• DOLAR 32.495
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2420.36
  • ...
Batman'da 'Ters Lale' yakalandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman'ın Sason ilçesinde bulunan bazı şahısların satmaya kalkıştığı 'Ters Lale'ler'e Batman Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ekipleri el koydu.

 

Batman'ın Sason ilçesinde yetişen ve koruma altına alınan ters laleler, bazı kişiler tarafından kaçak olarak toplanıp satılmaya çalışılıyor. Konu ile ilgili bilgi veren Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Ercan Turan, "Dünya'da bir benzeri daha bulunmayan ve anavatanı dağların kenti olarak bilinen Hakkâri, Bitlis, Van, Erzurum gibi birçok ilde yetişen ters laleler aynı zamanda Batman'ın yüksek rakımlı bölgelerinde yetişmekte olup, dünyanın en nadide çiçeklerinden biridir. Ters lalenin asıl önemi "endemik bir tür olması" ve doğal görünüşü ile mevcut kültür lalelerinden çok daha gösterişli olmasıdır" dedi.

 

Ters Lalelerin Sason Dağlarında kendiliğinden yetiştiğini ve özellikle 1400-2500 rakımında belli yerlerde yetiştiğini belirten Turan, "Gen merkezi Batman olmasına rağmen kaçak yollarla Avrupa ülkelerinde satıldığı, buralarda kozmetik, ilaç sanayisin de kullanılmakta ve hatta süs çiçeği olarak parkları süslediği biliniyor" ifadelerini kullandı.

 

Turan son olarak şunları söyledi; "Dünyanın en güzel çiçekleri arasında yer alan ve 167 türü bulunan Ters Lale çeşidinin en fazla görüldüğü ülke Türkiye olarak biliniyor. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de 43 türü bulunan ters lalelerin 20 endemik Türkiye geneline hemen her bölgede görülen Ters Lalelerin endemik türlerine özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde rastlanıyor. Dünyada nesli tehlike altında olan Ters Lale Anadolu'da 'ağlayan gelin' adıyla biliniyor. Bu amaçla Orman ve Su İşleri Müdürlüğü olarak, Ters Lale kaçakçılarıyla mücadelemiz sürecek." (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir