• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2296.814
  • ...
Bakıcı maaşları kesilen engelliler: Mağduriyet yaşıyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Her ay hesaplarına gönderilen evde bakım maaşlarını çekmek için bankaya giden engelliler, bu ay maaşlarının yatmadığını gördü.

 

Yaptıkları araştırmada bakıcı maaşlarının, engelli raporlarında yapılan güncelleme sonucu kesildiğini öğrenen engelliler, şoke olduklarını belirtti.

Ağır engelli ve bakıma muhtaç olmalarına rağmen maaşlarının kesilmesinin kabul edilmez olduğunu ifade eden engelliler, bakıcı maaşından mahrum edilmelerinin üzüntüsünü yaşadıklarını kaydetti.

İçinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılarla birlikte böylesi bir problemle karşılaşmış olmalarının kendilerini ciddi anlamda mağdur ettiğini söyleyen engelliler, mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililere seslendi. Engelliler, yeniden tek gelir kaynakları olan bakıcı maaşlarının bağlanmasını istedi.

Batman Aktif Engelliler Derneği Başkanı Burhan Tunç, İLKHA muhabirine, Batman genelinde 700’e yakın engellinin evde bakım maaşının kesildiğini söyledi.

Burhan Tunç

“Tek geçim kaynakları budur”

Engellilerin büyük sıkıntı yaşadığını belirten Tunç, “Ayın birinden itibaren maaşları kesilmiş, engelliler çok mağdur durumdadır. Bunların tek bir geçim kaynağı budur. Bu maaş olmasa bunlar hayatta geçinmezler. Kimisinin çocuğu var, kimisi kiradadır, öğrenci okutuyor. Bunlar çok sıkıntı yaşıyorlar.” dedi.

“Bu insanlar bakıma muhtaç değilse kim muhtaçtır?”

Maaşlarının kesilmesine anlam veremediklerini ifade eden Tunç, şöyle devam etti:

“Engellilerin maaşının kesilmesinin sebebi ise şudur; raporlarının maaşa uygun olmadığı söyleniyor. Şu ana kadar maaş alıyorlardı ama neden şimdi böyle bir şey yaptılar anlamadık. Bu insanlar bakıma muhtaç değilse kim muhtaçtır? Bunlara kim bakacak? Bakıma ihtiyacı olan bu engelli kardeşlerimizin maaşlarının kesilmesi nedeniyle hepsinin psikolojileri bozulmuştur. Sağlık Bakanına sesleniyorum; engellilerin maaşlarının geri bağlanmasını istiyoruz.”

Mekiye Ay

“Destek olmadan ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum”

Yeni raporda ağır engelli olmadığının belirtilmesiyle maaşının kesildiğini dile getiren Mekiye Ay, “Doğuştan ortopedik engelliyim. Ayın birinden itibaren bizim bakıcı maaşlarımız kesildi. Sebebi ise raporda ağır engelli olmadığımızın belirtilmiş olmasıdır. Ağır engelliyim ve bakıma muhtacım. Annemin desteği olmadan kendi ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum. Sadece kendimi ifade edebiliyorum diye bakım maaşından mahrum edildim. Zaten herhangi bir devlet kurumunda çalışamıyoruz.” diye konuştu.

“Baya mağdur durumdayız”

Mağduriyetinin bir an önce giderilmesini isteyen Ay, “Sadece bizim tek gelirimiz buydu. En kısa sürede bununla ilgili bize çözüm sağlanmasını istiyoruz. Tekrar bizim gelir kaynağımızın bağlanmasını istiyoruz. Ekonomik kriz olduğu yetmiyor gibi birde böyle bir problem yaşadık. Baya mağdur durumdayız. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyorum. Yetkililerin bu konuya el atmasını rica ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Fatma Kutlu

“Maaşımın kesildiğini öğrenince dünyam yıkıldı”

Bakıcı maaşının kesilmesini öğrenince dünyasının başına yıkıldığını belirten bir diğer engelli Fatma Kutlu ise şunları söyledi:

“Doğuştan engelliyim, omurilik felçliyim. Üstelik sırtımda zedelenme var. Bundan dolayı kollarımda da güç yok. Annem ve yengem bana bakıyorlar. Onların yardımı olmadan hiçbir şey yapamam. Ayın 15’inde maaşımı çekmeye gittiğimde maaşımın iptal edildiğini öğrendim. Sosyal politikalar müdürlüğüne gittim. Adıma araba var diye maaşımın kesildiğini öğrendim. Maaşımın kesildiğini öğrenince dünyam yıkıldı.”

“Maaşımızın yine verilmesini istiyoruz”

“Bu maaşla sadece kendi ihtiyaçlarımı karşılayabiliyordum” diyen Kutlu, “Aracı da ağabeyim aldı. Ağabeyimde arabayı sırf beni hastaneye, bir yerlere götürebilmesi için aldı. Yetkililerden maaşımızın yine verilmesini istiyoruz. Çünkü gerçekten mağduruz. Yıkılmış durumdayım. Çünkü bu maaşla her ihtiyacımı görüyordum.” dedi.(İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir