• DOLAR 32.391
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2326.742
  • ...
TBMM Myanmar Soykırımı İçin Devrede
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Myanmar`da Müslümanlara uygulanan etnik temizliğin ortaya çıkmasının ardından TBMM İnsan Hakları Komisyonu, özel gündemli bir toplantı yapmaya karar verdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü`nün (HRW) Myanmar`ın Arakan bölgesinde Müslümanlara karşı etnik temizlik uygulandığı tespitinin ardından TBMM de devreye girdi.

Zaman Gazetesi`nin haberine göre konuyu gündemine alan Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Müslümanlara karşı uygulanan soykırım için özel gündemli bir toplantı yapacak. Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Myanmar`da bir vahşet yaşanıyor. Din adamı kisvesi taşıyan Budist rahiplerin tahrik ve teşvikleriyle bu soykırımın yapılması, oradaki dramı ve acıyı insan hakları ihlalleri açısından ikiye katlıyor. Hümanist bir felsefeye sahip olduğunu ileri süren Budist din adamlarının bu olayları teşvik etmesi inanılır gibi değil. Hükümetin, her şey bittikten sonra bölgeye güvenlik güçlerini göndermesi büyük bir skandaldır. Ülkede bölgesel bir etnik temizlik yapılıyor." dedi. Komisyonun gelecek hafta yapacağı toplantıda, konuyla ilgili bir alt komisyon kurulması veya olayları kınayan bir bildiri yayımlanması kararının alınabileceği belirtiliyor.

Myanmar`da aylardır devam eden Müslümanlara yönelik katliamlar geçen hafta uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü`nün (HRW) de gündemine gelmişti. HRW, yayımladığı 153 sayfalık raporunda, Arakan eyaletindeki hükümet yetkilileri ile yerel görevlilerinin 2012 yılının Haziran ayından bu yana Müslümanların yaşadığı mahallelere düzenlenen saldırıları teşvik ettiğini kaydetti. Raporda, Müslümanlara karşı etnik temizlik yapıldığı vurgulanırken binlerce Müslüman`ın öldürüldüğüne, 125 bininin ise evlerini terk etmek zorunda kaldığına işaret etti.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir