• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Aralarında yüzbinlerce TL değerindeki onlarca lüks ciplerin, otomobiller ile iş makineleri, TIR'ların ve binlerce motosikletin çürümeye terk edildiği yediemin otoparklarındaki araçlar yıllardır yediemin otoparklarında çürüyor.

Türkiye genelinde artan talep nedeniyle ikinci el araçların fiyatları cep yakarken çeşitli nedenlerle yediemin otoparklarına çekilen binlerce araç ve motosiklet sahipleri tarafından alınmadığı için otopark sahipleri zarar ediyor.

Gaziantep’te trafik ve jandarma ekipleri tarafından yapılan uygulamalarda plakasız, çalıntı, hacizli, icralık, kusurlu, tescilsiz, belgeleri eksik olan araçlar, yapılan işlemlerin ardından yediemin depolarına çekiliyor.

Sürücülerden bazıları, eksiklerini giderdikleri araçlarını tekrar alırken, yüzlerce araç ve motosiklet ise çürümeye terk ediliyor.

Gaziantep’te bulunan yediemin otoparklarında çeşitli nedenlerden dolayı bırakılan araçlar çürümeye yüz tutarken, aralarında lüks otomobillerin de bulunduğu bazı araçlar ise otların arasında kayboldu.

Kentte çeşitli sebeplerden dolayı yediemin otoparklarına bırakılan ve yıllardır da sahipleri tarafından alınmayan yüzlerce araç ile motosiklet, çürümenin yanı sıra büyük tehlike oluşturuyor.

Sadece bir yediemin otoparkında binin üzerinde motosiklet ve yüzlerce çeşitli modellerde otomobil bulunurken, çürüyen araçların toplam piyasa değeri ise dudak uçuklatıyor.

Şehitkamil ilçesinin Taşlıca Mahallesi’nde binin üzerinde motosiklet ve yüzlerce otomobil bulunan yediemin otoparkına çekilen araçlar hurdaya döndü. Birçoğu artık kullanılmayacak duruma gelen ve otların arasında kalan araçların durumu görenleri üzüyor.

Otoparktaki araçların piyasa değeri 20 milyonu buluyor. Çürümeye terk edilen araç ve motosikletler yıllardır ekonomiye kazandırılmayı bekliyor.

Gaziantep Yediemin Otopark İşletmecileri Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Ahmet Yeter, değeri milyonları bulan araç ve motosikletlerin satışa çıkarılarak ekonomiye kazandırılması gerektiğine dikkat çekti.

kredi, gümrük, vergi, muayene ve sigorta sorunları nedeniyle haciz edilen ya da trafikten men edilen, çalıntı ve kusurlu, evrak eksikliği nedeniyle araçların çekildiği yediemin otoparklarının kaderine terk edilmiş araçlarla dolu olduğunu belirten Yeter, otoparklarda 15 yıldan bu yana yatıp çürümek üzere olan araçların da bulunduğunu bildirdi.

“Araç ve motosikletler yedieminlerde çürüyor”

Söz konusu araçların 6 ay içerisinde sahibi çıkmaması durumunda araç ve motosikletlerin satıldığını belirten Yeter, “Tabi ki mağduriyetimiz oluyor. Bu işi bizde yaklaşık 15 yıldır yapıyoruz. Bu araçların ve motosikletlerin hepsi milli servet değerindedir. Bu araç ve motosikletlerin milli hazinemize kazandırılması gerekir. Fakat araç ve motosikletler yedieminlerde çürümeye terk edilmiş durumda.” dedi.

“Bu araçlar ekonomiye kazandırılmalı”

Eksikleri giderilen araçların sahiplerince geri alındığını ve alınmayan yüzlerce aracın ise çürümeye terk edildiğini belirten Yeter, “Bu araç ve motosikletler bizim buraya gelene kadar bizler çok büyük zahmet yaşıyoruz. Bu araç ve motosikletlerin her birini bizler bir yerden toplayıp getiriyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı ekipler buraya geliyor, ‘Biz bu araç ve motosikletleri Milli Emlak Müdürlüğü’ne götüreceğiz’ diyorlar, oradan Makine ve Kimya Endüstrisi’ne vereceğiz’ diyorlar. Fakat biz sonradan öğrendik ki Makine ve Kimya Endüstrisi özelleşmiş, bu araç ve motosikletlerin kilosunu 90 kuruştan toplayıp götürüyorlar. Fakat bu motosiklet ve araçların buraya getirilişi, motosikletler ile bu araçları otoparkta bekletmemiz bizim için büyük bir küfret oluyor. Biz bunun karşılığını tekrar alamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Otoparklarda 15-20 senedir bekleyen araçlar var”

Otoparkta bekletilen araç ve motosikletlerin çok büyük tehlike arz ettiğine dikkat çeken Yeter, “Çünkü hepsi benzinli ve çok kısa sürede çözülecek olan sorunlar aslında uzatılarak ne hikmetse çözülmüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız yediemin otoparklarında bekletilen araç ve motosikletlerin tekrar kazandırılması ve otoparklarda çürümemesi gerektiği ile ilgili bir açıklama yapmıştı. Bu konuda devletimizden destek bekliyoruz. Bu araç ve motosikletlerin bir an evvel hazineye kazandırılmasını istiyoruz. Çünkü bu araç ve motosikletlerin, bu şekilde otoparkta kalmasının hiç kimseye bir faydası yok. Otoparklarda 15-20 senedir bekleyen araçlar var.” şeklinde konuştu.

“Milli servetimiz çürüyor”

Araçların çürümesi yerine ekonomiye kazandırılması adına yetkililerden yasal düzenlene yapılmasını talep ettiklerini belirten Yeter, “Zaman zaman bizden bu araç ve motosikletleri alıyorlar. Fakat tonunu 90 kuruştan alıyorlar. Bu araç ve motosikletlerin bize buradaki maliyeti yaklaşık bin 500 liradır. Fakat bizim hesabımıza 30 lira yatıracaklarını söylüyorlar ama 30 lira bile yatmıyor. Önceki yıl 176 adet ve geçtiğimiz aylarda da 76 tane motosiklet gönderdim. Fakat bundan dolayı da bizim hesabımıza para yatırılmadı. Buna benzer çok büyük problemler var. Bu konuda yasa çıkartıldı. Araç ve motosikletlerin 6 ay, en az en uzun bir yıl bekledikten sonra satılması gerekiyor. Fakat bununla ilgili de her hangi bir işlem yapılmıyor. 10-15 senedir bekleyen araçlar var. Yazık, günah ve milli servetimiz çürüyor.” diye konuştu.

“Bu araç ve motosikletleri muhafaza ederken çok büyük sorunlar yaşıyoruz”

Yediemin otoparklarında bekletilen araç ve motosikletlerin aynı zamanda risk oluşturduğunu dikkat çeken Yeter, şunları söyledi:

“Çünkü hepsinin içi benzin dolu, güneşin sıcağında bu motosiklet ve araçların patlama riski var. Eski olan araçları gölgelik alana çekmeye çalışıyoruz ama çok büyük bir uğraş veriyoruz. Şu anda sadece bizim burada yaklaşık bin tane motosiklet var. Bunların hangi birini taşıyacağız, hangisini kaldıracağız? Araçlarda aynı şekilde problem oluyor. Bu araç ve motosikletlerin hepsi çürümeye ve yok edilmeye terkedilmiş. Bu araç ve motosikletleri muhafaza ederken çok büyük sorunlar yaşıyoruz.”

Motosiklet ve araçların yediemin otoparklarında bekletilmesinin büyük zararlara neden olduğuna dikkat çeken Yeter, 20 bin liralık araç aracın fiyatı 2 bin liraya kadar düştüğünü ifade etti.

Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi hayata geçireceklerini de bildiren Yeter, yediemin otoparklarının tamamının şehir dışına taşınacağını ve şehirde bulunan görüntü kirliğinin son bulacağını vurguladı.

Yeter, Türkiye genelinde yediemin otoparkçılarının yaşadıkları sorunların çözüme kavuşturulması için federasyon kuracaklarını da sözlerine ekledi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız