• DOLAR 32.591
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2418.276
  • ...
Tarihte Bugün: 24 Kasım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

24 Kasım’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

1859: Charles Darwin’in (Çarls Darvin’in) “Türlerin Kökeni” isimli “Evrim Teorisi” çalışması yayımlandı. Bu teori tüm canlı türlerinin tek bir kökenden evrim geçirerek geldiğini ileri sürmekte olup, bu yönüyle Allah’ın yaratmasını haşa inkâr etmektedir. (Charles Darwin’in “Evrim Teorisi” çalışması yayımlandı)

1923: Hindistan’daki İsmailî mezhebi cemaat lideri Muhammed Ağa Han ile Emir Ali, Hilafet ve Halife’nin siyasi durumunun korunmasıyla ilgili olarak İsmet Paşa’ya mektup gönderdiler. Türkiye Cumhuriyeti’ni kontrolüne alan kadro, Hilafet’in İslam ümmeti için hayatî önemini umursamamış ve bir yıl sonra Hilafet de lağvedilmişti.  (İsmet Paşa’ya ‘’hilafeti koru’’ mektubu)

1925: Erzurum’da da şapka inkılabına karşı gösteriler yapıldı; onlarca kişi idam edildi, 1 ay sıkıyönetim ilan edildi. İdamlar ve baskılar yıllar sürmüş olsa da Müslüman halk, ezeli düşmanlığı bulunan haçlı temsilcilerinin giyim ve yaşam tarzını kabullenmeyecekti.( Şapka inkılabına karşı gösteriler)

1941: İkinci Dünya Savaşı ortamında; pasta ve unlu yiyeceklerin yapımı yasaklandı. İsmet İnönü’nün cumhurbaşkanlığında sefalete sürüklenen Türkiye’de dünya savaşının da etkisiyle tam bir kıtlık yaşanmıştı. (Pasta ve unlu yiyeceklerin yapımı yasaklandı)

1961: BM, nükleer silah yasağını ABD‘nin protestosuna karşın kabul etti. Bu yasağın, elinde nükleer silah bulunduran ülkelere hiçbir etkisi olmadı; aksine tüm hızıyla bu silahları çeşitlendirip çoğalttılar.(BM, nükleer silah yasağını kabul etti)

1976: Van ve çevresinde; Çaldıran-Muradiye’de meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremde 3 bin 840 kişi öldü; 9 bin 232 bina hasar gördü. Merkez üssü Van‘ın Muradiye ilçesi Çaldıran bucağı olan 7,5 büyüklüğündeki deprem, Çaldıran ve civarını harabeye çevirdi.  (Van’da 7,5 büyüklüğünde deprem)

1989: Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nin İkiyaka Köyü’nde, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 28 kişi, PKK militanları tarafından katledildi. Bu katliam PKK’nin ne ilk ne de son katliamı olacaktı. PKK, bölgede kadın-çocuk, genç- yaşlı ayırt etmeksizin katliamlarına devam edecekti. (İkiyaka Köyü’nde katliam)

1991: İhsan Tamgüney Hocaefendi vefat etti. Halk arasında çok sevildiğinden kendisine “Gönül Sultanı” olarak “Sultan Baba” denirdi. (İhsan Tamgüney Hocaefendi vefat etti)

1996: ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a Budapeşte’de Hilton Oteli lobisinde yumruklu saldırıda bulunuldu. (Mesut Yılmaz’a yumruklu saldırı)

2015: Suriye sınırında Türkiye hava sahasını ihlal eden Rus tipi bir savaş uçağı, saat 09.30 sıralarında Türkiye’ye ait iki F-16 uçağı tarafından angajman kuralları gereğince vurularak düşürüldü. (Rus savaş uçağı düşürüldü)

Bu haberler de ilginizi çekebilir