• DOLAR 32.334
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2296.392
  • ...
Neden kış lastiği taktırmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yurt genelinde hava sıcaklıkları giderek düşüyor. Bazı bölgelerde kar yağışı başlarken 1 Aralık itibariyle zorunlu kış lastiği kullanımı yaklaşırken hem can hem de mal güvenliği için kış lastiği taktırmanın zamanı geldi.

Türkiye'de her yıl sadece kışın yüzlerce kaza, kış lastiği taktırılmadığı için meydana geliyor.

Yetkili Servis Sahibi Veysel Alka, olası kazaların önüne geçilebilmesi için kış lastiği önemine dikkat çekti.

 

"Kış lastikleri yola daha iyi tutunur"

Kış lastiği ile yaz lastiği arasındaki farklar hakkında bilgiler veren Alka, "Lastiğin hamur yapısı üretim aşamasından itibaren kış lastiğine uygun olarak üretilir. Yaz lastiği artı 7 dereceyi gördüğü zaman sertleşir, fakat kış lastiği ise artı 7 derecenin altında hamuru sertleşmez. Kış lastiğinin üstünde bulunan kılcal damarlar lastiğin daha iyi tutunması sağlar ve karlı havalarda daha iyi fren ve çekiş performansı sağlar." dedi.

"Sert lastikler buzlu zeminde iyi bir performans göstermez"

Lastik değiştirme vaktinin bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiğini belirten Alka, lastik alırken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle anlattı:

Yasal mevzuata bakıldığı zaman, 1 Aralık ve 31 Mart tarihleri arasında kış lastiğinin mecburi olarak takılması gerekiyor. Tabi bölgeden bölgeye değişiklik gösterebiliyor. Genellikle artı 7 derecenin altı görüldüğü anda kış lastiğine geçilmesini tavsiye ediyoruz. Öncelikle hamur yapısı, yumuşaklık, üretim tarihi ve markaya çok dikkat edilmeli. Sürücüler bağımsız test kuruluşlarının yaptığı testlere bakabilirler. Lastiğinin sırt desenine bakılabilir. Sert bir lastik takarsanız, o lastiğin bir faydasını göremezsiniz ve buzlu zeminde iyi bir performans alamazsınız.

"Geçen seneye nazaran fiyatlarda yüzde 40-45 fark var"

Lastik değiştirme işlem aşamalarına değinen Alka, "Öncelikle lastiğin sökme-takma işleminde yırtılmamasına özen gösteririz. Bu yüzden sökme-takma işleminde yüksek oranda sabun kullanılarak ürün kayganlaştırılır. Tabi ki lastiği taktıktan sonra muhakkak balans ayarının yapılması gerekiyor." dedi.

Dolar kurundan dolayı her ürünün zamlandığını, haliyle lastik fiyatlarının da bundan etkilendiğini belirten Alka, "Geçen seneyle bu senenin fiyatlarını karşılaştırdığımızda yüzde 40 ile 45 arası bir yükseliş görebiliyoruz. Çünkü hemen hemen tüm markalar yurt dışından geliyor ve dolar kuruna bağlı olarak geliyor. Dolar arttıkça lastik fiyatları da beraberinde artıyor." ifadelerini kullandı.

Kış lastiği taktırmayanların ceza alabileceğine dikkati çeken Alka, "Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar 1 Aralık ve 31 Mart içinde kış lastiklerini takmazlarsa 835 TL'lik trafik cezası gelir. Hususi araçlara ise kış lastiği mecburiyeti gerekmiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir