• DOLAR 32.384
  • EURO 35
  • ALTIN 2326.163
  • ...
FBI ve FSB’nin Gizli Operasyonu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev/Doğruhaber

15 Nisan’da Amerika’nın Boston şehrinde meydana gelen patlama ile ilgili iki Çeçen kardeşi suçluyorlar. FBI soruşturmayı gizli tutmaya devam ediyor. Yetkililerin korumuş oldukları sessizlikleri yüzünden Amerikan basını olay ile ilgili çok farklı yorumlar ve haberler yayımlıyor. ABD yetkilileri de bu haberler hakkında hiç bir yorum getirmiyor. Soruşturma tam olarak meçhul bir hal almış. Ancak, ABD’de oturan Çeçenlere yönelik müthiş bir önyargılı yaklaşım ve terörist muamelesi en üst seviyeye çıktı bile. Bazı Çeçenlere yönelik saldırılar, gözaltılar gerçekleşti.

AMERİKAN MEDYASINA GÖRE…

“The Boston Globe” gazetesinin elektronik versiyonu, Johar Tsarnaev’in “FBI’a itirafta” bulunduğunu ve Boston’daki patlamaları ağabeyi Tamerlan ile beraber yaptıklarını kabul ettiğini yazdı. “The Boston Globe” bu haberi, soruşturmayı yürütenleri tanıyan bir kaynaktan aldığını belirtiyor. Gazeteye göre, iddia edilen “bu itirafı” 19 yaşındaki Johar Tsarnaev geçen Pazar günü, 21 Nisan tarihinde yaptı. Gazeteye göre, Johar ve Tamerlan 19 Nisan’da bir polis memurunu öldürdüklerini de söylediler.

“Washington Post” gazetesi ise, Johar Tsarnaev’in soruları yazılı olarak yanıtladığını yazıyor. Çünkü Johar, polisin yaptığı açıklamaya göre yakalanmamak için intihar etmek istedi ve boğazından vuruldu ve şimdi konuşamıyor. NBC’ye göre soruşturmayı yapanlar, Tsarnaev kardeşlerin herhangi bir kimseyle ilişkili olduğuna dair bir kanıt bulamadı. “Washington Post” gazetesi, Johar ve Tamerlan’ın ABD’nin Irak’a ve Afganistan’a yapılan saldırılarının intikamını almak için bu saldırıya karar verdiğini rapor etti.

ÇEÇEN KARDEŞLERİN ANNESİ: TAMERLAN’I FBI KULLANDI

Bu arada, Daily Telegrap gazetesi Johar ve Tamerlan kardeşlerin annesi olan Zubeydat Tsarnaeva’nın bir röportajından alıntılar yayınladı:

Birkaç yıl önce, bu kadın yüksek topuklu ayakkabı ve kısa etek giyen, bir güzellik salonunda çalışıyordu. Ancak, bunlar hepsi geçmişte kaldı. Şimdi Zubeydat, iyi bir Müslüman, İslam’ın emrettiği başörtüsü takıyor. Zubeydat’ın gerçek İslam’a geçmesi birkaç yıl önce büyük oğlu Tamerlan’ın annesinin yaptığı işe itirazı yardımcı oldu. Zubeydat da Tamerlan’ın İslam’ı seçmesine yardımcı olmuştu. Onun yaptığı anne tavsiyeleri Tamerlan’ı etkiledi. 46 yaşındaki Zubeydat Tsarnayeva, Dağıstanlı Avar Türklerindendir. ABD vatandaşı olan Zubeydat, devamlı Dağıstan’da oturmaktadır. FBI’nın Tamerlan’la ilgilendiğini anlatan Zubeydat verdiği röportajında, “FBI bir kaç sefer onları sorguladı. Ben oğullarımı tanıyorum. Tamerlan’ı onlar kullandılar. Devamlı onu takip ettiler. Ancak Johar sadece kazayla bu olayın ortasında kaldı”, dedi. Zubeydat konuşmasının devamında, “Bu büyük bir şov, Amerikalılar şovu severler. Benim oğullarım suçsuzdur. Ben tüm dünyaya bunu haykıracağım” diye konuştu.

“BUNU ASLA BEN YAPMADIM! BANA TUZAK KURDULAR”

El-Arabiya TV kanalı Johar Tsarnayev’in yakalanmadan sadece saatler önce Facebook sayfasında olayla bir ilgisinin olmadığını ve kendisine tuzak kurulduğunu belirttiğini bildirdi. Online olarak yayınlanan sayfası daha sonra Facebook yönetimi tarafından kaldırıldı. Johar Tsarnayev sayfada babasına şöyle yazdı: “Polis beni yakalamadan önce bu son mesajım olacaktır. Bunu asla ben yapmadım. Bana tuzak kurdular. Baba, lütfen beni affet. Bu hale geldiğim için çok üzgünüm...” Görünüşe göre Johar, Boston’un dört bir yanında binlerce polis peşinde olduğu sırada bu mesajını yazdı.

5 YIL KADAR FBI TARAFINDAN TAKİP EDİLDİ

El-Arabiya bu bağlamda Tsarnayev kardeşlerin annesinin büyük evladı Tamerlan’ın 5 yıl kadar FBI tarafından takip edildiğini muhabirlere anlattığını hatırlattı. Annesi: “FBI onun tüm hareketlerini biliyordu ve onun ziyaret ettiği tüm web sitelerini izliyordu.” Kardeşlerin anne ve babası çocuklarına tuzak kurulduğunu ve çocukları hakkında söylenen tüm hikâyenin uydurma olduğunu söylüyor. Kardeşlerin ebeveyni FBI’yı, Tamerlan’ı izlediklerini kamuoyundan saklamakla suçluyor.

FBI, HOLLYWOOD TARZI SENARYOLAR ÜRETİYOR

Bu arada, Amerikan ana akım basını tarafından klasik bir Hollywood senaryosu tarzında sunulan Boston hikâyesi ve kardeşlerin kovalamaca destanı soru işaretleri üretmeye ve akılları bulandırmaya devam ediyor.

Örneğin, önce Tamerlan Tsarnayev’in yakalanma videosu yayınlandı. O hayatta ve sapasağlam. Polis bombalı kemer korkusundan onu çırılçıplak soydu. Elleri kelepçeli bir halde bir araca bindirdi. Daha sonra, polis Tamerlan Tsarnayev’in kendilerine ateş açtığını ve hatta üzerlerine birkaç el bombası fırlattığını ve yaralandığını iddia etti. Ve FBI’ın tüm bu Hollywood senaryolarının zirvesindeki iddiası, onun polis kuşatmasından kaçmak için aracı kasten kendi kardeşinin üzerine sürmesi oldu! Burada cevaplanmayan diğer bir soru: FBI Johar Tsarnayev’in bir teknede gizlendiğini, oradan kendilerine ateş açtığını ve sonunda kendi ağzına ateş ederek intihar etmeyi denediğini iddia ediyor. Ve bu yüzden de onun artık konuşamayacağı ve ifadesinin alınamayacağını söylüyor. Ancak, olay yerinde çekilen fotoğraf tam aksini göstermektedir. Johar Tsarnayev’in tekneyi kendi kendine terk ettiğini ve teslim olduğunu açıkça göstermektedir. Ağzından ve boğazından vurulan bir kişinin dışarıdan yardım almaksızın hareket etmesinin pek de mümkün olmadığını kabul etmemiz gerekir!

ÖRGÜT BAĞLANTISI YOK AÇIKLAMALARI

Olayın ilk yaşandığı günde hemen gündeme gelen senaryo bugünlerde değişti. FBI, Rus FSB’den Tsarnayev kardeşlerle ilgili bilgi talebinde bulundu. FBI senaryosunun, Rus FSB tarafından düzenlenen versiyonlara bir şekilde bağlı olduğu izlenimi vardı. Rusya sonradan olayın Çeçenistan’la bir alakası olmadığını duyurdu. FSB açıklamanın ardından bazı “isimsiz” FBI ajanları aynı hikâyeyi tekrarlamaya başladılar. FBI ve hatta Pentagon (!) aynı nedenlerden dolayı Amerikalı yetkililerin kardeşler ve “yabancı terör örgütleri” arasında hiçbir bağlantı tespit edemediğini belirtti.

ÇOK İLGİNÇ DETAYLAR…

Sonra Rus FSB propagandası, Tsarnayev kardeşlerin arandıkları için Amerikan gizli polisine göre “cesurca cesaretlerini” göstermek için yalnız başına hareket ettikleri yönünde yeni bir hikâye yaymaya başladı. Günün sonunda kardeşlerin “yalnız kurtlar” oldukları ve tek başlarına hareket ettikleri FBI tarafından açıklandı. Rus FSB’nin ve ABD’nin FBI’nın beraber hareket etmesi bir tesadüf müdür, yoksa Amerika ve Rusya tarafından yapılan ortak bir özel operasyon içinde bilgi örtbası için bir çeşit koordinasyon mudur, bilinmez. Ancak, 15 Nisan’da meydana gelen Boston olayı öncesinde ABD Başkanı’ndan Kremlin FSB lideri ve Rusya Devlet Başkanı Putin’e gizli bir mesaj getiren Obama’nın şahsi elçisinin Moskova’ya geldiğini hatırlamamız gerekir. Elbette, bu sadece bir tahmin yürütmedir. Ancak FBI’ın olayın arkasında gerçekten kimin olduğunu kesinlikle bildiği, ancak bunu gizlemeyi tercih ettiği, “düşman belirlemesini” ileri bir tarihe ertelediği göz ardı edilmemelidir. Bundan dolayı da onlar “yalnız kurtların”, “herhangi bir nedenleri” olmaksızın aniden Boston maratonuna saldırı düzenlemeye karar verdikleri bir senaryoyu seçtiler. Johar Tsarnayev’in Boston’da bir Yahudi hastanesinde doktorların elinde olması önemli bir ayrıntıdır, Johar’ın kendi kendisini vurmaya çalıştığı sırada boğazından aldığı yara yüzünden “hiçbir şey söyleyemeyecek” olması birileri için çok faydalı hale gelmiştir!!!



Bu haberler de ilginizi çekebilir