• DOLAR 32.365
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2324.938
  • ...
4,6 milyon çocuk yoksulluk içinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Buna göre, Türkiye’de yaşayan 4.6 milyon çocuk halen maddî yoksunluk çekiyor. Araştırmada, Türkiye’de çocuk yoksulluğunun açık ara ile en yaygın olduğu Güneydoğu Anadolu’da yaşayan çocukların yüzde 42.1’i maddî yoksunluk çekiyor.
 
4,6 milyon çocuk yoksulluk içinde

Türkiye’de yaşayan 4,6 milyon çocuk halen maddî yoksunluk çekiyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nden (BETAM) Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ve Araştırma Görevlisi Ayşenur Acar tarafından hazırlanan “Türkiye’de Her Dört Çocuktan Biri Yoksul” başlıklı araştırma notunu yayınladı.

BETAM, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesi ile Türkiye’deki çocukların yoksulluk durumunu mercek altına aldı. İki günde bir, et, tavuk ya da balık yiyemeyen, evin ısınma ihtiyacı yeterince karşılanmayan ve yeni giysiler alamayan hanelere mensup çocukların maddî yoksunluk çektiği belirtilen araştırmada Türkiye’de yaşayan her dört çocuktan birinin yoksul olduğu sonucuna varılıyor. TÜİK tarafından yapılan Gelir ve Yaşam Koşulları Anketi verilerinin kullanıldığı araştırmada maddî yoksunluk çeken çocukları oranında 2006 yılından 2010 yılına bir iyileşme kaydedildiği ve bu süre zarfında bütün çocuklar içerisinde maddî yoksunluk çekenlerin oranının yüzde 34,7’den yüzde 24,4’e gerilediği belirtiliyor. Ancak 2010 yılı verileri, Türkiye’de yaşayan 4,6 milyon çocuğun halen maddî yoksunluk çektiğine işaret ediyor. Türkiye’deki çocukların yüzde 40,3’ü ısınma ihtiyacını yeterli derecede karşılayamıyor, yüzde 40,8’i eskiyen giyeceklerini yenileyemiyor, her üç çocuktan ikisi, yani 12,5 milyon çocuk gün aşırı et, tavuk ya da balık tüketemiyor.

G. Doğu’da sayı 1 milyon 200 bin

Bölgeler arasında çocuk yoksulluğu açısından derin farklılıklara dikkat çeken araştırma, çocuk yoksulluğunun Türkiye’nin batısından doğusuna gidildikçe daha vahim bir hale geldiğini ortaya koyuyor. Batı Anadolu ve Orta Anadolu çocuk yoksulluğunun en düşük olduğu bölgeler iken Batı Marmara, Ege, Doğu Marmara, Batı Anadolu, Orta Anadolu ve Batı Karadeniz’de çocuklar arasında maddî yoksunluk çekenlerin oranının Türkiye ortalamasının altında olduğu gözleniyor. Doğu Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde ise her üç çocuktan biri maddî yoksunluk içinde yaşıyor. Araştırmada, Türkiye’de çocuk yoksulluğunun açık ara ile en yaygın olduğu bölgenin Güneydoğu Anadolu olduğu vurgulanıyor. Bölgede yaşayan çocukların yüzde 42,1’i maddî yoksunluk çekiyor. Yani bölgede toplam 1 milyon 200 bin çocuk ne beslenme, ne ısınma ne de giyim ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Bianet

Bu haberler de ilginizi çekebilir