• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Açlık kan şekeri nedir? Kan şekeri değerleri kaç olmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET YAMAN

Açlık kan şekeri seviyesi, bir kişinin vücudunun kan şekerini nasıl yönettiği ile ilgili önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor İşte  “Kan şekeri değerleri kaç olmalı?” sorusunun cevabı!

AÇLIK VE TOKLUK KAN ŞEKERİ DEĞERİ KAÇ OLMALIDIR?

Normal sağlıklı bir bireyde açlık kan şekeri 100 mg/dl’nin, ikinci saat tokluk kan şekeri ise 140 mg/dl’nin altındadır.

AÇLIK KAN ŞEKERİ NASIL ÖLÇÜLÜR?

Tanısal amaçlı ölçümlerde 8-10 saatlik gece açlığı sonrası venöz plazma örneği alınarak laboratuvarda açlık kan şekeri ölçülür. Takip amaçlı ölçümlerde ise birey parmak ucundan kendi kendine kapiller kan örneğinden kan şeker ölçüm cihazları ile açlık kan şekerini ölçebilir.

AÇLIK KAN ŞEKERİ NEDEN YÜKSELİR?

Eğer vücuttaki insülin düzeyi yetersizse ya da insülinin etkisine karşı direnç varsa karaciğerde açlıkta üretilen glukoz hücreler içine sokulamaz ve kan dolaşımındaki açlık şekeri düzeyi yükselmeye başlar.

UZUN SÜRE AÇ KALMAK KAN ŞEKERİNİ YÜKSELTİR Mİ?

12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.

AÇLIK KAN ŞEKERİ NORMAL DEĞERLERİN ÜSTÜNDE OLURSA NE OLUR?

Açlık kan şekerinin normal değerin üzerinde olmasına bozulmuş açlık glukozu ya da prediyabet denilmektedir. Yapılan çalışmalar prediyabetik bireylerde de diyabete ait mikro ve makrovasküler komplikasyonların yani küçük ve büyük damarlarda çeşitli problemlerin gelişme ihtimalinin olduğunu göstermektedir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir