• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Norveç Mülteci Konseyi her gün 4-5 bin Afgan’ın İran'a geçtiğini duyurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, İran'ın doğusunda Afganistan sınırı yakınlarındaki Kirman eyaletini ziyaret ederek Afgan mültecilerle görüştü.

Ziyaretinden sonra başkent Tahran'da basına açıklama yapan Egeland, Taliban'ın Afganistan'da iktidarı ele almasından bu yana yaklaşık 300 bin Afgan'ın sınırı geçerek İran'a girdiğini vurguldı.

Egeland, halihazırda 3,5 milyon Afganistan vatandaşına ev sahipliği yapan ve derin bir ekonomik krizle boğuşan İran'a mülteciler konusunda daha fazla uluslararası destek verilmesi çağrısında bulundu.

"AB, Afganistan'a komşu ülkelerde fırsatlara yatırım yapmalı"

Her gün 4 ila 5 bin Afgan'ın İran'a kaçtığını aktaran ve önlem alınmaması halinde bu durumun Avrupa için bir mülteci krizine dönüşebileceği uyarısında bulunan Egeland, "Avrupa, bu insanların Avrupa'ya yönelmesini önlemek istiyorsa Afganistan'da ve komşu ülkelerde umuda, olasılığa, fırsatlara yatırım yapmalıdır." ifadelerini kullandı.

Afganistan'da yoksullar için yeterli barınak bulunmadığına dikkati çekti.

"Afganistan'da ekonomi yok ve yardım çok az. Bunların yanı sıra milyonlarca ihtiyaç sahibi için yeterli miktarda barınak ve yiyecek bulunmuyor. Afganistan ile İran arasındaki sınıra şu ana kadar yüz binlerce insan geldi ancak bunun daha da artmasını bekliyoruz. Afganistan'da önümüzdeki kış korkunç olacak." dedi.

İran İçişleri Bakanı da uyarıda bulunmuştu

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, 9 Kasım'da yaptığı açıklamada, her gün binlerce Afgan'ın İran'a geçmeye çalıştığını belirterek uluslararası yardım sağlanmaması halinde Afgan mülteci dalgasının Avrupa'ya ulaşabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir