• DOLAR 32.376
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.854
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bir dizi temaslarda bulunmak için Gaziantep'e gelen KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Gaziantep Ticaret Odası’nın (GTO) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na katıldı.

Gaziantep Ticaret Odası Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gaziantep’e geldiğini belirterek temasları kapsamında gün içinde Gaziantep Valiliği’ni, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ni ziyaret ettiğini ifade etti.

 

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Senatosu kararı ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında “Fahri Bilim Doktoru” unvanının kendisine tevcih edildiğini belirten Tatar, Gaziantep’te olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.

Kıbrıs'ta iki halkın ve iki devletin olduğunu söyleyen Tatar, KKTC’nin dininin İslam olduğunu ifade etti.

Kıbrıs adasında Türklerin ve Rumların bulunduğunu hatırlatan Tatar, iki milletin bundan sonra birlikte yaşamasının mümkün olmayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra KKTC’de Maraş açılımı başta olmak üzere önemli gelişmelere şahit olduğunu ifade eden Tatar, KKTC’nin artık kendi egemenliğiyle yoluna devam ettiğini belirtti.

Türkiye'nin desteğiyle varlıklarını devlet temelinde sürdürmelerinin en temel haklarının olduğunu dile getiren Tatar, “100 yıllardır Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak için verdikleri mücadelenin bizim tarafımızdan asla kabul edilmediğini belirtmek isteriz. Çünkü bu oyunları çok gördük ve yaşadık. İyi niyetli olmadıklarını gördükten sonra da Kıbrıs’ta bir ortaklığın özellikle Avrupa Birliği’ne alınmaları ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin dışında kalması bizi tehlikeli bir sürece sürükleyecekler.” dedi.

“Türklerin dini İslam’dır”

Kıbrıs'ta iki ayrı devletin olduğunu belirten Tatar, “Kıbrıslı bir millet yoktur. Türkler ve Rumlar vardır. Kıbrıs’ta Türkler Türkçe konuşur, Türklerin dini İslam’dır. Her türlü kültür ve geleneklerimiz başkadır. Kıbrıs’ta herkes kendi dilini konuşmaktadır. Yunanistan2ın yanında yer alanlar Kıbrıs bayrağı yerine Yunanistan’ın bayrağını kullanmaktadırlar.” ifadelerini kullandı.

“Gaziantep’in yıllık 10 milyar dolar ihracat yapması tesadüf değil”

Gaziantep'in iş insanlarını KKTC'ye yatırım yapmaya davet eden Tatar, “Şehitler diyarı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gaziler diyarı Gaziantep’e ticaret köprüsü kurmak istiyoruz. Kuzey Kıbrıs olarak artık, eğitimde ve turizmin yanı sıra sanayide de vites artırmak istiyoruz. Gaziantep’in yıllık 10 milyar dolar ihracat yapması zaten bir tesadüf değil, bizde bu tecrüben ve deneyimden faydalanmak istiyoruz.” diye konuştu.

“Birlikte hareket etmemiz bizlere güç kazandıracaktır”

Gaziantep’teki iş insanları ve yatırımcılarla iş birliğinin gelişmesini de önemsediklerini belirten Tatar, şunları söyledi:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomik mücadelesinde, altyapısında, sanayi bölgelerinin oluşmasında, ticaretinin gelişmesinde buralarla oluşturulacak olan bağlar var olan bağların geliştirilmesi ve arttırılması Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ekonomisine büyük katkılar yapmaktadır ve yapacaktır. Dolayısıyla aramızdaki bağların, aramızdaki münasebetlerin, aramızdaki ilişkilerin daha da gelişmesi bu iletişim çağında gerek uçak seferleriyle gerek farklı iletişim kanallarıyla birlikte işbirliklerinin arttırılması karşılıklı olarak yatırımların oluşturulabilmesi hem kültürel hem de ekonomik ticari faaliyetleri geliştirilmesi en büyük temennimizdir. Dolayısıyla kardeşlik ve dayanışma konusunda aynı duyguları hissettiğimiz ve aynı milletin soydaşları olan bizlerin birlikte hareket etmesi bizlere güç kazandıracaktır.”

Toplantıya, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, iş insanları ve oda üyeleri katıldı. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız