• DOLAR 32.378
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2325.675
  • ...
Bayık'tan inciler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Arapça yayın yapan Al Nahar gazetesinin sorularını yanıtlayan Cemil Bayık, Türkiye-Irak sınır boylarında SİHA ve savaş uçakları ile düzenlenen bombardımanlarda kayıplar verdirdiklerinin doğru olduğunu  iddia etti.

“Rusya ile ilişkilerimiz bazen dolaylı bazen dolaysız olmuştur”

Rojava konusunda da değinen Bayık, “Özerk yönetimin Kürtlere saldırmayan, Kürt halkını reddetmeyen her siyasi güçle ilişki kurması kadar doğal bir şey olamaz. Yine Rusya ile ilişkili olması kadar doğal bir şey olamaz” dedi.

Bayık, “Bizim Rusya ile ilişkilerimiz bazen dolaylı bazen dolaysız olmuştur. Rusya’nın Türkiye ile ilişkilerine göre değişkenlik göstermektedir. Bizim ne Rusya’ya ne de başka bir ülkeye olumsuz yaklaşmamız yoktur” ifadelerini kullandı.

“Bizim PYD ve özerk yönetimle organik ilişkimiz yok” diyen KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bayık, “ Ancak PYD ağırlık bir Kürt hareketi olduğu için, özerk yönetim içinde Kürtler de bulunduğu için doğal bir yakınlığımız vardır” diye konuştu.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) komutanlarından bir çoğunun daha önce PKK saflarında yer aldığını belirten Bayık, “Rojava Devrimi gerçekleşince Rojava ve Suriye’de siyasi ve askeri mücadele içinde olmak istediler. Biz de bunu doğal karşıladık” dedi.

PKK ile Şam arasındaki ilişkilere dair bir soruyu yanıtlayan Cemil Bayık, şu ifadeleri kullandı:

“PKK’nin Suriye ilişkisinin bir tarihsel temeli vardır. Yine Filistin halkı ve Arap halkıyla ilişkilerimiz vardır. Biz bunları unutmayız. Hafız Esad ve ailesiyle ilişkilerimiz de yakın ve sıcak olmuştur. Bizim ne Suriye karşıtlığı ne de Esad karşıtlığı yapmamız söz konusu olur.  Biz önceleri de ilişkilerimizi Kürtlerin genel çıkarı ve Kürt-Arap kardeşliği üzerinden kurmuştuk. Şimdi de böyle bir ilişki içinde olmak istiyoruz. Rojava’da yaşananlardan dolayı Beşar Esad yönetiminin bize soğuk ve olumsuz yaklaşımları olsa da biz benzer bir yaklaşım içinde olmadık. Onları anlamaya çalıştık. Onların da bizi anlamalarını isteriz.”

“Şam ile ilişkimizi hiç koparmadık; onlar koparmadıkça biz hiçbir zaman koparmayız” diyen Bayık, PKK lideri Abdullah Öcalan ile Esad ailesi arasındaki dostluğa hep değer verdiklerini, Şam’ın kendileri hakkında “olumsuz” bir şey söyleyeceğini belirtti.

Cemil Bayık, “Biz her zaman özerk yönetimin sorunlarını Şam’la çözmelerini istedik. Bu yönlü etkimizi kullanmaya çalıştık” diye konuştu.

“Suriye’de doğru bulduğumuz çözüm ABD’nin varlığına değil”

Cemil Bayık, “Bizim Suriye’de önerdiğimiz ve doğru bulduğumuz çözüm ABD’nin varlığına değil; Suriye ile özerk yönetimin uzlaşmasına bağlıdır. Özerk yönetimin varlığı, siyasi yaklaşımı ve önerileri Suriye’de tek uzlaşı sağlanacak paydayı ifade etmektedir” dedi.

“Kürt sorununda devlet yada devletçik biçiminde bir çözüm arayışımız yoktur” diyen Bayık, “Biz Türkiye’nin toprak birliği ve siyasi birliği yönündeki kaygıları giderecek bir çözüm üzerinde uzlaşırız. Demokratikleşen bir Türkiye ile uzlaşmamız zor olmaz” yorumunu yaptı.

Rudaw

Bu haberler de ilginizi çekebilir