanın işçi olarak mültecileri çalıştırması bu kadar da olmaz dedirtti. Daha önce de evinde sigortasız mülteci çalıştırdığı ortaya çıkan Özcan’ın, söylemlerinin farklı icraatlarının farklı olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. Bolu’da mülteci istemediğini ifade eden Özcan’ın belediyenin taşeron şirketlerinde mültecilerin çalıştırılmasına sessiz kalması dikkat çekti. 

“EMPERYALİSTLERİN YERLİ İŞBİRLİKÇİLERİ MUHACİRLERİ RAHAT BIRAKMIYOR”

Türkiye’ye sığınan muhacirlerin uzun bir zamandır CHP’li Bolu Belediyesinin hedefinde olduğunu dile getiren HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal İşler Başkanı Abdullah Aslan,

“Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın mültecilerin nikâh masrafı ve su ücretlerinin fiyatlandırılmasına ilişkin gündeme getirdiği ırkçı ve ayrıştırıcı maddeler, Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre evlenmek isteyen mültecilerin nikâh ücreti olarak 100 bin TL ödemeleri gerekecek. Yine alınan ikinci faşizan karara göre, su kullanan muhacirlerin, metreküp başına 2,5 dolar yani bugünkü tarifeye göre normal vatandaştan 11 kat daha fazla su ücreti ödemeleri gerekecektir. Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan mülteciler uzun zamandır CHP’li belediyenin hedefindeydi. Emperyalistlerin müdahalesi ve zalim yöneticilerin kendi vatandaşlarına gaddarca muameleleri karşısında topraklarını terk etmek zorunda kalan insanlara Türkiye’nin kapılarını açarak imkânlar ölçüsünde yardımcı olmaya çalışması takdire şayandır. Ancak emperyalistlerin yerli işbirlikçilerinin ve zalim yöneticilerin yerli dostlarının bu topraklarda da muhacirleri rahat bırakmamaları dikkatlerden kaçmıyor. Hele bu cezalandırmanın özellikle dolar üzerinden olması ayrıca manidardır. Bu zulme ve ayrıştırıcı, faşizan uygulamaya ‘dur’ demek, başta yargının ve siyasilerin görevidir. Sesini yükseltebilecek duyarlı tüm vatandaşlarımızın da konunun takipçisi olmaları gerekir.” şeklinde konuştu.

“BU IRKÇI VE GADDARCA UYGULAMAYI KABUL ETMİYORUZ”

Tanju Özcan’ın skandallarının muhacirlere karşı takındığı faşist tavırla sınırlı olmadığına dikkat çeken Aslan, “Daha önce kendisinden yardım isteyen bir kadınla ilgili, konuyu kameralar karşısında anlatırken, gülerek o kadına verdiği ahlaksızca cevabı nedeniyle tartışma konusu olan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın bugünlerde helalleşmeden söz eden genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan bu yeni zalimane kararlar nedeniyle nasıl bir karşılık bulacağı da merak konusu oldu. Bir asra yakın mazlum halka reva gördükleri üzerine helalleşme tartışmasını başlatanların, bugün benzer şekilde göçmenler ile ilgili alınan ayırımcı kararlar karşısından takınacakları tavır, bir anlamda samimiyetlerinin de göstergesi olacaktır. Bolu Belediyesi’nin mazlum insanlara yönelik bu ırkçı ve gaddarca uygulamasını kabul etmiyoruz. Bu kin ve nefret dolu kararlara karşı hem yargının hem ilgili bakanlığın hem de siyasilerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini ifade ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU İNCELEME BAŞLATTI

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Bolu Belediye Meclisi'nde alınan, yabancılardan su ücretlerinin dolar kuru üzerinden alınması ve nikah ücretlerinin 100 bin TL olmasıyla ilgili kararına inceleme başlattı.

Kurum, "22.11.2021 tarihinde Bolu Belediye Meclisi Kasım ayı ikinci oturumunda alınan yabancılara uygulanan su ücret tarifesinin dolar kuru üzerinden uygulanması ve yabancı uyruklu kişilerin nikâh ücretlerinin 100 bin TL olması yönündeki kararın Bolu Belediyesi Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildiğine ilişkin haberler basına yansımıştır. Bolu Belediye Meclisi kararı hakkında resen inceleme başlatılmıştır." açıklamasında bulundu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir