• DOLAR 32.558
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2427.801
  • ...
Kürt Sorunun çözümünde bütün Kürtler muhatap alınmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Çözüm süreciyle ilgili temaslarda bulunmak üzere dün Batman'a gelen "Akil İnsanlar" Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu, akşam saatlerinde Batman'daki tüm STK temsilcileri, işadamları ve avukatlarla bir araya geldi. Akil İnsanlar Heyeti öncülüğünde programa gelen STK temsilcileri, tek tek söz alarak çözüm sürecinde yapılması gerekenleri heyete, fikir ve önerilerini hem rapor halinde hem de sözlü olarak ilettiler.

 

Toplantıda katılımcıların çoğu, özellikle çözüm sürecinde İslami değerlerin esas alınması gerektiği ve sadece BDP'ye yakın Kürtlerin çözüm sürecinde ka'le alınmaması gerektiği belirtildi. Sık sık peygamberimizin hayatından ve misyonundan örnekler veren katılımcılar, çözüm sürecinde Müslüman Kürt topluluğunun fikirleri, İslamın örf ve adetlerinin esas alınarak adımların bu yönde doğru bir şekilde atılması gerektiğini söylediler.

 

Programa katılan Peygamber Sevdalıları Batman Koordinatörlüğü Sözcüsü Mehmet Ali Ortaç, silahların susmasına yönelik yapılan görüşmelerin ve sürece dair atılan adımları olumlu karşıladıklarını belirtti.

 

Hepimiz BDP'li ve PKK'li değiliz
Ortaç, "Sivil Tolum Kuruluşlarımız olarak, Platformumuza üye yaklaşık 135 dernek olarak bizler çözüm sürecini destekliyoruz. Yalnız desteğimiz şu sadece silahların susması ve kanın akmasına yönelik olan görüşmelere yöneliktir. Hükümetin çabaları sadece silahların susmasına yönelik ise biz şuan tek taraflı BDP ve PKK ile yaptığı görüşmeleri olumlu karşılıyoruz. Ama Hükümetin bütün Kürt halkının sorunlarının çözümüne yönelik bir hedefi varsa sadece BDP ve PKK'nin muhatap alınmasını biz eksik ve adaletsiz olarak görüyoruz. Hepimiz BDP'li ve PKK'li değiliz. Bunlar dışında özellikle Kürtler içinde ve tüm Türkiye'de etkin ve güçlü olan 135 Sivil Toplum Kuruluşumuz ve milyonların etkinliklerimizde desteğini Peygamber Sevdalıları Platformu'ndan yana olarak kullanan halkın desteğinin göz ardı edilmemesi ve Kürt sorununun çözümünde legal İslami derneklerimizin de muhatap alınması gerekir" dedi.

 

Kürt sorunun çözümünde Hizbullah Cemaatiyle de görüşülebilir
Sadece BDP veya PKK yandaşı Kürtlerin değil Müslüman Kürtlerin de yasal olarak örgütlenmiş daha güçlü yapılarının olduğunu ve onların da bu süreçte muhatap alınması gerektiğinin altını çizen Ortaç, "Bunlar ille de legal örgütler olmayabilir. Eğer mesele Kürt sorunun çözümüyse bugün özellikle bölgenin ve Türkiye'nin bir gerçeği olan Hizbullah Cemaatiyle de hayli hayli görüşülebilir. Çünkü Kürtlerin bir hakikati ve bir gerçeği olarak bölgede ve ülkede bilinen Hizbullah Cemaati diye bir gerçek var. Mesele Kürtlerin sorunlarının çözülmesiyse nasıl PKK muhatap alındıysa aynı şekilde legal ve illegal olan etkin bütün Kürt gruplarının muhatap alınmasıyla çözümün kalıcı olarak neticeye varılacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

İnsanın zoraki kimliğinde İslam yazılmasın
İnancın önündeki bütün engellerin de tamamıyla kaldırılması gerektiğini savunan Ortaç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece İslam inancına değil bütün diğer inançlara gerçekten sonuna kadar özgürlük tanınması lazım. Bugün bir insan kendini Müslüman olarak kabul etmiyorsa zoraki kimliğinde İslam yazılmasın. Bir insan kendini hangi inanca bağlı görüyorsa kimliğinde o inancı görmesini istiyorum. Bir Türk vatandaşa hangi haklar varsa bütün etnik ve inanç unsurlara da aynı haklar tanınmalıdır. Halen şuanda devletin ve Diyanetin resmi olarak Hanefi Mezhebini benimsemesi bile başlı başına eksik bir yöndür. Bugün bölge Şafii Mezhebinden oluşmaktadır. Bu hassasiyetin de gözetilmesi lazım ve sadece ırk değil inanç yönünde bile bir sürü mağduriyetler ve eksiklikler mevcuttur."

 

Ortaç, daha sonra başörtü sorununa da değinerek Hükümetin güzel adımların da attığını ifade ederek, tesettürün bölgedeki dindar Kürtler için önemli olduğunu kaydetti.

 

Ergenekon ve Jitem yapılanmasından on binlerce insan mağdur edildi
Ortaç, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: "Biz çocuklarımızı, İslam'ın ve Peygamberimizin istediği gibi yetiştirmek istiyoruz. Yasalara göre yetiştirmek istemiyoruz. Ergenekon yapısının Doğu ve Güneydoğudaki oluşumuna da dokunmak lazımdır. Bölgede on binlerce insan mağdur edildi ama Ergenekon ve Jitem yapılanmasından, tetikçilerinden kimsenin kılına bile dokunulmadı. Biz bunu iyi niyetle karşılamıyoruz. Gerçekten iyi niyet varsa Doğu ve Güneydoğudaki Jitem ve Ergenekon yapılanmasına da dokunmak ve cezalandırmak lazımdır. Jitem ve Ergenekon mağdurlarından biri olarak bunu canı gönülden istiyorum. 90'lı yıllardan günümüze kadar hangi görüşten olursa olsun mahkûmun ve tutuklunun serbest bırakılmasını istiyoruz. Ayrıca Ergenekon tutukluları hangi yasalardan faydalanıyorsa PKK'li olsun Hizbullah olsun hangi görüşten olursa olsun cezaevinde tutuklu olanlarında faydalanmasını istiyoruz."

 

Toplantıda bazı STK temsilcilerinin çözüm sürecinde sadece PKK ve KCK tutuklularının serbest bırakılmasını istemeleri, diğer bazı STK temsilcilerinin ise sadece bunlar değil bütün siyasi tutuklularının serbest kalması gerektiğini belirtmeleri dikkatlerden kaçmadı.

 

Program sonunda bir Yezidi temsilcisi, haklarını savunduğu için Peygamber Sevdalıları Batman Sözcüsü Mehmet Ali Ortaç'a teşekkür ederek, Ortaç'ın diğer STK temsilcileri gibi bazı kesimleri değil tüm kesimleri savunmasının takdire şayan olduğunu söyledi. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir