Batman’da Afganistan’daki gelişmeler ve bölgesel etkileri söyleşisi düzenlendi
Batman Üniversitesi Rektörlüğü tarafından “Afganistan’daki Gelişmeler ve Bölgesel Etkileri, Aktörler, Çıkarlar ve Çıkarsamalar” isimli bir söyleşi gerçekleştirildi.
Batı Raman Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türel Yılmaz ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin konuşmacı olarak yer aldı.
Söyleşiye; Batman Valisi Hulusi Şahin, İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Kürklü, Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Vali Hulusi Şahin, düşünsel ve kültürel alanda üniversitede düzenlenen etkinliklerle şehre değerli bilgiler katıldığını ve böyle etkinliklere katılımın kendilerini memnun ettiğini belirtti.
Afganistan sorununun Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini, bu konuda kendilerine sunulacak bilgilerin çok önemli olduğunu ifade eden Vali Şahin, ecdatlarının geliştiği, dünya sahnesine çıktığı ve bir zamanlar ilmin kapısı, gelişimin başlangıç noktası olan bu toprakların şu anki duruma gelmesinin sebeplerinin araştırılması gerektiğini kaydetti.
“Öğrencilerimizin düşünsel dünyasını geliştirmeyi amaçlıyoruz”
Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Rektör Prof. Dr. İdris Demir, Batman Üniversitesi olarak bugüne kadar birçok söyleşi gerçekleştirdiklerini bundan sonra da söyleşilerin artarak devam edeceğini ifade etti.
Bu tür söyleşilerle öğrencilerin düşünsel dünyasını geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Rektör Demir, öğrencilerin sosyal ve kültürel aktivitelere katılmalarının yanı sıra derslerine de özen göstermelerini tavsiye etti.
Uluslararası ilişkiler alanında çalışmalar yapan bir akademisyen olarak Afganistan’daki sorunları yakından takip ettiklerini dile getiren Rektör Demir, bu söyleşi ile yakın çevrede yaşanan sorunlar hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olup sorunlara daha duyarlı olmalarını hedeflediklerini söyledi.
“Ortadoğu’da bir taş yerinden oynasa Türkiye’yi ilgilendirir”
Ortadoğu’da yaşanan her türlü gelişmenin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini bundan dolayı Afganistan’da yaşanan gelişmelere duyarsız kalamayacaklarını belirten Prof. Dr. Türel Yılmaz, bugün bölgede yaşanan gelişmelerin sebebinin tamamen tarih, stratejik önem ve coğrafi konumdan kaynaklı olduğunu ve Afganistan’ın stratejik önemi anlaşılırsa sorunların daha iyi anlaşılacağını söyledi.
Afganistan’ın bu durumunun istikrarsızlık, iç sorunlar ve toplumsal hayatta kabileler arasındaki çatışmalardan kaynaklı olduğunu ifade eden Yılmaz, bu istikrarsızlığın en temel sebebinin de bölgede oynanan büyük oyun olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Türel Yılmaz, büyük oyunun bölgede çıkarları olan devletler tarafından 19. yüzyıldan beri oynandığını ve bölgede güçlü bir yönetim olmamasından kaynaklı bu oyunlarla devletin bir kaosa sürüklendiğini söyledi.
“Afganistan coğrafi konumu ile son derece önemli”
Afganistan’ın bulunduğu bölgenin tarih boyunca küresel devletler için bir ilgi odağı olduğunu ve bundan dolayı bölgede birçok devletin çıkarlarının çatıştığını anlatan Prof. Dr. Türel Yılmaz, özellikle 20. yüzyıla gelindiğinde bölgede bulunan devletlerin petrol ve doğal gaz kaynaklarının taşınmasında kendi güvenliklerini sağlamak için Afganistan’daki güvenliği bozduklarını ifade etti. Yılmaz, birinci ve ikinci dünya savaşlarında Afganistan’ın büyük zararlar gördüğünü kaydetti.
“Yönetim güçlü değilse jeopolitik konum bir avantaj değildir”
Prof. Dr. Türel Yılmaz’ın ardından söz alan Prof. Dr. Mehmet Şahin, ülkelerin bulunduğu konumun bir avantaj olmadığını, yönetimin bulunduğu konumu koruyup halk için kullanması gerektiğini ifade ederek konuşmasına başladı.
Afganistan’ın şu an içinde bulunduğu durumun sebebinin petrol, jeopolitik konum ve bölgede çıkarları olan devletlerin oyunlarından kaynaklı olduğunu belirten Şahin, bu devletlerin bölgedeki kişileri çıkarlarına ulaşana kadar kahraman ilan ederek savaşa sürüklediklerini ve daha sonra onları düşmanları ilan ederek bölgede sorunlarla baş başa bıraktıklarını anlattı.
Büyük devletlerin demokrasi ve özgürlük vaatleriyle bölgeye gelip aslında bölgede demokrasi adına bir şey yapmadıklarını aksine özgürlüklerini daha da kısıtladıklarını da sözlerine ekledi.
Konuşmacıların öğrencilerden gelen soruları yanıtlamasının ardından söyleşi sona erdi.(İLKHA)