• DOLAR 32.346
  • EURO 35.164
  • ALTIN 2309.069
  • ...
SON DAKİKA
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye'de ekonomik kriz ile birlikte art arda a'dan z'ye tüm ürün ve hizmetlere yapılan zamlar, salgın süreci ile birlikte toparlanmayan çalışan dar ve orta gelirli aileri çıkmaza soktu.

Akaryakıt, yağ, şeker, ekmek ve tüm temel ihtiyaç malzemelerine periyodik olarak yapılan zamların ardından halk, dün aldığını bugün alamaz oldu.

Elektrik fatutalarına yansıyan TRT payı ve enerji fonu vergilerinin kaldırılmasını olumlu ama yetersiz bulan halk, elektrik ve dogalgaz faturlarındaki tüm vergilerin kaldırılmasını ve zamlara "dur" denilmesini istiyor.

Şanlıurfa'da halk son günlerde yaşanan zamlarla ilgili İLKHA'ya konuştu.

 

Mehmet Nesip Çiftçi

"Yapılan zamlarla birlikte zengin tam zengin oldu; fakir ise fakirleşmedi, yerle bir oldu"

Yapılan zamların halk üzerindeki etkilerine vurgu yapan Mehmet Nesip Çiftçi, "Doğalgaz ve elektriğe zam geldikten sonra çok fahiş faturalar gelmeye başladı. İnsanların kazanç seviyesi düşük olduğu için ödemelerinde sıkıntı yaşayorlar. Vatandaşlara vergiler yansıtılıyor. Son zamanda yapılan zamlardan dolayı her şeyin fiyatı arttı. Dolar bugün 10 lira, altının gramı 600 lira olmuş. Yapılan zamlarla birlikte zengin tam zengin oldu; fakir ise fakirleşmedi, yerle bir oldu. Orta seviyede vatandaş kalmadı; ya tam fakir ya da tam zengin oldu. Bu gidiş böyle olmamalı. Artık 'Dur' ve 'tamam' dememiz lazım. Doğalgaz rezervi bulundu ama doğalgaza zam geldi. Ocak ayından önce de konutlar zamlanacak. Hani bizim doğalgaz rezervimiz vardı?" şeklinde konuştu.

Salih Taş

"Doğalgaz ve elektrik zammı başını almış gidiyor"

Hayatı boyunca bu kadar kötü bir zaman yaşamadığını belirten Salih Taş, "Zamla birlikte her şey ikiye katlandı. Adını 'zam' koymuşlar. Zamları kim yapıyor, bunu anlamış değilim. Benzine zam gelmiş. Her şeye yüzde 100 zam gelmiş. Böyle zam olur mu? Bu zamları kimse önleyemiyor mu? Ekmeğin fiyatı 2 lira olmuş. Bu insanların merhamet duygularını anlamış değilim. Neyi sorsak 'zam geldi' diyorlar. 70-80 yaşındayım, hayatım boyunca milletin bu kadar vicdansız olduğunu ilk kez görüyorum. Millet, vicdanını ve merhametini atmış, kalplerine şeytanı koymuşlar. Doğalgaz ve elektrik zammı almiş başını gidiyor. Bugün DEDAŞ'a 'iki misli zam yap' kim diyor? Bir koli yumurta 30 lira olmuş. Hangi vicdan veya hangi iman bunu kabul eder? Zamları kime karşı yapıyorlar, anlamış değilim. Allah iyi etsin." ifadelerini kullandı.

Mustafa Kaynak

"Fakir insan bunları kaldıramaz"

Halkın fakir olduğunu ve yapılan zamları kaldıramayacağını ifade eden Mustafa Kaynak, "Sebzesinden tutun da meyvesine kadar her şeye zam geldi. Allah iyi etsin. Halen yağmur yok. Neden yok? Hep yaptıklarımızdan dolayı. Herşey vurguncuların elinde. Hal Pazarına gidersin 5 toptancı var. Mallarını saklarlar daha sonra piyasada mal olmayınca çıkarıp satarlar ya da mal bozulacağından getirip piyasaya sürürler.  Millete yazıktır bu kadar da olmaz. Bu millet fakirdir. Fakir insan, bunları kaldıramaz. Kötü bir devirde yaşıyoruz." diye konuştu.

"Her şeye zam gelince doğalgaz ve elektriğe de zam geldi"

Türkiye'de son günler yaşanan aşırı zamlara dikkat çeken Mehmet Kandemir, "Doğalgaz ve elektrik zammını bekliyorduk. Her şeye zam gelince doğalgaz ve elektriğe de zam geldi. Herhalde zamlar gerekli görüldüğü için yapılıyor. Bir yerde bir sıkıntı var, çözemedik. Aşırı bir zam var. İnşallah, Türkiye doğalgaz çıkarırsa bu fiyatlar düşer. Türkiye, vergi ile ayakta durabilen bir ülke. Vergilerin gerekli olduğunu düşünmüyorum. Elektrik faturlarında TRT payının kaldırılması gibi diğer vergi paylarının da kaldırılmasını bekliyoruz." dedi.

 

Osman Karakaş

"Elektrik ve dogalgaza yapılan zamları kınıyorum"

Kademeli normalleşme süreci ile birlikte esnafın iş yapmaya başladığını ama yapılan zamlardan olumsuz etkilendiğini belirten Osman Karakaş, "Önce asgari ücrete zam yapsınlar sonra elektrik ve doğalgaza zam yapsınlar. Türkiye'de işsizlik had boyu… 1 Haziran'dan sonra esnaf iş yapmaya çalıştı ama zam üstüne zam geldi. Bir adet Cumhuriyet altını 4 bin lira oldu. Allah fakir fukarının yardımcısı olsun. Elektrik ve dogalgaza yapılan zamları kınıyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir