• DOLAR 32.37
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2325.438
  • ...

Millî Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında gerçekleştirilen "Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü"nün imza töreni gerçekleştirildi.

Tuzla OSB'de düzenlenen törene Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katılarak protokolü imzaladı.

Törende konuşan Bakan Özer, meslek liselerinin ve imam hatip liselerinin yükseköğretime erişimini kısıtlayan katsayı uygulamasının 1999'da başlayarak 10 yılın üzerinde uygulandığını hatırlattı.

Bu uygulamayla daha önce akademik başarısı olan öğrencilerin tercih etmiş olduğu meslek liselerine artık akademik becerisi yüksek öğrenciler gitmek istemediğini vurgulayan Özer, "Çünkü yükseköğretime gidebilme ihtimalleri çok sınırlıydı veya yoktu. Bu 10 yılın içerisinde mesleki liseler, hiçbir lise türüne yerleşemeyen öğrencilerin sanki zorunlu bir destinasyonu oldu. Öğretmenlerimizin de başarı beklentileri düştü ve iş dünyası yıllardır kulaklarımızda çınlayan 'Aradığım elemanı bulamıyorum.' sözünü tekrar eder oldu. Bu söylemi ortaya çıkaran 1999'daki katsayı uygulamasının bu ülkeye bir mirasıdır. Sadece ekonomik kalkınma ile ilgili iş gücü piyasasının çok ciddi maliyetler ödemesine neden olmadı, ekonomik kalkınmayı geciktirdi, aynı zamanda bizim de liselerdeki okullar arası başarı farkının çok daha derinleşmesine yol açtı." dedi.

 Mesleki eğitim merkezlerinin, Almanya'daki doğal mesleki eğitimin Türkiye'deki karşılığı olduğunu söyleyen Özer, bir öğrencinin haftada bir gün okula gittiğini, 4 gün de işletmede beceri eğitimi aldığını aktardı.

Oradaki öğrencinin, 4 yıl boyunca asgari ücretin 3'te 1'i kadar ücret aldığını ve iş kazalarına karşı da sigortalandığını söyleyen Özer, "Mesleki eğitim merkezlerinin lise diploma hakkı yoktu, MEB olarak bu hakkı da verdik. Mesleki teknik Anadolu lisesi mezunlarının istihdam oranı yüzde 55 ile diğer lise türlerine göre çok yüksek. Ancak kritik bir problem var, mesleki teknik Anadolu lisesinde mezunların eğitim aldıkları alanda istihdam oranları çok düşük. Ama mesleki eğitim merkezlerindeki eğitim aldıkları alanda istihdam oranı yüzde 88'dir." diye konuştu.

 Şu anda mesleki eğitim merkezlerinde 160 bin öğrencinin olduğu bilgisini paylaşan Özer, İstanbul'daki bu protokolle 25 bin öğrenciyi daha dâhil edeceklerini bildirdi.

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü'nün hayırlı olmasını dileyerek, "Malumunuz imalat sanayi, ülkelerin ekonomik bağımsızlığının ve yaygın refahının teminatlarından biridir. Nitelikli insan kaynağı da güçlü sanayinin olmazsa olmazlarındandır. Bu bağlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bir taraftan sanayi altyapımızı güçlendirirken diğer taraftan nitelikli insan kaynağına yönelik politikalar tasarlıyoruz. Ortaya koyduğumuz 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile bu alanlarda kararlı adımlar atıyoruz. Bildiğiniz gibi ülkemizin üretim üsleri olan organize sanayi bölgeleri (OSB) sanayicilere yatırım hususunda çok büyük kolaylıklar sağlıyor." diye konuştu. (İLKHA)