• DOLAR 32.528
  • EURO 34.869
  • ALTIN 2488.273
  • ...
Yapılan tadilatla kapalı çarşıya 100-150 yıl kazandırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Turan, Fatih Belediyesi Çatladıkapı Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen Kapalıçarşı Proje ve Restorasyon Çalışmaları Bilgilendirme Programı'nın açılışında, Kapalıçarşı'da bugüne kadarki en kapsamlı restorasyon çalışmasının yapıldığını anlattı.

Yaşayan bir çarşı içerisinde taban döşemesi dahil, yıllar içinde oluşan nakışlar ve çatlakları da içeren çok kapsamlı bir çalışma yapıldığını anlatan Turan, bu çalışmanın birinci yılını doldurduğunu aktardı.

İstanbul'un son 5 asırdır İslam aleminin merkezi konumunda bulunduğunu, ondan önce de insanlık için kıymetli bir merkez olduğunu, insanlık tarihinde en yüksek kültür odağı olarak gelişme gösterdiğini dile getiren Turan, Fatih ilçesinin, İstanbul'u şehir kılan bütün bu kıymetli mirasa sahip olmak açısından hem şanslı hem de ayrıcalıklı bir yer olduğunu belirtti.

- "Kapalıçarşı'da belki 100-150 yıl sonra müdahaleyi gerektirecek bir iş yapıyoruz"

Tarih boyunca restorasyon işlerinin Fatih'te devam ettiğini ancak son 20 yıldaki atakla beraber neredeyse tarihi eserlerin tamamının ayağa kaldırıldığını, bu eserlere 50-100 yıl daha kazandırıldığını, onlardan bir tanesinin Kapalıçarşı olduğunu ifade eden Turan, sözlerine şöyle devam etti:

"Kapalıçarşı'nın restorasyonunun birinci yılı doldu. Süresi iki yıldı. Önümüzdeki 6. ayın sonunda Kapalıçarşı'daki restorasyonu kalem işleri dahil tamamlamış olacağız. Dolayısıyla orada fedakarlık gösteren esnaf kardeşlerimiz de önümüzdeki turizm sezonunu inşallah kaçırmamış olacaklar. Kapalıçarşı'nın restorasyonunu bitirmeye çok yakın olduğumuzu da ifade etmek istiyorum. Kapalıçarşı, kesintisiz 500 küsur yıldır işlevini devam ettiriyor. Yılda 40-45 milyon ziyaretçi ağırlayan ve Suriçi'nin geleneksel ticaret bölgesinin tam odağında olan bir yapı. Kapalıçarşı vesilesiyle Suriçi'ne her gün binlerce insan girip çıkıyor alışveriş için, çalışmak için. İç içe geçmiş yüzlerce sokağıyla, bedestenleri ve hanlarıyla şehir içinde bir şehir görünümlü adeta. Zamana meydan okuyan bir önemli yapı, sadece ticaret ve turizm açısından değil, içinde yaşanan ve yaşatılan esnaflık kültürüyle de somut olmayan tarihi bir miras niteliğinde."

Ergün Turan, Kapalıçarşı'da çoğunlukla mülkiyetin olduğunu, vakıf hissesi ve kamu mülkiyetinin çok daha az olduğunu belirterek, "Burada iyi bir çalışma örneği gösterildi. Çatı üzerinde önemli bir restorasyon yapıldı ki yapılmamış olsa bugünkü işlemleri yapma şansımız yok." diye konuştu.

Turan, Kapalıçarşı'da belki 100-150 yıl sonra müdahaleyi gerektirecek bir iş yaptıklarını, kamu, özel sektör ve yerel yönetimler anlamında da bu çalışmanın örnek teşkil edeceğini söyledi.

Ergün Turan'ın konuşmasının ardından Kapalıçarşı restorasyonu kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin, uzmanlar katılımcılara bilgi verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir