• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Çin lideri Jinping: Küçük ülkeleri ele geçirme planımız yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin lideri Xi Jinping yaptığı açıklamada Çin'in Doğu Asya'da hakimiyet kurmak ve bölgedeki küçük ülkeleri ele geçirmek gibi bir niyetinin olmadığını belirtti.

Xi Jinping bu açıklamayı Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile Çin'in resmen ilişki kurmasının 30. yıldönümü münasebetiyle yapılan konferansa sanal bağlantı yoluyla yaptı.

ASEAN üyelerinden Filipinler, Vietnam, Malezya ve Brunei'nin "Çin'in yayılmacılığından" özellikle endişe ettiği bildiriliyor. Özellikle 2021'de Çin ile Filipinler arasında açık denizlerde kıta sahanlığı gerilimleri nedeniyle Filipinler'in Çin'in gücüne dayanarak Filipinler'in karasularını gasp ettiği iddiaları dikkat çekmişti.

Jinping'in bu açıklamaları diplomatik açıdan bir rahatlatma hamlesi olarak görüldü. Çin'in bu gibi diplomatik açıklamalarla yayılmacılığına karşı gelişen tepkilere bir kalkan oluşturup bu stratejisini sürdürdüğü iddia ediliyor.

ASEAN, darbeci Myanmar rejimini diplomatik açıdan boykot etme kararı aldığından ASEAN zirvesine Myanmar resmen davet edilmediği gibi Myanmar'ın katılım talebi de reddedildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir