• DOLAR 32.506
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2485.311
  • ...
IHH'dan Afganistan'a 100 ton tohum yardımı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Afganistan'daki son krizin ardından "Yalnız bırakma" sloganıyla bir kampanya başlatan İHH İnsani Yardım Vakfı, Kabil, Ghazni, Meydan Şar, Saidabad, Tahar, Kunduz, Baglan ve Kandahar şehirlerindeki yaklaşık 18 bin Afgan'a gıda kumanyası ulaştırdı.

 

Yardımlardan en ücra köylerde yaşayan yetim aileleri ile engelli vatandaşların yanı sıra mülteci kampları ve hastaneler de faydalanırken, son olarak bölgeye tohum gönderildi. Tohumlar, başkent Kabil'de düzenlenen törenle bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından ve İHH'nın bölgedeki partneri olan HAS İnsani Yardım Derneği yetkililerine teslim edildi.

Törene; Türkiye Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Semih Lütfü Turgut, Türkiye Herat Başkonsolosu Sinan İlhan, İHH Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hüseyin Oruç, İHH İnsani Diplomasi Koordinatörü Abdullah Altay, İHH Afganistan Sorumlusu Mücahit Kılıç ve Afganistan Tarım Bakanı Abdurrahman Raşid katıldı.

"STK'lar eksik kaldığımız yerleri tamamlıyorlar"

Başkonsolos Semih Lütfü Turgut, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin devlet ve sivil toplum örgütleriyle dünyanın dört bir köşesinde ihtiyaç sahibi insanlara el uzattığını dile getirdi.

Tohumların Kabil'e ulaşmasında emeği geçen İHH ve Afgan yetkililere teşekkür eden Turgut, "Türkiye hem devleti hem de halkıyla ihtiyaç sahiplerine her zaman yardım etmiştir. İmkânı ölçüsünde dünyanın her yerine ulaşmıştır." dedi.

Türkiye'nin devlet kurumlarıyla ihtiyaç sahiplerine yardım elini uzattığına değinen Turgut, "Bizim eksik kaldığımız yerde, ulaşamadığımız veya yapmış olduğumuz faaliyetleri tamamlayıcı mahiyette sivil toplum kuruluşlarımız her zaman sahada bizimle birlikte olmuştur. Bu yardımlar, halklar arasında ilişkileri geliştirme ve ön yargıları kırma özelliğine sahiptir." diye konuştu.

“Afganistan’a gelinebildiğini gösterdik”

Vakıf olarak 30 yıldır dünyadaki kriz bölgelerinde çalışma yaptıklarını belirten İHH Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hüseyin Oruç, "30 yılda öğrendiğim en önemli şey yardımdan öte kardeşlik getirdiğimizdir. Yardım etmekten ziyade, biz sizinle beraberiz, kardeşiz demeye geldik. Türkiye halkını Afganistan'ı yalnız bırakmamaya davet eden Oruç, "İHH olarak dünyanın birçok noktasında kapıyı açan kurum olduk. Afganistan'daki yeni dönemde de Türkiye'den ilk yardım TIR'larının buraya ulaşmasına vesile olduk. Afganistan'a gelinebildiğini gösterdik. Bu olabildiğine göre, bütün Türkiye, İslam coğrafyasına sesleniyorum! Siz de gelebilirsiniz. Gelmek zorundasınız. Bugün gelmek zorunda olduğumuz gündeyiz." şeklinde konuştu.

Dünyada buğday tohumunun bereketin sembolü olduğuna işaret eden Oruç, "Biz umut ediyoruz ki bu gelen ilk TIR’lar bereket olur. Bunlar binlerce TIR'ın ilk göstergesi ve habercisi olurlar inşallah. Biz Afganistan halkını yalnız bırakmadık ve yalnız bırakmayacağız inşallah." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir