• DOLAR 32.558
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2422.833
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Petrol fiyatları, Biden yönetiminin stratejik petrol rezervlerinin kullanımı konusunda geri adım atması ve özel sektör verilerinin ABD stoklarında düşüşe işaret etmesiyle yükseldi.

Batı Teksas Petrolü, önceki seanslarda yüzde 2,7 yükseldikten sonra yatay bir seyir izliyor. Beyaz Saray’ın stratejik petrol rezervlerinin kullanılması konusunda geri adım atmasında hükümetin gelecek yılın başında piyasaların arz fazlası durumuna geçeceğiyle ilgili beklentileri önemli rol oynadı.

Özel sektörün desteklediği Amerikan Petrol Enstitüsü’nün verilerine göre, ham petrol stokları ulusal çapta geçen hafta 2,5 milyon varil düşüş kaydetmesine rağmen Oklahoma, Cushing’deki stoklarda artış görüldü.

Aramco CEO’su Amin Nasser, petrol piyasasındaki fazladan kapasitenin günlük 3-4 milyon varile eşit olduğunu ve uçaklar için jet yakıtı talebi tamamen toparlandığında bunun da ortadan kalkacağını söyledi.

“Şu an için tampon görevi gören fazladan kapasite özellikle gelecek yıl azalabilir” diyen Nasser, toplam tüketimin 2022 yılında günlük 100 milyon varilin üzerine tırmanacağını belirtti.

Vitol Group CEO’su Russel Hardy ise arz ve talep dengesinin gelecek 12 ay daha makul bir sıkılıkta olacağını ve petrol fiyatlarının varil başına 100 dolara ulaşmasının mümkün olduğunu söyledi.

Aralık vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında 7 cent yükselişle varil başına 84,22 dolara çıktı.

Ocak vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,3 yükselişle varil başına 85,06 dolara yükseldi.

Kaynak: bloomberg