• DOLAR 32.368
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.452
  • ...
Bahreyn Kralından Muhalefete Diyalog Çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bahreyn Kralı Hamad Bin Isa El Halife, isyanlar sürecinde Bahreyn`de yaşanan sorunlara bir çözüm bulmak adına `milli diyalog toplantıları`nın başlayacağını açıkladı.

Bahreyn`de Şubat ayında başlayan protestolarda halk krala karşı ayaklanmış, rejimin düşmesine yönelik protestolar düzenlemişti. Olayların yatışmasının ardından ülkede 15 marttan beri uygulanan olağanüstü hal 1 haziran`da kaldırılmıştı.

2 Temmuz`da başlayacak olan diyalog toplantılarında yer alacak katılımcılar ve masaya yatırılacak konular, gruplardan gelen tavsiyeler doğrultusunda belirlendi. Toplantılara Bahreyn`in bütün kesimlerini temsilen 300`den fazla temsilci katılacak ve 180`i aşkın konu masaya yatırılacak.

`Bahreyn bizi bir araya getirir` sloganı altında yapılacak toplantılara, ülkede yabancı işçi statüsünde çalışanlar da davet edildi. Diyaloğa destek verenler arasında İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da yer alıyor.

Milli Diyalog Sözcüsü Isa Abdul Rahman, toplantıların pazar, salı ve perşembe günleri akşam saat 5`ten 9`a kadar süreceğini açıkladı. Toplantıların başkanlığını, Kral`ın tayin ettiği Meclis Başkanı Halife Ahmed al Dahrani yapacak.

Bahreyn Kralı 29 Haziran`da, protestolar sürecinde yaşanan şiddet olaylarını araştırmak üzere, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyonu ile yapılan tavsiye müzakerelerinin ardından bağımsız bir soruşturma komisyonu kurduğunu da açıklamıştı.

Bu komisyonun başına ise dünyaca ünlü insan hakları hukukçusu ve savaş suçları uzmanı Mahmud Şerif Bassiouni getirildi. Bassiouni 29 Haziran`da Manama`da yaptığı basın toplantısında Kral ile görüştüğünü belirterek, kendisinin gerçekleri ortaya çıkarıp ülkesindeki ayrılığı gidermek için samimi olarak gayret eden ilk Arap lideri olduğunu söylemişti.

Komisyonun başına Bassiouni gibi, daha önce pek çok ülkeden şeref madalyaları almış ve 1999`da Nobel barış ödülüne aday gösterilmiş ünlü ve saygın bir uluslararası hukuk profesörünün getirilmesi Bahreyn kralının `diyalog açılımında` kararlı ve samimi olduğunun sinyallerini veriyor.

Görüşmelerin ülkedeki istikrarın sağlanmasına ve sorunların çözümüne katkıda bulunması bekleniyor.

Timetürk

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir